Stoltenberg ''başardık' diyerek duyurdu

Türkiye ile Yunanistan arasında Ege ve Akdeniz'deki kıta sahanlığı ve deniz yetki alanları konusunda yaşanan gerginliği sona erdirmek için devreye giren NATO'dan iki ülke arasındaki görüşmelere ilişkin açıklama geldi. Genel Sekreter Jens Stoltenberg "NATO bünyesinde Türkiye ve Yunanistan’ı bir araya getirmeyi başardık. (İki taraf arasında) Kaza ve hadiselerin yaşanma riskini azaltmak için bizim ‘ayrıştırma usulleri mekanizması’ olarak adlandırdığımız mekanizmayı hayata geçirdik." dedi.

Slovakya’nın başkenti Bratislava’da düzenlenen "Bratislava Küresel Güvenlik Forumu’na (GLOBSEC)" video konferans yoluyla katılan Stoltenberg, başta Türkiye-Yunanistan görüşmeleri olmak üzere güncel konulara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Hafta başında Türkiye ve Yunanistan’a yaptığı ziyaretlere değinerek sözlerine başlayan Stoltenberg, iki ülkenin NATO’nun önemli müttefikleri olduğunu, bazı konularda taraflar arasında ciddi fikir ayrılıklarının yaşandığını söyledi. Genel Sekreter farklılıkların çözümünün diyalog ve birlikte bir çıkış yolu bulmaktan geçtiğine inandığını ifade etti.

TÜRKİYE VE YUNANİSTAN ARASINDA MEKANİZMA HAYATA GEÇTİ

İki ülke arasında tansiyonun geçen hafta düşüşe geçtiğini hatırlatan Stoltenberg, "NATO bünyesinde Türkiye ve Yunanistan’ı bir araya getirmeyi başardık. (İki taraf arasında) Kaza ve hadiselerin yaşanma riskini azaltmak için bizim ‘ayrıştırma usulleri mekanizması’ olarak adlandırdığımız mekanizmayı hayata geçirdik." dedi.

Stoltenberg, Akdeniz’de müttefikler arasında istenmeyen bir kazanın yaşanmasını önlemek için NATO askeri komitesinin taraflarla görüşme halinde olduğunu belirterek, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu durum, NATO’nun müttefikler arasındaki farklılıkların yol açtığı anlaşmazlık ve tansiyonu azaltmak için nasıl birlikte hareket ettiğine güzel bir örnek."

NATO'DAN AZERBAYCAN VE ERMENİSTAN'A ATEŞKES ÇAĞRISI

Stoltenberg, Ermenistan’ın işgal ettiği Dağlık Karabağ bölgesinde Azerbaycan ve Ermeni güçleri arasında süren çatışmaların kaygı verici olduğunu vurguladı. Genel Sekreter, taraflara ateşkes çağrısını yineledi.

NATO'NUN YENİ STRATEJİK KONSEPTİ

NATO’nun yeni bir stratejik konsepte ihtiyaç duyduğunu ifade eden Stoltenberg, "2010’dan bu tarafa dünya köklü bir değişim yaşadı. NATO’nun başarısındaki kilit nokta, roller değiştiğinde bizim de değişmemiz gerektiğidir." dedi.

Stoltenberg, NATO üyesi 30 ülkenin ortak tehdit ve sorunları göz önünde bulundurarak yeni bir strateji belirlemesinin önemli olduğunu da söyledi.

SÜLEYMANCILAR'A YENİ SUÇLAMA! Swap kararı ve yabancı girişi Borsa İstanbul'a rekor kırdırıyor müdürü öldüren yabancı uyruklu öğrencinin yeni görüntüleri!
Sonraki Haber