Bakan Koca: Sağlık çalışanı enfekte sayımız 7 bin 428

Son dakika... Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Normalleşme konusunda da alınan tedbirler mayıs ayı boyunca devam edecek. 65 yaş üstü büyüklerimiz hiç olmazsa gezmeleri dolaşmaları yakın mesafe anlamında yapılabilir mi? diye gündem oldu. Bununla ilgili daha net bir önerme gelmedi' dedi. Bakan Koca ayrıca, sağlık çalışanı enfekte sayısının 7 bin 428 olduğunu ifade etti.

Bakan Koca'nın konuşmasından satır başları şöyle;

"Elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Ramazanı hiç alışık olmadığımız şekilde yaşıyoruz. Bu yıl ki ramazanın da benzersiz tarafı da var. Hasta olanlardan iyi haberler alıyoruz.

Salgın bildiğiniz gibi 210 ülkeye yayılarak tüm dünyayı değiştirdi. İşin bu noktaya varabileceği akıllardan geçmiyordu. Türkiye sayduyusunu tam zamanında ortaya koydu. Gelinen noktada, dünyada 3 milyonu aşkın koronavirüs hastası vardır. Yine DSÖ'nün verilerine göre, hayatını kaybedenlerin sayısı da 218 bini geçmiştir.

''BAŞARIDA 3 MADDE SIRALAYABİLİRİM... TEDBİR, TESPİT, HIZLI TEDAVİ''

Peki Türkiye nasıl başarılı oldu? 

Başarıda 3 madde sıralayabilirim. Tedbir, tespit, hızlı tedavi.

11 Mart'tan beri hiçbir testi tesadüfen yapmadık.

Yatak doluluk oranı yüzde 60'lardan yüzde 30'lara geriledi.

83 milyon hep birlikte elde ettiğimiz başarılarının detaylarını sizinle paylaşmak istiyorum. Biz operasyon merkezimizi DSÖ'nün koronavirüsü pandemi olarak ilan etmesinden çok daha önce kurduk. Filyasyon ekibimizden şu an 5 bin 849 çalışanımız var. İlk vakamızın tespitinden sonra kademe kademe uygulanan tedbirler Türkiye'yi çok başarılı kıldı. 

"HİÇBİR HASTAMIZI DURUMU AĞIR DİYE EVİNE GÖNDERMİYORUZ"

Hiçbir hastamızı durumu ağır diye evine göndermiyoruz.

Acil olmayan hastalarımızı erteleyip hastane yataklarımızı pandemiye hazır hale getirdik. Sağlık altyapısının hazır hale getirilmesi bize kontrol gücü verdi.

"ÇİN'DEN GELEN İLACI FARKLI KULLANARAK OLUMLU SONUÇLAR ALDIK"

Çin'den gelen ilacı farklı kullanarak olumlu sonuçlar aldık.

Artık hastalarımızı ventilatöre erken değil, ileri aşamada bağlıyoruz. Tedavide gösterdiğimiz bir diğer gelişme ise yoğun bakımdaki hastalarımızı erken aşamada artık entübe etmiyoruz. Bunun hastalığın seyrini önemli oranda değiştirdiğini görüyoruz.

Hastaların zatürre olma oranı düştü.

''YOĞUN BAKIMDA VEFAT ORANI YÜZDE 58'DEN YÜZDE 10'A DÜŞTÜ''

Yoğun bakımdaki hastaların vefat oranları %58'den %10'a düştü.

Entübe hastalarımızdaki vefat oranı %74'ten %14'e geriledi. Bu başarıların arkasında hekimlerimizin özen ve dikkati, tedavi yaklaşımlarımız, bilimsel yaklaşımlar ve hekim sanatının ustalıkları var. Gelişmeler hasta kayıp oranımızın azalmasında da aynı derecede etkili olmaktadır.

Türkiye'de şu anda hasta kayıp oranı %2.8'dir. Bu oran Avrupa'da en düşük, dünyada ise 80. sıraya karşılık gelmektedir.

Hastaya yüksek akımlı oksijen verme uygulaması ölüm oranlarını düşüren önemli bir faktör olmuştur.

SORU CEVAP

65 YAŞ ÜSTÜ KISITLAMASINDA ESNEKLİK OLACAK MI?

Biz Bilim Kurulu ile irtibat kurarak karar aşamasına geçiyoruz. Normalleşme konusunda da alınan tedbirler mayıs ayı boyunca devam edecek. 65 yaş üstü büyüklerimiz hiç olmazsa gezmeleri dolaşmaları yakın mesafe anlamında yapılabilir mi? diye gündem oldu. Bununla ilgili daha net bir önerme gelmedi.

