Bakan Nebati'den enflasyon açıklaması: Nisan ayında %50'nin altında zirve göreceğini tahmin ediyoruz

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, yılın ilk enflasyon rakamları açıklanmasına dakikalar kala dikkat çeken açıklamalar yaptı. Bakan Nebati enflasyonun Nisan ayında zirveye ulaşacağını fakat yüzde 50 seviyesini aşmayacağını söyledi. TL'de daha fazla değer kaybının da yaşanmayacağını belirten Bakan Nebati, "Kur korumalı mevduat planında toplam hacim 272 milyar lirayı aştı, 113 milyar lira döviz hesaplarından geldi. "

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyonun Nisan ayında zirveye ulaşacağını ama yüzde 50’yi geçmeyeceğini belirtirken bu yıl Türk lirasının istikrara kavuşacağını söyledi.

" ENFLASYONUN YÜZDE 50 SEVİYELERİNİ GÖRECEĞİNİ DÜŞÜNMÜYORUM"

Bakan Nebati Japon Haber ajansı Nikkei’ye verdiği röportajda, “Enflasyonda yüzde 50 seviyelerini göreceğimizi düşünmüyorum. Umarım yanılmam” dedi.

Türkiye’nin önemli bir enflasyon sorunuyla karşı karşıya kalacağını fakat dünyadaki diğer ülkelerin de aynı sorundan mustarip olduğunu belirten Nebati, “Ocak ayında enflasyonun yükselmesini ve belirli bir süre yüksek seviyelerde kalmasını bekliyoruz. Yaz aylarında enflasyonun toparlanma kaydetmeye başlamasını ve Aralı kayında ise baz etkisinden dolayı keskin bir şekilde gerileyeceğini düşünüyoruz” diye ekledi.

"TL'DE DAHA FAZLA DEĞER KAYBI OLAMAYACAK"

Türk lirasındaki daha fazla değer kaybı yaşanmasını beklemediklerini söyleyen Nebati, göreve başladığı tarihteki döviz kurları ile yıl sonundaki Döviz kurları arasında herhangi bir dengesizlik olmayacağını dile getirdi.

2021 yılındaki büyümenin yüzde 10-11 civarında orta vadeli ekonomi programı hedeflerinin yukarısında geldiğini vurgulayan Nebati, 2022 yılında büyümenin orta vadeli ekonomi programı hedefleriyle uyumlu bir şekilde yüzde 5 civarında olmasını beklediklerini ifade etti.

Kur korumalı mevduat enstrümanı duyurulmadan önce Merkez Bankası’nın doğrudan ve dolaylı müdahalesi olduğunu kabul eden Nebati, enstrüman duyurulduktan sonra hiçbir müdahale olmadığını vurgulayarak “Duyurudan sonra olmuşsa bile bunlar sadece küçük dokunuşlardır” dedi.

Nebati, “Bundan dolayı bir merkez bankamız, kamu kurumlarımız ve ekonomi yönetimimiz var. Gerektiğinde müdahale edebilmek için. Gerekli olduğu takdirde tüm enstrümanları kullanırsınız. Hazine ve Merkez Bankası izleyici kalmaz” diye ekledi.

KUR KORUMALI MEVDUAT DEVAM EDECEK

Nebati, kur korumalı mevduat programının ne kadar devam edeceğiyle ilgili “İhtiyaç olduğu sürece devam edeceğiz ve zirve noktasına ulaştığını düşündüğümüz durup bir karar vereceğiz” dedi.

Bakan Nebati'nin Nikkei'ye yaptığı açıklamalardan öne çıkanlar şöyle;

 "Enflasyon Nisan ayında yüzde 50'in altında tepe yapacak. Türk Lirası'nda daha fazla değer kaybı beklemiyorum. 19 Aralık'tan bu yana dövize önemli bir müdahale olmadı.

Kur korumalı mevduat planında toplam hacim 272 milyar lirayı aştı. Kur korumalı mevduata 113 milyar lira döviz hesaplarından geldi. İhtiyaç olduğu sürece kur korumalı mevduat sistemi devam edecek. Kur korumlaı mevduat sistemi tepe noktasına ulaştığında bir karar vereceğiz.


Enflasyona karşı koruma sağlayacak enstrümanlar düşünüyoruz, ancak bu tür enstrümanlara şu an için ihtiyaç yok. 2023 haziran seçimlerine kadar tek haneli enflasyona sahip olacağız. Bu programı uygulamak için 18 aya ihtiyacımız var ve seçimlere kadar 17 ayımız var.

Pazartesi ve salı günü Londra'da yatırımcılar ile biraraya geleceğim. Londra'dan sonra Cumhurbaşkanı'na BAE'de eşlik edeceğim ve G20'nin Jakarta toplantısına gideceğim. Ayrıca Bahreyn'i ve Londra'yı tekrar ziyaret edeceğim. Bahar aylarında Japonya, Çin ve Singapur'a gitmek istiyorum.

Uyguladığımız politikadan dönüş yok ve gündemimizde faiz artırımı yok.

Türkiye ekonomisi 2022'de yüzde 5 civarında büyüyecek."

 

Bakan Nebati'den enflasyon açıklaması: Nisan ayında %50'nin altında zirve göreceğini tahmin ediyoruz ile ilgili etiketler TL enflasyon nebati
GÜNÜN VİDEOSU

Fenerbahçeli Mert Hakan Yandaş'ın Ali Çelikkıran'a yerde tekme attığı görüntüler ortaya çıktı!

Trendyol Süper Lig'in 37. haftasında Fenerbahçe'nin deplasmanda Galatasaray'ı 1-0 mağlup ettiği derbinin ardından arbede yaşandı. Yaşanan arbedede Fenerbahçeli futbolcu Mert Hakan Yandaş'ın Galatasaray Stat İşletme Direktörü Ali Çelikkıran'ı yerde tekmelediği görüntüler ortaya çıktı.