"Suudi Arabistan'a silah satışını kesin"

ABD Başkanı Joe Biden'a Suudi Arabistan'a yaptırım uygulanması çağrıları sürüyor. Demokrat Senatör Chris Murphy, Suudi Arabistan'a silah satışının durdurulması çağrısı yaptı. Murphy, Suudilerin Yemen'de ABD'den aldıkları silahlar ile masum sivilleri öldürdüğünün altını çizdi. Kaşıkçı cinayeti raporu sonrası Veliaht Prens Selman'a yaptırım uygulamaktan kaçınan Biden yönetimin alacağı tavır merak konusu oldu.

ABD'de istihbaratın hazırladığı Cemal Kaşıkçı cinayeti raporunda tüm işaretilerin Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ı göstermesine rağmen Biden yönetiminin yaptırımdan kaçınma çalışmaları sürüyor. Ancak ABD Kongresi'nde Suudi Arabistan'a yaptırım çağrıları devam ediyor. Demokrat senatörlerden Chris Murphy ABD Başkanı Biden'a yaptığı çağrıda Suudi Arabistan'a silah satışına son verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

İngiliz Guardian gazetesine konuşan Murphy, Suudi Arabistan'ın ABD ile yaptığı silah anlaşmalarını Yemen'deki iç savaş'ı kontrol etmek için bir kaldıraç olarak kullandığını belirtti.

Kongre'de yer alan Dış İlişkiler Komitesi'nde oldukça etkin bir rolü olan Murphy, Suudi Arabistan'ın ABD'den aldığı silahlar ile Yemen'de masum sivilleri öldürdüğünü vurgulayarak şunları söyledi:

"Silah satışından elde edilecek mali gelir, işin ahlaki boyutuna göre çok küçük kalıyor. Devlete para kazandırması için sivillerin ölümüne neden olacak bir silah satışına asla izin vermeyeceğim.

BIDEN YÖNETİMİ ZORDA KALDI

ABD Başkanı Joe Biden, Suudi Arabistan politikası nedeniyle medyanın ve Kongre'nin tepkisini çekmişti. İstihbarat birimlerinin Cemal Kaşıkçı cinayeti ile ilgili hazırladığı raporda tüm işaretilerin Veliaht Prens Selman'ı göstermesine rağmen bir yaptırım hazırlığına girişmemesi büyük tepki tartışma konusu olmuştu.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Suudi Arabistan ile ilişkilerin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini söylemişti. İstihbarat raporunun Veliaht Prens Selman'ın emriyle cinayetin işlendiğini doğruladığını belirten Pelosi, “Kaşıkçı cinayeti, hukukun üstünlüğü ve en temel insan hakları anlayışına karşı bir hakarettir” tanımlamasını yapmıştı.

ABD medyasında yapılan yorumlarda ise Washington yönetiminin ‘İran'a karşı Suudi ve Sünni kozlarını kaybetmek istemiyor' yorumları yapılmıştı.

"Suudi Arabistan'a silah satışını kesin" ile ilgili etiketler Suudi Arabistan Yemen silah Cemal Kaşıkçı Prens Selman ambargo biden
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.