'PİK' YAŞANDI MI?

Pik dönemimizde olduğumuzu söyleyebilirim. Ve de bir düşüş döneminde olduğunu da söylebilirim. Ancak izolasyonun bir kez daha önemli olduğunu hatırlatmak isterim.

EMRULLAH GÜLÜŞKEN AÇIKLAMASI 

Benim hiçbir akrabalık bağım yok. Aracılık olanlardan da akrabam ya da tanışıklığım olmadı. Sosyal medyadan bu bilgilendirme yapıldı. Sonra bana bilgi ulaşıldı. Büyükelçi ile konuştuk, kendileri de özellikle Türkiye'de tedavi edilmesinin uygun olduğunu söyledi ve Türkiye'ye getirilmiş oldu. Şuan Ankara'da tedavi ediliyor. 2 gün yoğun bakımda kaldı. Ciddi bir solunum problemi olmamasına rağmen kalp rahatsızlığını söylemiş olması. Bizim takiplerimizde de muhtemelen kapak sorunlarının olduğunu biliyoruz. Ciddi bir sorun olmadığını anlıyoruz. Baba ve 3 çocuğu getirildi. Büyük kızında ve 10 yaşındaki çocukta da pozitif çıktı. İsveç bunu bilmiyordu. 7 yaşındaki çocukta da negatif çıktı. Dolayısıyla 2 gün sonra servise alındı ve takibi yapıldı.

Sadece İsveç'ten getirmedik. Biz bu süreçte daha dün Rusya'dan vatandaşımızı getirdik.

İSVİÇRE'DEN TÜRKİYE'YE GELMEK İSTEYEN TÜRK VATANDAŞ

Nasıl takip ettiğimizi telefondaki mesajından size okuyayım. Pazar günü bilgi veriliyor. Hastaya ulaşın talimatını verin dedik. Tanı Nisan 7'de konmuş. Telefonda panik halde. Kimse ilgilenmediğini, konsolosluğun hiçbir şey yapmadığını söyledi. Başkonsolos ile yapılan görüşmede, kendisiyle düzenli olarak görüşüldüğü söylendi. Hekimin raporunu okuyorum, Yasemin Özkeser Yaman kişilerin genel sağlık durumlarının hastaneye sevkedilme endikasyon yoktur.

Üzerimize düşen Bakanlık olarak yapılması gereken neyse yaparız. Lütfen bu konuları siyasete alet etmeyelim, istismar etmeyelim.

"SAĞLIK ÇALIŞANI ENFEKTE SAYIMIZ 7 BİN 428"

Enfekte olan sağlık çalışanlarımızın sayısı fazla oldu. Toplam birilerinin söylediği kadar değil, daha fazlası. Sağlık çalışanı enfekte sayımız 7 bin 428. Gönül hiçbir çalışanmızın enfekte olmayışını hiçbir çalışanımızın hayatını kaybetmemesini dilerdi.

'İSTANBUL' MESAJI

İstanbul'a özel bir tedbirimiz yok. İstanbul'da özellikle vakamızın %60'ı burada. İstanbul ne Vuhan gibi, ne Avrupa gibi ne de ABD eyaleti gibi olan bir yer değil. Yoğun bir yerleşim var. Torundan dedeye kadar birlikte yaşam var. İstanbul'un kontrol altına alınmış olması çok büyük başarı. Biz ilave tedbiri önermiyoruz. Teması, mesafeyi, izolasyonu son derece önemsiyoruz.

'ADANA'DAKİ YOĞUN BAKIM YATAK SAYISI DOLU' İDDİASI

Adana'daki doluluk oranını verdim daha önce. Verdiğim oran buydu. Türkiye'de 10 bin kişiye düşen yatak sayısı 28 iken, Adana'da 32. Adana'da 10 bin kişiye düşen yatak sayısı 63, Türkiye'de 49. Neresi yetersiz.

"HER RAKAM BİR CAN"

Her rakamın bir can olduğunu unutmayalım. Bunu gizlemek mümkün değil. Ölüm raporlarına Sağlık Bakanlığı imza atmıyor, hekimler imza atıyor. Hekimlerimize güvenmiyor musunuz?

Nerede hayali ölümler? Lütfen bu konuyu istismar etmeyelim. Ölümlerin kimlerin yüreğini nasıl yaktığını biraz düşünelim."

"

Bakan Koca: Sağlık çalışanı enfekte sayımız 7 bin 428 ile ilgili etiketler Fahrettin Koca Son dakika Sağlık Bakanlığı Sağlık Bakanı Koronavirüs Korona Bilim Kurulu pik 65 yaş üstü Emrullah Gülüşken
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.