Asfaltta Türk marşı yankılanacak! Melodili yol Nallıhan’da hayata geçti
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin ilk Melodili Yol uygulamasının Ankara’nın Nallıhan - Beypazarı Devlet Yolu’nda devreye alındığını müjdeledi. Sürücüler, belirli bir hızda seyrettiklerinde yol yüzeyindeki özel işaretlemeler sayesinde Mozart’ın Türk Marşı’nı net bir şekilde duyabiliyor. İkinci etap için Ankara - Eskişehir yolunda çalışmalar başladı. İşte bu yenilikçi uygulamanın detayları ve sürücülere sunduğu eşsiz deneyim…
Melodili Yol, yol yüzeyine stratejik aralıklarla yerleştirilen oyuklar veya işaretlemeler aracılığıyla araç geçişlerinde titreşim ve ses üreten bir sistem.
Bakan Uraloğlu, uygulamanın çalışma prensibini şöyle açıkladı:
Oyuklar, farklı frekansta notalar oluşturacak şekilde konumlandırılıyor.
Araçlar sabit bir hızda (ortalama 100 km/s) geçtiğinde, titreşimler birleşerek hedeflenen ezgiyi ortaya çıkarıyor.
Nallıhan’daki yolda Mozart’ın Türk Marşı çalıyor.
Uraloğlu, “Sürücüler, bu yolda sadece seyahat etmiyor, aynı zamanda müzikle keyifli bir deneyim yaşıyor” dedi.
YENİ UYGULAMA ANKARA - ESKİŞEHİR YOLUNDA BAŞLAYACAK
Uraloğlu, Melodili Yol uygulamasının ikinci etabı için çalışmaların 17 Mayıs 2025 tarihinde Ankara – Eskişehir Devlet Yolu’nun Sivrihisar çıkışı 37. kilometresinde yer alan Kertek mevkiinde başlatıldığını açıkladı. Benzer uygulamaların yapıldığı diğer ülkelerde yerleşim yerlerine yakın kesimlerde gürültü nedeniyle şikayetlerin arttığını belirten Bakan Uraloğlu, “Biz bu nedenle uygulamaları yerleşim alanlarından uzakta yapmayı tercih ediyoruz.” dedi.
SABİT HIZ VE YOLUN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ ÖNEMLİ
Uraloğlu, melodili yol sisteminin en iyi sonucu verebilmesi için belirli teknik kriterlerin karşılanması gerektiğini ifade etti. Uraloğlu, “Melodili yol uygulamasının en iyi sonuca ulaşması için, taşıtların saatte ortalama 100 kilometrelik sabit hızlarda seyredebileceği, yolun düz olduğu, üstyapı bozuklukların olmadığı, pürüzsüz bir kaplamaya sahip yollarda yapılması gerekiyor. Melodili yol uygulamasının, kısa sürede aşınarak özelliğini kaybetmemesi ve melodinin en net şekilde duyulabilmesi için mümkün olduğunca düşük trafik hacmi olan, özellikle ağır taşıt trafiğinin az olduğu yollara yapılması önem arz ediyor.” açıklamasında bulundu.