SSK Bağ- KUR prim eşitliği için harekete geçildi! Bakan Kirişci “Teknik konulara girmiyorum” diyerek yeşil ışık yaktı!

Uzun süredir gündemden düşmeyen SSK Bağ- KUR prim eşitsizliği mevzusu, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’ye de soru olarak yöneltildi. Bakan Kirişci kendi alanı olmadığı için açıklama yapmaktan çekinirken esnaflar taleplerini yineledi. İşte prim eşitsizliğine yönelik atılan adımlara ilişkin ayrıntılar…

Sigorta giriş tarihi 8 Eylül 1999’dan önce olan vatandaşların yaşadıkları mağduriyetler, 3 Mart 2023 tarihinde yürürlüğe girmiş olan EYT yasası ile birlikte çözüme kavuşturuldu. Yaş şartına takılmadan emeklilik haklarını elde eden EYT’liler ilk maaşlarını geçtiğimiz hafta alırken emeklilik sisteminde büyük bir problem olarak değerlendirilen SSK Bağ- KUR prim eşitsizliğine karşı da harekete geçilmiş olduğu öğrenildi.

Uzun süredir SSK’lılar ve memurlar ile aralarında prim farkı olduğu için emeklilikte sıkıntıya düştüklerini belirten ve yetkililer bu sıkıntıların çözümü için çağrılarda bulunan Bağ- KUR’lular, taleplerini yinelemeye başladı. Geçtiğimiz günlerde konu ile ilgili olumlu açıklamalarda bulunan Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in ardından Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci de prim eşitsizliğine değindi. Bu konunun SGK ile ilgili bir konu olduğunu ve teknik bir konu olduğu için de detaya girmeyeceğini ifade eden Bakan Kirişci “Biz kardeşlerimizin sözcüleri olmak zorundayız” diyerek prim eşitsizliğinin giderileceğine yönelik yeşil ışık yaktı.

Bakan Kirişci’nin olumlu tavrının ardından üreticiler prim eşitsizliğinin giderilmesine yönelik olan taleplerini tekrar yineledi. Kulislerden gelen bilgilere göre Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı konu ile ilgili olarak harekete geçti. Söz konusu düzenlemenin ise Meclis yaz tatiline girmeden önce gündeme taşınması bekleniyor. 

ÜRETİCİLER TALEPLERİNİ YİNELEDİ!

SSK’lıların 7 bin 200 Bağ- KUR’luların ise 9 bin gün ile emekli olmaları ile ilgili konuşan TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik, prim eşitliği taleplerini yineleyerek şu ifadeleri kullandı: “Çiftçilerimizin emeklilik şartları bakımından 4A kapsamında olan çalışanlar gibi 7 bin 200 günde emeklilik hakkına sahip olmaları, sosyal adalet anlayışının da bir gereğidir.”

BAKAN BİLGİN’İN PRİM EŞİTLİĞİ AÇIKLAMASI

Geçtiğimiz günlerde SSK Bağ- KUR prim eşitsizliği ile ilgili açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 4B kapsamına dahil olan bütün işverenleri aynı çerçevede değerlendiremeyeceğini ifade etmişti. Bakan Bilgin, istihdam sayısı baz alınarak yeni bir uygulamanın düzenlenebileceğini ve küçük esnafın daha düşük prim ile emekli olabilmesini sağlayacak bir model üzerinde çalışmaya başladıklarını belirtmişti.

Dışişleri Bakan Yardımcılığı'na atanan Burhanettin Duran kimdir? Dışişleri Bakan Yardımcısı Nuh Yılmaz kimdir? Dışişleri Bakan Yardımcısı Ayşe Berrin Ekinci kimdir?
Sonraki Haber