Askıda ekmek nedir? Nasıl uygulanır? Devlet Bahçeli'nin projesi ne?

Ekmeğe yapılan yüzde 15'lik zamma en sert tepkiyi MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli verdi. Peki Bahçeli'nin başlattığı askıda ekmek nedir? Nasıl uygulanır? Devlet Bahçeli'nin projesi ne? Konuyla ilgili ayrıntıları haberimizden öğrenebilirsiniz.

MHP Genel Başkanı Bahçeli, ekmeğe yapılan yüzde 15 zammın insani ve vicdani olmadığını söyledi. Bahçeli, "askıda ekmek projesi"ni başlattığı açıkladı. Askıda ekmek nedir? Nasıl uygulanır? Devlet Bahçeli'nin projesi ne? Bahçeli'nin başlattığı proje ve uygulama ile ligili bilgileri sizin için haberimizde derledik.

Askıda ekmek nedir? Nasıl uygulanır? Devlet Bahçeli'nin projesi ne?

BAHÇELİ'DEN EKMEK ZAMMINA PROJELİ TEPKİ
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ekmek fiyatlarına yapılan zamma tepki gösterdi.

Bahçeli, ekmek fiyatlarındaki artışı nasıl değerlendirdiğini soran gazetecilere şu yanıtı verdi: "Ekmek fiyatlarındaki artış dikkatle takip edilmeli. Ekmeğin kilosuna yüzde 15’lik zam insani ve vicdani boyutta değil. Bu sebeple Ankara’da özellikle de Çankaya’dan başlamak üzere ‘Askıda ekmek projesi’ni başlatıyorum. Hali vakti yerinde her vatan evladı kendisine en yakın ekmek fırınına gitmeli. Eğer iki ekmek alacaksa üç ekmek parası ödemeli. Bir ekmeğin askıya alınmasını fırıncı ile paylaşmalı. Fakir fukara kardeşlerim, durumu yerinde olmayan insanlarımız fırına veya ekmek satılan yerlere gittiğinde ‘Bana askıdan bir ekmek verebilir misin?” diyebilmeli. Böylelikle kültürümüzün dayanışma ve yardımlaşma dinamikleri harekete geçirilebilmeli. Unutmayalım ki, inancımız ‘komşusu açken tok yatan bizden değildir’ esasına dayanmaktadır."

Askıda ekmek nedir? Nasıl uygulanır? Devlet Bahçeli'nin projesi ne? - Resim : 2

MHP Lideri gazetecilerin, “Talimat verdiniz mi” sorusunu da “Gerekli talimatları veriyoruz. Çalışmaları ve girişimleri başlatıyoruz” şeklinde yanıtladı.

 

 ASKIDA EKMEK NEDİR? NASIL UYGULANIR?
Ekmek almak için fırına gittiğinizde, kaç tane ekmek almışsanız bir tane ekmeğin parasını fazladan veriyorsunuz. Diyelim ki dört tane ekmek aldınız. Ekmeklerin parasını verirken beş tane ekmek parası veriyorsunuz. Almadığınız hâlde parasını verdiğiniz ekmeği de, ihtiyaç sahiplerinin gelip alması için “askıya” bırakıyorsunuz. İhtiyacı olanlar fırıncıya “Askıda ekmek var mı?” diyorlar. Eğer daha önceden parası verilmiş – askıya bırakılmış – bir ekmek varsa, fırıncı ona ekmeği veriyor.

Askıda ekmek nedir? Nasıl uygulanır? Devlet Bahçeli'nin projesi ne? - Resim : 3

Yardımseverliğimizin göstergesi olan bu uygulama, Osmanlılar döneminde her yerde yapılıyormuş. Daha sonradan unutulmuş; fakat şimdilerde yeniden bazı yerlerde görür oluyoruz. Sadece Türkler’e özgü bu davranış, köklü kültürümüzün ürünlerinden birisi. Aslında bu, sadece ekmek için uygulanmıyor. Çay ocaklarında “askıda çay“, manavlarda “askıda meyve – sebze“ gibi yazılar ğurmek mümkün.

Türkiye’de her gün 1,5 milyondan fazla ekmek çöpe atılıyormuş. Buna karşın, Türkiye’de açlıktan ölen insanlar bile var. Tüketimde ve yardımlaşmada bir denge sağlanırsa, ne ekmekler çöpe atılır ne de insanlarımız açlıktan ölür. Bu kapsamda birçok ilde kampanyalar başlatılmıştı.

