Çin'in kovid aşısı koruma sağladı!

Çin'in aşısını gönüllü olarak deneyen Prof. Dr. Mustafa Gerek, iki aydır aşının bir yan etki göstermediğini belirterek 'Yeterli antikor oluştu, çevremdeki arkadaşlarımız bu enfeksiyonu geçirdiler ancak ben geçirmedim. Bu benim adıma büyük bir koruyucuydu' diye konuştu. Prof. Gerek, maske, mesafe ve temizlik önlemlerini hiç bırakmadığının da altını çizdi.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Gerek, Çin'den gelen Sinovac'ın üretmiş olduğu koronavirüs (Covid-19) aşısının gönüllüler üzerindeki denemesine katıldı.

Habertürk'te yer alan habere göre; Prof. Dr. Gerek, "Aşıların yan etkisi söz konusu olabilir. Her ne kadar Covid-19'a karşı Sinovac'ın üretmiş olduğu Çin aşısı bilinen klasik tekniklerle yani daha önceki aşı üretim teknikleriyle benzer tekniği kullanan bir aşıdır. Dolayısıyla bu aşının üretim biçimini biliyoruz ama yeni mRNA aşıları var, bunlar da çok yüksek oranda güvenilir ama yeni teknolojik aşılar" dedi.

YAN ETKİ HİSSETMEDİM

Prof. Dr. Gerek, "Yaklaşık iki ay önce kanlarımıza bakıldı. Herhangi bir virüsle karşılaşmadığımız ve antikor oluşmadığı tespit edildikten sonra ertesi gün aşı yapıldı ve bize bir çizelge verildi. Bu çizelge günlük ateş takibi ve semptomların takibini içeren bir çizelgeydi. Günlük işaretlemelerimizi yaptık. 14'üncü günde 2'nci doz yapıldı ve 28'inci günden itibaren antikor oluşması beklendi. Ben bu süre içerisinde aşının uygulandığı alan dahil olmak üzere herhangi bir yan etki hissetmedim. Ancak bu çalışma içerisinde yer alan bazı arkadaşlarımızın aşı yerinde hafif ağrı veya Covid-19 semptomlarının çok hafif biçimleri olan baş ağrısı veya kas-eklem ağrısı, halsizlik gibi yakınmaları olduğunu ifade ettiler ama hiçbirinde tedavi gerektiren bir yan etki olduğu bilgisi gelmedi" dedi.

11 ARALIK'A İŞARET ETTİ

Prof. Dr. Gerek, "Bu aşının güvenilirliği konusunda FAZ3 çalışmasıyla ilgili Moderna'nın, Pfizer'ın ürettiği aşılar gibi henüz etkinliği deklare edilmiş değil ama eminim ki 11 Aralık'a kadar Sinovac aşısı da kendi etkinliğini, FAZ 3 çalışma sonuçlarını bildirmek durumunda çünkü kafalardaki soru işaretini kaldırmanın da önemli bir gereklilik olduğunu ifade etmek isterim" diye konuştu.

Prof. Dr. Mustafa Gerek "Ben kendi adıma, yeterli antikor olmasına rağmen, çevremdeki arkadaşlarımız bu enfeksiyonu geçirdiler ben geçirmedim. Bu benim adıma büyük bir koruyucuydu. Ama ben yaklaşık iki ay önce aşı vurdurmadan önce hangi tedbirler içerisinde yaşıyorsam bugün yine aynı tedbirleri sürdürüyorum." diye sözlerine son verdi.

Çin'in kovid aşısı koruma sağladı! ile ilgili etiketler Çin aşı denek aşı gönüllüsü
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.