Püf noktalarıyla aşure tarifi! Aşure nasıl yapılır?

Aşure tatlısı, her sene Muharrem ayının 10. günü yapılmaya başlanıyor. Bolluk ve bereket için yapılan tatlı 8 Ağustos’tan itibaren ocaklardan kaynama başladı. Peki aşure nasıl yapılır, püf noktası nelerdir, aşure ayı ne zaman bitiyor gibi soruların cevapları haberimizde.

Aşure ayı her sene Muharremin 10. Günü bolluk ve bereketin simgesi olarak ocaklarda pişmeye başlıyor. Aşure tatlısı yapacak olan vatandaşlar 8 Ağustosta başlayan aşure ayının ne zaman biteceğini ve aşure tariflerini araştırmaya başladı bile. İşte tüm püf noktalarıyla aşure tatlısının tarifi ve Diyanet Aşure takvimi…

asure-nasıl-yapılır

AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN BAŞLIYOR, NE ZAMAN BİTİYOR?

Aşure günü, her yıl hicri takvime günü Muharremi ayının 10. günü başlamaktadır. Bu sene 8 Ağustos Pazartesi gününü başlayan aşure günü 28 Ağustos Safer ayının gelmesiyle birlikte sona erecektir.

AŞURE NASIL YAPILIR?

Herkesin çok sevdiği bir çok malzemeyi harmanlayarak yapılan aşurenin tarifi ve püf noktaları şu şekildedir:

asure-nasıl-yapılır

MALZEMELER

500g aşurelik buğday (3 su bardağı)

Yarım çay bardağı pirinç

1 su bardağı nohut

1 su bardağı kuru fasulye

200 g kuru kayısı

200 g kuru üzüm

1 su bardağı fındık

3 lt su

2 su bardağı süt

4 su bardağı toz şeker

çeyrek çay kaşığı tuz

çeyrek çay kaşığı karabiber

yarım çay bardağı karanfil suyu

SÜSLEMEK İÇİN

Fındık 

Fıstık 

Kuru meyveler 

Mevsim meyveleri 

Kuş üzümü 

Ceviz

Nar

Tarçın

Püf noktalarıyla aşure tarifi! Aşure nasıl yapılır? - Resim : 3

AŞURE NASIL YAPILIR?

Aşurenin içerisine ekleyecek kuru meyler yumuşaması için bir süre sıcak suda bekletilir. Aşurelik buğdaylar güzelce yıkanır. Yıkanan buğdaylar, tencereye alınarak üzerine sıcak su dökülerek kaynatılır. Çıkan buğday suyu süzülerek, aynı işlem bir kaç kez daha yapılır. Tekrar kaynatmak için tencereye alınan buğdaylara sıcak su eklenerek ortalama 50 dakika kadar kaynatılır. 

Kaynattığımız buğdaylara, pişmiş nohut, fasulye ve doğranmış kayısı, kuru üzüm ve yıkanmış pirinçler eklenerek 15 dakika daha kaynatılır.

Sıcak süt, şeker, tuz, karabiber, fındık içi ve karanfil suyu eklenerek 15 dakika daha kaynatılır. 

Kaynattığımız aşurelerimiz servis kaselerine alınarak soğumaya bırakılır. 

Soğumaya başlayan aşurelerimiz üzerine fındık, ceviz, fıstık, kuş üzümü, kuru üzüm, nar taneleri ve istediğiniz meyvelerle aşureler süslenir.

AŞURE PİŞİRMENİN PÜF NOKTASI NEDİR?

Aşure yaparken toplamda yukarıda verdiğimiz malzemeler ölçüsünde 3 litre su kullanmaya özen göstermek gerekir. Tatlıyı yaparken muhakkak tezgahın üzerinde sıcak su bulundurumalı ki gerektiğinde ilave edebilmek  çok önemli. Şeker miktarı ise tamamen sizin damak zevkinize kalmış.

Afiyet olsun. 

Püf noktalarıyla aşure tarifi! Aşure nasıl yapılır? ile ilgili etiketler Aşure aşure tarifi aşure zamanı ne zaman aşure nasıl yapılır aşure günü ne zaman bitecek
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.