Ekmek zammıyla ilgili flaş açıklama!
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, önümüzdeki bir ay içerisinde ekmeğe yüzde 15 zam yapılacağını açıkladı.

Fırıncılar Federasyonu'ndan ekmeğe zam açıklaması geldi. Federasyon Başkanı Halil Balcı ekmeğin kilogram fiyatına yüzde 15 zam yapıldığını açıkladı. Yapılan zamla birlikte ekmeğin kilogram fiyatı 5 lira 75 kuruş olacak.

Balcı zamların tezgaha ne kadar yansıyacağına odaların karar vereceğini aktardı. Federasyon Başkanı Halil Balcı, "Hiçbir yerde yüzde 15'ten fazla artış olmayacak" şeklinde konuştu.

Fırıncılar açıkladı! İşte ekmeğin yeni fiyatı...
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, federasyon merkezinde düzenlediği basın toplantısında, un ve ekmek fiyatlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Balcı, ekmek fiyatlarında artışın gündemlerinde olduğunu belirterek "Yeni belirlenecek olan kilogram başına azami ekmek fiyatı enflasyonun üzerinde olmayacak" dedi.

Son günlerde yetkisiz kişilerin ekmek fiyatlarına ilişkin söylemleri olduğuna dikkati çeken Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkanı Eren Günhan Ulusoy'un un fiyatlarında artış olacağına ve ekmek fiyatlarının da artması gerektiğine ilişkin açıklamalarını doğru bulmadığını söyledi.

Balcı, kalitede çok ciddi bir sorun olduğunu düşünmediklerini vurgulayarak, söz konusu iki bölgede rekolte düşüklüğü olabileceğini, bunun da un fiyatlarına çok fazla yansımayacağını düşündüklerinin altını çizdi.

Federasyon olarak bu yılın haziran ayına kadar ekmek fiyatlarında bir değişiklik olmayacağını ifade ettiklerini anımsatan Balcı, şöyle konuştu:

"Kasım 2015'ten bugüne kadar ekmek fiyatlarında bir değişiklik söz konusu olmadı fakat geçen zaman zarfında akaryakıtta yüzde 28, maya fiyatında yüzde 25, SGK primlerinde yüzde 23 artış oldu. Bunlar göz önüne alındığında fırıncı esnafının fiyat artışı yapmasının zorunlu olduğu görülmektedir. Biz haziran ayı gelince daha buğday hasadı yapılmadan, dış güçlerin ülkemizin üzerinde oynadığı ekonomik oyunları gözardı ederek bu gelen farkları hemen 1 Haziran itibarıyla yürürlüğe koymayı doğru bulmadık. Fırıncı esnafı kazanmazsa sağlıklı, kaliteli ekmek üretmesi söz konusu olmaz. Bizler esnafı düşündüğümüz kadar tüketicileri de düşünmek zorundayız. Ekmek fiyatlarında bir artış gündemimizde var ama bunun en makul seviyede olması için ne gerekiyorsa yapılacaktır. Özellikle enflasyonun üzerinde olmaması konusunda gerekli çalışmalar gerçekleştirilecektir. Temmuz itibarıyla hasat tamamlanacak, hasadın sonunda un fiyatlarında suni bir artış olursa geçmişte olduğu gibi biz ve gerekli kurumlar konuyu takip edecektir."

Balcı, gelecek aylarda hasadın tamamlanması ve un fiyatlarının oturmasıyla birlikte ekmekte enflasyon rakamlarından yüksek olmamak kaydıyla bir fiyat artışı için gerekli çalışmanın yapılacağına işaret ederek, esnafın da maliyetler karşısında dayanacak gücünün kalmadığını dile getirdi.

Yeni belirlenecek kilogram başına azami ekmek fiyatının enflasyonun üzerinde olmayacağını vurgulayan Balcı, "Halkın tedirgin olmasını gerektiren bir durum söz konusu değil." diye konuştu.

Askıda ekmek nedir? Nasıl uygulanır? Devlet Bahçeli'nin projesi ne? ile ilgili etiketler askıda ekmek nedir nasıl uygulanır devlet bahçeli projesi
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.