Tek dozluk aşı yüzde 66 etkili oldu

ABD'li ilaç şirketi Johnson&Johnson, ürettiği tek dozluk Kovid-19 aşısının faz 3 klinik denemelerine ilişkin erken sonuçlarını açıkladı. Şirket, 44 bin gönüllünün katıldığı denemelerde aşının yüzde 66 oranında başarıya ulaştığını bildirdi.

ABD’li ilaç şirketi Johnson&Johnson, 44 bin gönüllünün katıldığı üçüncü aşama klinik denemelerinin erken sonuçlarını açıkladı.

Tek dozluk aşı adayının, orta ve ileri düzeydeki hastalık belirtilerini önlemede yüzde 66, en ağır semptomları önlemede ise yüzde 85 başarı sağladığıdı bildirdi.

Şirketin Küresel Araştırma Birimi Başkanı Dr. Mathai Mammen, tek doz aşı uygulanan deneklerden hiçbirinin 28 günlük evrenin ardından, virüse bağlı rahatsızlıklardan hastaneye kaldırılmadığı veya hayatını kaybetmediğini söyledi.

Tek dozluk aşı yüzde 66 etkili oldu

Mammen, aşı yapıldıktan sonra Covid-19’a yakalanan deneklerin tümünün de hastalığı hafif semptomlarla atlattığını kaydetti.

Aşı adayının acil kullanım onayı için, gelecek hafta ABD İlaç ve Gıda İdaresi ile dünyadaki farklı düzenleyici kurumlara başvuracağı ifade edildi.

Öte yandan klinik denmenin sonuçlarının ülkelere göre farklılık göstermesi dikkati çeken bir detay oldu. Aşı adayı orta ve ileri düzeydeki hastalık belirtilerini önlemede ABD’de yüzde 72, virüsün mutasyona uğrayarak daha hızlı yayılan tipinin ortaya çıktığı Güney Afrika’da yüzde 57 etkinlik gösterdiği belirtildi.

Aşı adayı iki doz uygulanan Pfizer/BioNTech, Moderna ve AstraZeneca/Oxford aşıları kadar yüksek koruma sağlamasa da dünya genelinde acil aşı ihtiyacına karşılık verebileceği düşünülüyor.

Tek dozluk aşı yüzde 66 etkili oldu - Resim : 2

Şirket, ‘Ad26COVS1’ adını verdiği aşı adayı için, 15 Temmuz’da Belçika ve ABD’de başladığı klinik denemeleri 23 Eylül’de üçüncü aşamayla sürdürmüştü.

ABD, Güney Afrika, Arjantin, Brezilya, Şili, Kolombiya, Meksika, Peru, Güney Afrika’da yürütülen üçüncü aşama denmelere 44 bin gönüllü denek katılmıştı.

Virüs vektörü yöntemiyle üretilen aşı adayı, formülünde ‘adenovirüs serotip 26’ (Ad25) adı verilen virüse eklenen Covid-19 DNA’sı bulunduruyor.

Ad25, daha önce Ebola ve diğer viral hastalıklara aşı geliştirmek için de kullanılan bir virüs. 

ABD hükümeti, aşı adayının başarılı olması halinde 100 milyon, Avrupa Birliği ise 200 milyon doz ön satın alma anlaşmalarına imza atmıştı. Şirket, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) öncülük ettiği Kovid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı için 500 milyon doz aşı üretmeyi taahhüt etmişti.

Tek dozluk aşı yüzde 66 etkili oldu ile ilgili etiketler ABD Johnson&Johnson aşı
GÜNÜN VİDEOSU

Pres makinesinin içini kontrol eden patron feci şekilde can verdi! O anlar kamerada...

Kocaeli'de arızalanan pres makinesinin içine giren patron makinenin çalışması sonucu feci şeklide can verdi. Olay anına ilişkin güvenlik kamerası görüntüleri ortaya çıktı.