Atatürk ne zaman, hangi gün doğdu? Mustafa Kemal Atatürk doğum tarihi

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün doğum tarihi; gün, ay ve yıl olarak tam bilinmemektedir. Ancak zaman zaman ortaya çıkan bazı belgeler ve kayıtlar kafa karıştırmaktadır. Peki, Atatürk hangi gün ve ayda doğdu? İşte Mustafa Kemal Atatürk doğum günü…

Atatürk'ün ilk nüfus kayıt belgesinin zaman zaman ortaya çıktığı iddiaları gündemde geniş yer tutmaktadır. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nın 103. yılında Cumhuriyet'in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ilk nüfus kayıt belgesinin yine gün yüzüne çıktığı haberlerine büyük bir ilgi vardı.

18 Ekim 1922 tarihinde hazırlanan nüfus kayıt belgesinde 4 Ocak 1881 Salı günü doğan Atatürk, “Orta boylu mavi gözlü buğday tenli alamet-i farika tam” olarak ifade edilmektedir. Eski Anıtkabir Müze Komutanı, Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Ali Güler ‘in ortaya çıkardığı belgeye göre Atatürk’ün ilk nüfus kayıt tarihi 18 Ekim 1922, kayıtta görünen dogum tarihi ise 4 Ocak 1881 Salı dır.

Atatürk ne zaman, hangi gün doğdu? Mustafa Kemal Atatürk doğum tarihi

Cumhuriyet’in ilanından önce Osmanlıca harflerle yazılan nüfus kaydında Atatürk’ün fiziksel özelliklerinin de kayda geçirilmesi dikkat çekmiştir. Belgede, Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın, Ankara nüfusuna kayıtlı olduğu, Hacıbayramıveli Mahallesi 161/1 numarada oturduğu görülmektedir.

Atatürk’ün doğum tarihini belirleyen ilk belgelerin askeri okullardaki öğrenci kayıtları olduğunu söylenirken bu kayıtlarda ay ve gün belirtilmeden doğum yeri ve tarihi ‘Selanik 1296’ olarak gösterilmektedir. Mustafa Kemal’in bugün kadar bilinen ayrıntılı nüfus belgesi ise Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti vatandaşları için düzenlenen nüfus cüzdanıdır.

Atatürk ne zaman, hangi gün doğdu? Mustafa Kemal Atatürk doğum tarihi ile ilgili etiketler Atatürk Mustafa Kemal Atatürk doğum tarihi
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul Boğazı köpürüyor! Korkutan görüntü...

İstanbul Boğazı'nın bir ucundan diğer ucuna doğru uzanan köpük yoğunluğu korkuttu. Havadan çekilen köpük yoğunluğu akıllara müsilajı getirdi.