Anadolu Grubu'nun başındaki isim Tuncay Özilhan kimdir?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ortak girişim grubumuzda yer alan babayiğitleri harf sırasına göre açıklayacağım. İlki Anadolu Grubu'dur. Türk ekonomisine çok önemli katkılarda bulunuyor. İkinci babayiğidimiz BMC Grubu'dur. En büyük ticari ve askeri araç üretimi BMC de vizyonunu da genişleterek, Türkiye'nin otomobili projesinde yer alma kararını memnuniyetle karşıladım. Üçüncü babayiğidimiz ise Kıraça Holding'dir. Sektörde hak ettiği yeri almıştır. Bu birikimin Türkiye'nin otomobili projesinde yer almasını çok önemli buluyor ve tebrik ediyorum. Dördüncü babayiğidimiz Turkcell Grubu... Ve beşinci babayiğidimiz Zorlu Grubu'dur" diyerek yerli otomobili yapacak firmaları açıkladı Vatandaşlarımız ise Anadolu Grubu'nun sahibini merak ediyor. Peki, Anadolu Grubunun sahibi kim? Tuncay Özilhan kimdir? Detaylar haberimizde...

Türkiye artık kendi otomobilini üretecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan yerli otomobili yapacak şirketleri açıkladı! Anadolu Grubu, BMC, Kıraça, Turkcell ve Zorlu Holding yerli otomobili yapacak şirketler olarak resmen açıklandı! Anadolu Grubunun sahibi ve Tuncay Özilhan'ın kim olduğu merak ediliyor. "Türkiye'yi daha da ileri taşıyacak bu adımı bugün atıyoruz. İnşallah önümüzdeki yıllar içinde Türkiye'nin ilerlemekte olduğunu göreceğiz. Biz sadece sizin önünüzü açıp, yardımcı olmak görevimiz olduğunu düşündük ve bu noktada buluştuk. Türkiye'de Ar-Ge merkezleri içerisinde 83 Ar-Ge merkezi var. Otomotiv ile ilgili Ar-Ge merkezleri sayısı toplam içerisinde bir numaraya oturuyor. Türkiye toplam istihdamın da yaklaşık yüzde 6'sı otomotiv sektöründe geliyor. Avrupa'da beşinci, Dünyada 15'nci sıraya yerleşmiş durumdayız" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan yerli otomobilin müjdesini verdi. Peki, Anadolu Grubu kimin? Tuncay Özilhan kimdir? Detaylar haberimizde...

1_3

ORTAKLIK YAPISI VE YÖNETİM

Kamil Yazıcı ve İzzet Özilhan tarafından kurulan grup, halen iki aileye aittir. Grubun %68'ine Yazıcılar Holding, %32'sine ise Özilhan Sınai Yatırım sahiptir.

Grubun Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Özilhan'ın oğlu Tuncay Özilhan, İcra Başkanı ise Hurşit Zorlu’dur. Ayrıca yönetim kurulunda The Coca-Cola Company Yönetim Kurulu Başkanı Muhtar Kent de yer almaktadır.

3

GRUBUN YAPILANMASI

İçecek
Anadolu Efes
Coca-Cola İçecek
Migros
Migros

OTOMOTİV

Anadolu Isuzu
Anadolu Motor
Çelik Motor

PERAKENDE

Adel Kalemcilik
McDonald's
Ana Gıda
Efestur

ENERJİ

Anadolu Kafkasya Enerji Yatırımları
Aslancık Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş
AES Elektrik Enerjisi Toptan Satış

DİĞER

Anadolu Etap
AND Gayrimenkul
Anadolu Bilişim
AEH Sigorta Acenteliği

2_2

SOSYAL KURULUŞLAR

Anadolu Vakfı
Anadolu Sağlık Merkezi
Anadolu Efes Spor Kulübü

4_3

TUNCAY ÖZİLHAN KİMDİR?

Anadolu Grubunun Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, 9 Temmuz 1947 tarihinde Kayseri'de dünyaya geldi. Anadolu Grubu; yerli otomobili yapacak şirketlerden biri oldu.

Saint Joseph Lisesi'ni bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde okumaya başlayan Özilhan, buradaki eğitiminin ardından Amerika Birleşik Devletleri'nde Long Island Üniversitesi'nde İşletme masterı yaptı.

1977 senesinde babası İzzet Özilhan'ın kurduğu Anadolu Holding'in bünyesinde faaliyet yürüten Erciyas Biracılık Genel Müdürlüğü ile iş hayatına başlayan Tuncay Özilhan, Anadolu Endüstri Holding Bira Grubu Koordinatörlüğü, Anadolu Endüstri Holding Genel Koordinatörlüğü, 1984 senesinden itibaren de Anadolu Grubu İcra Kurulu Başkanlığı görevleri yaptı.

2007 senesinin Mayıs ayında Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı oldu.

Tuncay Özilhan bu görevinin yanı sıra Anadolu Efes Biracılık, Efes Pazarlama, Tarbes, Coca-Cola İçecek (CCİ), Coca-Cola Satış ve Dağıtım, Hamburger Restoran İşletmeleri (McDonald's), ABank, Alternatif Finansal Kiralama, Alternatif Yatırım, Anadolu Alpha Gayrimenkul, Anadolu Elektronik (Samsung), Anadolu Termik Santralleri, Anadolu Taşıt Ticaret, Anadolu Vakfı ve Anadolu Sağlık Merkezi (ASM) Yönetim Kurulu Başkanlıklarını da sürdürmektedir.

Özilhan 1997 senesinde yılın iş adamı ödülünü aldı.

2001 senesinde TÜSİADBaşkanlığına seçilen Özilhan, 2003 senesinde bir kez daha 2 yıllığına başkan seçildikten 1 sene sonra görevi bıraktı.
İyi seviyede İngilizce ve Fransızca bilen Tuncay Özilhan üç çocuk babasıdır.

ÖZİLHAN'DAN ALKOLSÜZ BİRA AÇIKLAMASI

Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, evde bira yapımının vergi kaybına neden olduğunu belirtirken Anadolu Grubu'nun İran'a 15-20 milyon litre alkolsüz bira satışı hedeflediği ifade edildi.

Özilhan, Rusya’daki bira operasyonlarımız devam ettiğini belirterek İran pazarına dair açıklama yaptı.

Özilhan, "Türkiye’de de farklı ürünlerin üretimini yapacağız. İran’a 5 milyon litre alkolsüz bira ihraç ettik. Bu rakamın 15-20 milyon litrelere çıkacağına inanıyorum.”

İran'da yılda yılda 300 milyon litreden fazla alkolsüz bira tüketiliyor. Grup şirketi Anadolu Efes, uzun zamandır İran'ın alkolsüz bira pazarında Coca Cola’nın İran’daki şişeleme şirketiyle ortak faaliyetler yürütüyor.

Hürriyet'ten Ceyhun Kuburlu'ya konuşan Özilhan ayrıca şöyle dedi:

“Bira satışı düşüyor ama tüketim konusunda emin değilim. Bunun nedeni de evde bira yapımının artması. Çok ucuza alınan cihazlarla evde bira yapılıyor. Bugün 7.5 liralık biranın 4 lirası vergi. Evde bira üretimi vergi kaybına da neden oluyor. Bu konudaki görüşlerimizi yetkililerle de paylaştık”

Anadolu Grubu'nun başındaki isim Tuncay Özilhan kimdir? ile ilgili etiketler Cumhurbaşkanı Erdoğan Yerli otomobil anadolu grubu tuncay ozilhan
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.