Hamsi avı yasağı uzatıldı

Yapılan avlanmalar ile Karadeniz'deki nesli tükenme noktasına gelen hamsi için Tarım ve Orman Bakanlığı'nın belirlediği av yasağının süresi uzatıldı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, av yasağının 28 ocak 2021'e kadar uzatıldığı ifade edildi. İşte detaylar...

Karadeniz'de 1 Eylül 2020 tarihinden itibaren başlayan balık avı sezonunda, hamsilere dair büyük bir endeşe ortaya çıktı. Balıkçılar bu sezon bolluk yaşanmasına rağmen, hamsilerin gerekli irilikte olmadığını ifade etti. 

Konuya ilişkin yetkililere çağrı yapan uzmanlar, ergin boyutlara ulaşamadan avlanan hamsilerin neslinin Karadeniz'de tükenebileceğine işaret etti. 

"HAMSİYE 'ELVEDA' DEYİP BEKLEMEMEMİZ LAZIM"

Endişe uyandıran gelişmeye ilişkin açıklama yapan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kocabaş, aşırı balık avlandığına dikkat çekerek "Biz denizi tamamen sömüreceğimize, denizden lazım olanı almamız gerekiyor ki sofralarımıza büyük balık gelsin. Avcının şu anda kullandığı ağ gözü 9 santimetre boyundaki hamsiyi avlayabilecek dizaynda değil. O yüzden çok fazla miktarda arasından küçük balık çıkıyor. Yeterli denetleme yapılmıyor.'' dedi.

Kuralına uygun avlanma yapmayan her balıkçının bu canlıları riske attığını vurgulayan Kocabaş, ''9 santimetre ilk üreme boyu. 9 santim altını tutarsak sonraki yıllarda daha neyi bulup avlayacağız. O zaman hamsiye elveda deyip artık beklemememiz lazım" diye konuştu.

Ülkemizde 9 santimetrenin altında avlanması yasak olan hamsi sürüleri için harekte geçen Tarım ve Orman Bakanlığı, av yasağı kararı aldı.

BAKANLIK YENİDEN DEVREDE: HAMSİDE AV YASAĞI SÜRESİ UZATILDI

Öte yandan Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan yapılan son dakika açıklamasına göre; İstanbul Boğazı ve Karadeniz'de ticari amaçlı hamsi avının yasak süresi 28 Ocak 2021 tarihine kadar uzadı.

Hamsi avı yasağı uzatıldı ile ilgili etiketler İstanbul Tarım ve Orman Bakanlığı Karadeniz hamsi nesil tükenme avlanma yasak
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.