BioNTech'in aşısı Çin'de insanlarda deneniyor

Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin'in kurucu ortağı olduğu biyoteknoloji firması BioNTech'in geliştirdiği Kovid-19 aşısı 'BNT162b1' ABD ve Almanya'nın ardından Çin'de de insanlar üzerinde denenmeye başlandı. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre halen 27 aşının klinik deneylere sürüyor.

Almanya'da Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin'in kurucu ortağı olduğu biyoteknoloji firması "BioNTech"in geliştirdiği yeni tip koronavirüs aşı adayı, Çin'de insanlar üzerinde test edilmeye başlandı.

"Clinical Trials Arena" internet sitesindeki habere göre, merkezi Şanghay'da bulunan Fosun Pharma ilaç şirketi, "BNT162b1" adlı aşı adayının birinci aşama klinik denemelerini gerçekleştiriyor.

Aşı adayının güvenliği ve bağışıklık etkisinin test edildiği denemede 72 deneğe ilk doz aşılar uygulanmış durumda

18 ila 55 yaş ve 55 yaş üzeri 144 sağlıklı gönüllünün katılması hedeflenen denemede, deneklere 21 gün arayla 10 ve 30 mikrogramlık iki doz aşı uygulanacak. 

BNT162b1 adlı aşı daha önce ABD ve Almanya'da insanlar üzerinde test edilmeye başlanmıştı.

AŞININ 30 BİN SAĞLIKLI GÖNÜLLÜDE DENENMESİ AMAÇLANIYOR

RNA temelli aşı, Kovid-19'u etkisiz kılan kan şekeri enzimleri ile alımlayıcı-bağlayıcı İmmünoglobulin G antikorlarını harekete geçirmeyi, hücre düzeyinde bağışıklık tepkisi yaratan CD4+ ve CD8+ glikoproteinlerini artırmayı hedefliyor.

Aşı adayının üretim hakları, ABD'de Pfizer, Çin'de Fosun Pharma ilaç şirketlerince satın alınmış durumda.

Daha önce Almanya ve ABD'de birinci ve ikinci aşama klinik denemelerinden olumlu sonuç alınan aşının üçüncü aşama klinik denemelerine, 27 Temmuz'da ABD'de insan testleri ile başlanmıştı.

Aşı adayının, dünya çapında 30 bin sağlıklı gönüllü üzerinde denenmesi hedefler arasında.

HİNDİSTAN YERLİ ÜRETİM AŞININ KLİNİK DENEMELERİNDE İKİNCİ SAFHADA

Öte yandan Hindistan'da Zydus Cadila ilaç şirketinin geliştirdiği "ZyCoV-D" adlı yerli üretim aşı adayının klinik denemelerinde de ikinci aşamaya geçildiği duyuruldu.

Şirketten yapılan açıklamada, birinci aşama klinik denemelerinde aşı adayının güvenli olduğu, deneklerde bağışıklık etkisi ve vücut toleransı bakımdan olumlu sonuçlar elde edildiği bildirildi.

İkinci aşamada aşı adayının 1000 sağlıklı gönüllü üzerinde test edilmesinin hedeflendiği duyuruldu.

Şirketin Ahmedabad şehrindeki Aşı Teknoloji Merkezinde geliştirdiği potansiyel aşının, hayvanlar üzerinde yapılan denemelerde, farklı türlerdeki deney hayvanlarında "güçlü bağışıklık tepkileri uyandırmayı başardığı" ifade edilmişti.

Hindistan Genel İlaç Kontrolörlüğü (DCGI), 3 Temmuz'da aşı adayının insanlar üzerinde test edilmesine onay verdi.

Hindistan'da Zydus Cadila dışında Bharat Biotech ilaç şirketi de yerli aşı geliştirmek üzere çalışmalar sürdürüyor. Şirketin Hindistan Tıbbi Araştırma Konseyi ve Ulusal Viroloji Enstitüsü iş birliğiyle geliştirdiği "Covaxin" adlı Kovid-19 aşı adayının 1. aşama klinik denemelerine 25 Temmuz'da başlandı.

27 AŞI ADAYI KLİNİK DENEME AŞAMASINDA

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, 31 Temmuz tarihi itibarıyla dünya genelinde 27 Kovid-19 aşı adayı klinik denemelerde insanlar üzerinde test ediliyor. 139 aşı adayı ise klinik öncesi geliştirme aşamasında.

KLİNİK DENEMELER 3 AŞAMADA YAPILIYOR

Bir aşının yaygın olarak kullanılabilmesi için 3 aşamada insanlar üzerinde test edilmesi lazım.

Klinik denemelerin ilk aşamasında az sayıdaki gönüllü sağlıklı denek üzerinde aşının güvenli olup olmadığı ve olası yan etkileri test ediliyor.

İkinci aşamada güvenilirliği doğrulanan aşının etkinliği 100’den fazla denek üzerinde deneniyor.

Üçüncü ve son aşamada ise aynı işlem binlerce denekle bir kez daha tekrarlanıyor.

Tüm bu süreç, aylar ve hatta yıllarca sürebiliyor.

 

BioNTech'in aşısı Çin'de insanlarda deneniyor ile ilgili etiketler Çin ABD Almanya BioNTech Prof. Dr. Uğur Şahin BNT162b1 aşı insan deneyi
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da sokak ortasında dehşet! Yolda yürüyen kadına kafa attı! O anlar kamerada...

Fatih'te yolda yürüyen kadına gaspçı bir adam yumruk ve kafa atarak saldırdı. Kadının sokak ortasında dehşeti yaşadığı o anlar saniye saniye kamerada.