Ayasofya neden müzeye çevrildi?

Danıştay'da açılan davanın sonuçlanmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Ayasofya'nın ibadete açılması bazı kesimlerce çeşitli gerekçeler ileri sürülerek eleştirildi. Ayasofya'nın ibadete açılmasını BBC ve TRT World'e değerlendiren Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın bu eleştirilere, "Asıl soru Ayasofya'nın neden 1934'te müzeye çevrilmiş olması" cevabı ile yanıt verdi. Kalın, bunun tarihi bir perspektifle araştırılması gerektiğinin de altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın, Ayasofya Camisi'nin ibadete açılmasını BBC ve TRT World yayınlarında değerlendirdi.

Ayasofya'daki ikonlara Müslüman, Hristiyan, Budist, din fark etmeksizin herkesin ulaşabileceğini ifade eden Kalın, Ayasofya Camisi'nin ibadete açılması kararında muhalefet dahil toplumda kapsamlı bir konsensüs olduğunun altını çizdi.

Kararı dünya mirasının yok olacağı şeklinde eleştirenlerin haklı olmadığını vurgulayan Kalın, dini özgürlük konusuna ise Türkiye'de 400'den fazla kilise ve sinagogun açık olduğunu örnek gösterdi. 

Kararın İstanbul'daki cami sayılarıyla ilgili olmadığının altını çizen Kalın, Ayasofya'nın tarihi ve dini önemiyle ilgili bir karar verildiğinin vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti:

"Asıl soru Ayasofya'nın neden 1934'te müzeye çevrilmiş olması. Cumhuriyet 1923'te kuruldu, Atatürk bile 11 sene bekledi. Bu konu tarihi bir perspektiften araştırılmalı. Ayasofya, o dönemden beri Müslümanlar için önemli bir konuydu ve pek çok kez camiye çevrilmesi konusunda çağrılar olmuştu. Ayasofya'nın işlevi konusunda ise ilk olarak kilise, sonra cami, sonra müze olarak kullanıldı ve şimdi tekrar cami olarak kullanılacak, muhtemelen Ayasofya'nın kimliğine en yakın işlev bir ibadet yeri olarak kalması. Müslüman, Hristiyan, inanan, inanmayan herkes ziyaret edebilecek, kimseye kısıtlama olmayacak. UNESCO'nun açıklamasını da gördük. Anlaşılması güç olan, Ayasofya cami olarak kullanılmaya başladığında neden 'dünya mirası' statüsünü kaybedecek olması. Bu camilere karşı bir ayrımcılık mı? Eğer bu karar alınırsa UNESCO'nun kriterleri sorgulanabilir olacaktır."

Ayasofya neden müzeye çevrildi? ile ilgili etiketler Ayasofya Cumhurbaşkanı İbrahim Kalın BBC TRT World
GÜNÜN VİDEOSU

Mardin'de okuldan atılan kız öğrenci tabanca ile okulu bastı! Korku dolu anlar kamerada...

Mardin'de okuldan atılan lise son sınıf öğrencisi kız, tabanca ile gelerek okulu bastı. Okula girmeye çalışan, kapıya tekmeler atan ve havaya birkaç el ateş eden kız öğrenci, polis tarafından gözaltına alındı. Korku dolu anlar saniye saniye kameraya yansıdı.