Avrupa'daki ekonomik kriz siyasi krize dönüşüyor: Euro Bölgesi parçalanmanın eşiğine mi gelecek?

Avrupa'da enerji ve gıda fiyatlarının artması ile birlikte enflasyon rekor seviyeye çıktı. Avrupa Merkez Bankası 11 yıl sonra ilk defa faiz artırımına gitmeye hazırlanırken ekonomideki kötü gidiş siyasi krizin de fitilini ateşledi. Avrupa'da yaşanan gelişmeler Euro Bölgesi'nin parçalanmasına neden olmasından endişe ediliyor.

Avrupa'da koronavirüs salgınının etkileri ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası artan enerji fiyatları ekonomide resesyon beklentilerine yol açtı. Avrupa Merkez Bankası 11 yıl arada sonra ilk kez faiz artırımına gitmeye hazırlanırken ekonomide yaşanan sıkıntılar siyasi çalkantılara da neden oluyor.

Ekonomideki kriz ve borç yükünün artması Avrupa'da hükümetleri zor durumda bırakırken İtalya Başbakanı Mario Draghi istifasını verdi; ancak Cumhurbaşkanı bu istifayı kabul etmedi. Öte yandan Fransa Cumhurbaşkanı Macron'a yönelik destek de azalıyor. Haziran ayında yapılan seçimde Macron'un partisi parlamentoda çoğunluğu kaybetti.

Financial Times gazetesinde yer alan habere göre, Avrupa'daki ekonomik krizin daha derin bir siyasi krize dönüşmesi yönündeki endişeler artıyor. Avrupa Merkez Bankası Eski Başkan Yardımcısı Vítor Constâncio siyasi krizin derinleşmesinden endişe ettiğini belirterek, "Macron gelecek yıl bütçeyi onaylamakta sorun yaşarsa, Fransa'da seçimler olabilir ve İtalya'da seçim olasılığı da şüphesiz karmaşık bir faktördür" dedi.

İtalya gibi Güney Avrupa ülkelerindeki borçlanma maliyetleri mali açıdan sağlan olan diğer Avrupa ülkelerinden daha hızlı artıyor. Bu durum, yaklaşık 10 yıl önce Euro bölgesini neredeyse parçalanmanın eşiğine gelen mali krizi hatırlatıyor.

AVRUPA MERKEZ BANKASI ZOR DURUMDA

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB), Euro bölgesindeki ekonomik krizin önüne geçmek için faiz artırımına gitmesi bekleniyor. ECB, yaklaşık 11 yıl aradan sonra yeniden faiz artırmaya hazırlanırken Euro Bölgesini bir arada tutmaya çalışıyor. Yaşanan ekonomik sorunların Euro Bölgesi'nin parçalanmasına yol açmasından endişe ediliyor.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle Euro Bölgesi'nde enerji ve gıda fiyatlarında ciddi artışlar yaşanıyor. Birlik ülkelerinin ayrı tahvil bütçelerine ve para piyasalarına sahip olması yeni bir borç krizinin yakın olduğu yorumlarına neden oldu.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde'ın çeyrek puanlık bir faiz artışından sonra Eylül ayına kadar faizde kademeli normalleştirmeyi planladığı öğrenildi.

ENERJİ TÜKETİMİNDE KISITLAMA GÜNDEMDE

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası çıkan doğalgaz krizi Avrupa ülkelerini oldukça olumsuz etkiliyor. Enerji maliyetlerindeki artış ve Rusya'nın doğalgazı tamamen kesmesi yönündeki endişe AB içinde enerji kısıtlamasına gidilmesine yol açabilir. Rusya'dan gelecek gazın tamamen kesilmesi ya da kışın gecikmesi durumunda sert önlemlerin alınması bekleniyor. Alınması beklenen önlemler arasında kamu kuruluşlarında ve sanayide enerji kısıtlaması gibi tedbirler yer alıyor.

EURONUN DEĞERİ DOLAR KARŞISINDA 20 YIL SONRA İLK KEZ DÜŞTÜ

Yaşanan gelişmeler Euro kurunun dolar karşısında değer kaybetmesine neden oldu. Euro, dolar karşısında büyük değer kaybederek ilk kez dolara karşı fiyatı düştü. Öte yandan enflasyonda yaşanan büyük artış, yıl sonu enflasyon beklentilerinin de artmasına neden oldu. Yaşanan gelişmelerin Avrupa siyasetine daha ne kadar etki edeceği merakla takip ediliyor.

Avrupa'daki ekonomik kriz siyasi krize dönüşüyor: Euro Bölgesi parçalanmanın eşiğine mi gelecek? ile ilgili etiketler Avrupa İtalya Fransa Avrupa Merkez Bankası Euro Bölgesi siyasi kriz
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul Boğazı köpürüyor! Korkutan görüntü...

İstanbul Boğazı'nın bir ucundan diğer ucuna doğru uzanan köpük yoğunluğu korkuttu. Havadan çekilen köpük yoğunluğu akıllara müsilajı getirdi.