BM Genel Sekreteri İstanbul'da! Guterres: Türkiye'ye Karadeniz Tahıl Girişimi'ndeki önemli rolü için teşekkür ederim!

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve BM Genel Sekreteri Guterres İstanbul'daki Koordinasyon Merkezi'nde ortak basın toplantısı düzenledi. "Bu gemilerin yükü sadece tahıl değil, bu gemilere umut yüklenmiştir" diyen Guterres, "Türkiye'ye Karadeniz Tahıl Girişimi'ndeki önemli rolü için teşekkür ederim." ifadelerini kullandı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile ortak basın açıklaması yaptı. 

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın konuşmalarınsa satır başları:

Sahada askeri unsur bulunmamaktadır. Müşterek Merkez, tüm faaliyetlerini taraf ülkeler ve BM ile yakın koordinasyonda yürütmektedir. 51 gemiden 27'si Ukrayna limanlarından çıkış yaptı, 24 gemi ise limanlara sevkiyatı için girmiştir. Şu ana kadar 656 bin 349 ton tahıl sevkiyatı gerçekleştirilmiştir. Çalışmaların tüm dünyayı etkileyen gıda krizinin aşılmasına önemli katkılar sağladığına ve sağlayacağına inanıyoruz

Merkezimiz faaliyetlerini başarıyla yerine getirmiştir. Merkezin bundan sonra da faaliyetlerine başarıyla devam edeceğine inanıyoruz. Cumhurbaşkanımızın Lviv'deki görüşmede vurguladığı gibi bizim samimi temennimiz, buradaki çalışmalarla Merkez'in insanı ihtiyaçların karşılanması için azami katkı sağlaması ve kalıcı barışa zemin hazırlamasıdır. Başta Sayın Guterres başta olmak üzere süreci destekleyen Ukrayna ve Rusyalı bakanlara, BM görevlilerine ve Türkiye'nin ilgili bakanlıklarına teşekkür ediyoruz.

BM Genel Sekreteri Guterres:

Tekrar İstanbul'da olmak çok güzel. Sayın Akar'a ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ne teşekkür ediyorum.

Sizin Karadeniz'de bu inisiyatif için oynadığınız önemli rol için de teşekkür ediyorum. Merkez birçok ticari geminin hareketini kolaylaştırdı. Bu yapı içinde birlikte çalışıyoruz ve desteklemek için çaba sarf ediyoruz. Ortak çalışmanın neleri ortaya çıkarabileceğini görmüş olduk. BM ekibi birçok karmaşık insani operasyonda benzer sonuçlara ulaşmıştır. On binlerce tonluk tahıl şu anda zaten yola çıktı.

Bu bağlamda Rus, Ukrayna, Türk ve BM ekipleri, Ukrayna limanlarına ve limanlarından tahılın Karadeniz üzerinden ulaştırılması için çalışmaya devam ediyor. Gemiler de diğer taraftan özellikle Afrika kıtasının batısında açlıkla karşı karşıya kalan ülkelerin imdadına koşmuştur. Bu gemilerin yükü sadece tahıl değil, bu gemilere umut yüklenmiştir. İstanbul ve Odesa'da gördüğümüz çözümün çok daha görünür ve somut halidir.

Rus gıda ve gübresinin müeyyidelere maruz kalmadan gidebilmesi için de çalışılıyor. 2022'de gübre olmadan yapılacak çalışmalar, 2023'te bize yeteri kadar gıda sağlamaz. Bu gübreye ihtiyacımız var. Bu kritik anlaşmanın dünya için ne anlama geldiğini bir kez daha ortaya koyduk. Katkısı olan herkese teşekkür etmek istiyorum.

SORU-CEVAP

(Ateşkes girişimleri) Guterres: Öncelikle çok duygulandım. Burada dünya gıda gemisini gördüğüm zaman çok duygulandım. En büyük gemiydi ve boğazdan geçiyordu. İnsanlık için çok önemli. İnsanlık için en büyük değer barıştır. Bizim için barış uluslararası hukuka bağlıdır. Çok karmaşık ve uzun süren bir süreç olacak.

 

 

BM Genel Sekreteri İstanbul'da! Guterres: Türkiye'ye Karadeniz Tahıl Girişimi'ndeki önemli rolü için teşekkür ederim! ile ilgili etiketler Bakan Akar bm genel sekreteri guterres
GÜNÜN VİDEOSU

Sidney'de ayin sırasında kan donduran olay! Gazze ile ilgili vaaz veren piskopos bıçaklandı...

Avusturalya’nın Sidney kenti yakınlarında vaaz veren piskopos, Gazze’deki deneyimlerini anlatıp, Gazze’de küçük çocukların öldürülmemesi gerektiğini belirtirken bıçaklı saldırıya uğradı. O anlar saniye saniye YouTube'da canlı yayınlandı.