Swap kararı ve yabancı girişi Borsa İstanbul'a rekor kırdırıyor

Borsa İstanbul, rekor üzerine rekor kırdığı seanslara devam ederken, dün swap kanallarını açmak için adımlar attığına yönelik haber akışı bu yükselişi destekliyor. İşte detaylar...

İbrahim Acar
İbrahim Acar

Borsa İstanbul, dün yurt dışı swap (döviz-TL takası) kanallarının tekrar açılmasına yönelik hazırlık yapıldığı haberiyle pozitif tarafa geçerken; uzmanlar gün sonunda yabancı ilgisi ve para girişinin gözlemlendiğini belirtti. TCMB'nin swap sınırlamalarını gevşeteceğinin de konuşulması iyimser havayı daha da artırdı.

Swap kararı ve yabancı girişi Borsa İstanbul'a rekor kırdırıyor

Bu kararla, yabancının Türk Lirasına erişiminin kısıtlanması amaçlanıyor. Yani, yabancının TL satıp döviz almasının önüne geçilmek isteniyor. Yabancı TL bulamayınca, kur üzerinden spekülasyon yapamıyor. BDDK, bu bağlamda, çok seneler önce, Türk Lirası'nda yaşanan hızlı değer kaybının ve oynaklığın önüne geçmek için bankaların yurt dışı yerleşikler ile yaptığı bir bacağı döviz, diğer bacağı TL olan para swaplarının ve swap benzeri işlemlerinin, bankaların yasal özkaynaklarının çok küçük bir yüzdesi ile sınırlamış, hatta, bankaların vadede TL alım yönünde gerçekleştirecekleri forward, opsiyon ve benzeri swap dışındaki türev işlemlerin de dâhil edildiğini belirmişti. Bu kısıtlamaların da gevşetilmesi, 'normalleşme' anlamında ele alınarak Türk mali piyasalarında var olan iyimser havayı daha da destekledi. 

Diğer taraftan Türkiye'nin 5 yıllıkkredi risk primindeki (CDS) düşüş devam ediyor. Türkiye'nin CDS primi dün, Şubat 2021'den bu yana ilk kez 282 baz puanın altına gerilerken; yeni güne 285 baz puandan başladı. Analistler, söz konusu harekette, swap kanallarını açmak için adımlar attığına yönelik haber akışının etkili olduğunu söyledi.

Yurt içi piyasalar, yarın açıklanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) ikinci enflasyon raporunu yakından takip edecek.

Borsa İstanbul'da pozitif seyir

BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,21 artarak 10.358 puandan başlarken; sonrasında da yükselişini sürdürdü ve gün içi tarihi zirvesini 10.383 puana taşıdı. Endeks, saat 10.35 itibarıyla yüzde 0,06 primle 10.341 puanda bulundu.

Açılışta bankacılık endeksi yüzde 0,19 ve holding endeksi yüzde 0,34 artış kaydederken; endeksler şu dakikalarda sırasıyla yüzde 0,17 ve yüzde 0,35 yükselişle işlem gördü.

Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 10.470 ve 10.650 seviyeleri direnç, 10.230 ve 10.150 puan destek konumunda bulunuyor. Borsa İstanbul 100 endeksi dün yüzde 0,68 artarak 10.336 puanla rekor seviyeden günü tamamlarken, gördüğü en yüksek seviyeyi de 10.375 puana taşıdı.

Swap kararı ve yabancı girişi Borsa İstanbul'a rekor kırdırıyor ile ilgili etiketler ekonomi Borsa İstanbul
GÜNÜN VİDEOSU

Böylesi görülmedi: Kokuyu gizlemek için uyuşturucu maddeye kahve sürmüşler

Edirne'de Kapıkule Sınır Kapısı'ndan yurda giriş yapan bir tırda hassas burunlu dedektör köpek Carlos'un desteği ile polis ve gümrük muhafaza ekiplerince yapılan aramada 10 milyon lira değerinde 50 bin adet uyuşturucu hap ele geçirildi. Kokuyu gizlemek için uyuşturucu maddeye kahve sürüldüğü ortaya çıktı.