Sri Lanka

Sri Lanka, resmî adıyla Sri Lanka Demokratik Sosyalist Cumhuriyeti Güney Asya'da, Hindistan'ın 31 kilometre güneyinde ve Hint Okyanusu'nda bulunan bir ada ülkesidir. 1972 yılından önce Seylan olarak bilinirdi. Hint Okyanusu'nun İncisi olarak da adlandırılan ülkede yaklaşık 21 milyon kişi yaşamaktadır.
Hükümet güçleri ve Tamil Eelam Özgürlük Kaplanları (diğer adıyla Tamil Kaplanları) arasında gerçekleşen iç savaş 1983 yılından beri sürmektedeydi. Tamil Kaplanları, adanın kuzeyinde ve doğusunda Tamil Eelam adında bağımsız bir devlet kurmak için mücadelesi 2009 yılında hükümet güçlerinin zaferiyle sonuçlanmıştır.

Coğrafî özellikleri

Toplam 1,340 kilometrelik sahil şeridine sahiptir. Aralık ve Mart ayları arasında tropikal ve kuzeydoğu muson yağmurlarının etkisi altında kalan iklimi, Haziran ve Ekim ayları arasında da güneybatı muson yağmurlarının etkisi altında kalmaktadır. 2,524 metre yüksekliğinde olan Pidurutalagaladağı ülkenin en yüksek zirvesidir. Doğal kaynakları arasında kireç taşı, grafit, mineral kumlar, cevherler, fosfatlar, kil ve hidro enerji yer alır. Ülkede gerçekleşen doğal afetlerden başta gelenleri kasırga ve hortumlardır.

Ormansızlaştırma, erozyon, kaçak avcılık ve kentleşmenin etkisiyle tehlike altında olan yabani hayvanlar, madencilik ve artan çevre kirliliğiyle sahillerin bozulması, sanayi atıkları ve pis su akıntılarıyla kirlenen tatlısu kaynakları, artıkların yok edilmesi ve Kolombo'da hava kirliliği ülkenin çevre sorunlarını oluşturan unsurlar arasında yer alır.

Sri Lanka, çay tarımında önde gelen bir ülkedir.

Otomobil yarışı kana bulandı!
Böylesi görülmedi! Ülkeden kaçan Sri Lanka Devlet başkanı istifasını e-posta ile verdi Sri Lanka’da protestocular başkanlık konutunu boşaltmıyor
Sri Lanka'da binlerce gösterici Başbakanlık konutunu ateşe verdi Sri Lanka'da protestocular hükümet binasını bastı! Enerji krizini yönetmek için akaryakıt fiyatları artırıldı Ülke tarihinde ilk kez temerrüde düştü Ülkede bir günlük benzin stoğu kaldı Sri Lanka'da polise 'vur' emri verildi! Sri Lanka'da moratoryum ilan edildi: Borçlarımızı ödeyemiyoruz! Sri Lanka'nın tarihi kaya kalesi Sigiriya görünümüyle büyülüyor Samsun'a yurt dışından geleceklere aşı ya da karantina zorunluluğu geliyor Salgına karşı iksir geliştirdiğini iddia etmişti: Koronavirüsten hayatını kaybetti İşçiler kuyu kazarken dünyanın en büyük safirini buldu: 510 kg! MSC Messina okyanusun ortasında alev alev yanıyor! Koronadan ölenleri yakma zorunluluğu Cenazeleri 'zorla yakılan' Müslümanlar ayaklandı Koronavirüsü yaşarken herkesi şaşırtan olay! Cenazesinden 1 ay sonra evine döndü Cenazesinden bir ay sonra evine döndü! Sri Lanka'da 'Erik Dalı' oynayıp Türkiye'ye iftira attı Türk kaptanı öldürmüştü! İade süreci başladı... Sri Lanka'da filler kalabalığın arasına daldı! Teröristin cesedi mezarından çıkartılacak! Sri Lanka'da 3 patlama daha... Sri Lanka'da polis teröristlerle çatışıyor! Açıklanan ölü sayısı düşürüldü... Erdoğan, Sri Lanka Devlet Başkanı ile görüştü! Sri Lanka saldırısında İngiltere bağlantısı! Sri Lanka'da yeni bir patlama daha oldu! Saldırılarda ölenlerin sayısı 359'a yükseldi!