Bilim cevapladı: Rüzgara karşı bağırdığında ses karşıya gidiyor mu?

İnsanlar rüzgara karşı bağırdığınızı duyabilir, ancak kendinizi duymak imkansızdır. Yabancılarda iletişimle uğraşmanın anlamsızlığını belirten 'rüzgara karşı bağırmak' deyimi Türkçeye biraz farklı çevrilmiştir... Rüzgara karşı bağırmayı bilimsel bir deneye çeviren bilim insanları uzun zamandır sebebi bulunamayan o olaya cevap verdi.

Deyim genellikle başarısız bir iletişim girişimi veya uğraşmanın anlamsızlığını tanımlamak için kullanılır. Ancak Finlandiya, Espoo'daki Aalto Üniversitesi'nden bir akustik araştırmacısı olan Ville Pulkki, rüzgara karşı bağırmanın aslında zor olmadığını ortaya çıkardı.

Rüzgara karşı, hava akışına karşı bir ses göndermek, konvektif amplifikasyon adı verilen akustik bir etki nedeniyle sesi daha yüksek yapar. Rüzgar yönünde gönderilen ses daha sessizdir. Bu nedenle, rüzgara karşı bağırıyorsanız, popüler inanışın aksine, önünüzde duran bir dinleyici sizi duymakta sorun yaşamamaz.

Pulkki, yanlış algılamanın basit bir açıklaması olduğunu söylüyor. "Rüzgara karşı bağırdığında, kendini daha kötü duyuyorsun." Bunun nedeni, bu senaryoda kulaklarınızın ağzınızın rüzgar yönünde olmasıdır. Bu, kendi sesinizin size daha kısık geldiği anlamına gelir.

Pulkki'nin etkiyi test etmeye yönelik ilk denemesi, mikrofonlar aracılığıyla sesinin genliğini kaydederken, kafasını hareket halindeki bir aracın tepesinden dışarı çıkararak bağırmasını ele alıyordu.

Ekip, yeni çalışma için, hareket halindeki bir aracın üstüne simüle edilmiş bir ses silindiri ve hoparlörler koydu. Mikrofonlar, bağıran kişi rüzgar yönüne veya rüzgar yönüne baktığında, ağız ve kulaklardaki ses genliğini ölçtü. Bilgisayar simülasyonları ile birlikte yapılan deneyler yanlış algının kaynağını en sonunda doğruladı.

Benzer bir etki, bir ambulans geçerken ortaya çıkar. Çoğu insan, Doppler etkisi nedeniyle siren sesini duyabilir. Ancak siren, sabit bir dinleyeciye doğru hareket ederken uzaklaşırken olduğundan biraz daha yüksek ses olarak algılanır.

Bilim cevapladı: Rüzgara karşı bağırdığında ses karşıya gidiyor mu? ile ilgili etiketler araştırma
GÜNÜN VİDEOSU

Fatih Altaylı, İran’da düşen helikopterin enkazını Akıncı İHA'nın bulmasından rahatsız oldu!

Gazeteci Fatih Altaylı, İran’da düşen helikopterin enkazını AKINCI İHA’nın bulmasından rahatsız oldu. Dünya AKINCI TİHA'yı ayakta alkışlarken, 'Fazla kasılmaya gerek yok yani' diyerek küçümsemeye kalkan Altaylı'ya tepki yağıyor.