Tek dozluk aşı yüzde 66 etkili oldu

ABD'li ilaç şirketi Johnson&Johnson, ürettiği tek dozluk Kovid-19 aşısının faz 3 klinik denemelerine ilişkin erken sonuçlarını açıkladı. Şirket, 44 bin gönüllünün katıldığı denemelerde aşının yüzde 66 oranında başarıya ulaştığını bildirdi.

ABD’li ilaç şirketi Johnson&Johnson, 44 bin gönüllünün katıldığı üçüncü aşama klinik denemelerinin erken sonuçlarını açıkladı.

Tek dozluk aşı adayının, orta ve ileri düzeydeki hastalık belirtilerini önlemede yüzde 66, en ağır semptomları önlemede ise yüzde 85 başarı sağladığıdı bildirdi.

Şirketin Küresel Araştırma Birimi Başkanı Dr. Mathai Mammen, tek doz aşı uygulanan deneklerden hiçbirinin 28 günlük evrenin ardından, virüse bağlı rahatsızlıklardan hastaneye kaldırılmadığı veya hayatını kaybetmediğini söyledi.

Mammen, aşı yapıldıktan sonra Covid-19’a yakalanan deneklerin tümünün de hastalığı hafif semptomlarla atlattığını kaydetti.

Aşı adayının acil kullanım onayı için, gelecek hafta ABD İlaç ve Gıda İdaresi ile dünyadaki farklı düzenleyici kurumlara başvuracağı ifade edildi.

Öte yandan klinik denmenin sonuçlarının ülkelere göre farklılık göstermesi dikkati çeken bir detay oldu. Aşı adayı orta ve ileri düzeydeki hastalık belirtilerini önlemede ABD’de yüzde 72, virüsün mutasyona uğrayarak daha hızlı yayılan tipinin ortaya çıktığı Güney Afrika’da yüzde 57 etkinlik gösterdiği belirtildi.

Aşı adayı iki doz uygulanan Pfizer/BioNTech, Moderna ve AstraZeneca/Oxford aşıları kadar yüksek koruma sağlamasa da dünya genelinde acil aşı ihtiyacına karşılık verebileceği düşünülüyor.

Şirket, ‘Ad26COVS1’ adını verdiği aşı adayı için, 15 Temmuz’da Belçika ve ABD’de başladığı klinik denemeleri 23 Eylül’de üçüncü aşamayla sürdürmüştü.

ABD, Güney Afrika, Arjantin, Brezilya, Şili, Kolombiya, Meksika, Peru, Güney Afrika’da yürütülen üçüncü aşama denmelere 44 bin gönüllü denek katılmıştı.

Virüs vektörü yöntemiyle üretilen aşı adayı, formülünde ‘adenovirüs serotip 26’ (Ad25) adı verilen virüse eklenen Covid-19 DNA’sı bulunduruyor.

Ad25, daha önce Ebola ve diğer viral hastalıklara aşı geliştirmek için de kullanılan bir virüs. 

ABD hükümeti, aşı adayının başarılı olması halinde 100 milyon, Avrupa Birliği ise 200 milyon doz ön satın alma anlaşmalarına imza atmıştı. Şirket, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) öncülük ettiği Kovid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı için 500 milyon doz aşı üretmeyi taahhüt etmişti.

Fenerbahçeli futbolculardan Samandıra'da galibiyet üçlüsü! 19 Mayıs 2024 Pazar TJK at yarışı koşu sonuçları açıklandı! Dünya Reisi'nin arama çalışmalarını Akıncı İHA'dan takip ediyor!
Sonraki Haber