demokrasi

Genellikle devlet yönetim biçimi olarak değerlendirilmesine rağmen, üniversiteler, işçi ve işveren organizasyonları ve bazı diğer sivil kurum ve kuruluşlar da demokrasi ile yönetilebilir.

Ana yurdu Antik Yunanistan'daki filozoflar Aristo ve Platon (Eflatun) tarafından eleştirilmiş, halk içinde "ayak takımının yönetimi" gibi aşağılayıcı kavramlarla nitelendirilmiştir. Fakat demokrasi diğer yönetim şekillerinin arasından sıyrılarak günümüzde en yaygın kullanılan devlet sistemi haline gelmiştir. Artık siyasetbilimciler hangi sistemin daha iyi işlediğinden çok hangi demokrasinin daha iyi işlediği tartışmalarına girmişler ve liberal, komünist, sosyalist, muhafazakâr, anarşist ve faşist düşünürler kendi sistemlerinin erdemlerini ön plana çıkarmaya çalışmışlardır. Bu sebeple demokrasinin çok sayıda değişik tanımı ortaya çıkmıştır.

TANIMI

Seçim demokrasinin önemli parçalarından biridir.

Demokrasinin tanımı tartışması günümüzde hâlâ devam eden bir tartışmadır. Bunun sebepleri arasında ülkelerdeki bazı kurumların görüşlerini haklı çıkartmak adına demokrasi tanımını kullanmaları, demokratik olmayan devletlerin kendilerini demokratik olarak tanıtma çabaları ve aslında genel bir kavram olan demokrasinin tek başına kullanılması (Anayasal demokrasi, sosyal demokrasi, liberal demokrasi vb.) gibi sebepler gösterilebilir. Demokrasiye farklı atıflar:

Çoğunluğun yönetimi
Azınlık haklarını güvenceye alan yönetim;
Fakirin yönetimi;
Sosyal eşitsizliği yok etmeye çabalayan yönetim;
Fırsat eşitliği sağlamaya çalışan yönetim;
Kamu hizmetinde bulunmak için halkın desteğine dayanan yönetim

28 Şubat post-modern darbenin taşları nasıl döşendi?
Kanlı 12 Eylül darbesinin üzerinden 42 yıl geçti! Demokrasi zaferi 6. yılına girdi: İşte 15 Temmuz'a damga vuran kareler...
Türk halkı destan yazdı: İşte 15 Temmuz gecesi saat saat İstanbul'da yaşananlar... Pakistan: Çin'in Uygur politikasını destekiyoruz! Demokrasiden daha iyi! Önce polisi sırtından sonra da kendini kalbinden bıçakladı! Kılıçdaroğlu, "Dostlarımızla birlikte Türkiye'ye demokrasiyi getireceğiz" sözleri ile neyi kastetti? 15 seçim kaybeden liderden çağrı ABD demokrasisinin bittiği kare 15 Temmuz hangi güne denk geliyor? Aysun Kayacı'dan tek farkı sakallı olması! Ömer Çelik darbe çığırtkanlarının adını koydu! "Demokrasiyi felç etme örgütü" Deva Partisi'nin açılımı nedir? "Gezi dromokrasinin zaferini ilan edişidir!" 15 Temmuz’da bankalar, PTT, hastaneler açık mı? Cüneyt Arkın'dan Amerika'ya sert sözler! 15 Temmuz'un yıl dönümünde yeniden... Gülben Ergen’den demokrasi vurgusu Almanya'da üç kişiden biri çocuklara... Demokrasi için 2 bin 682 kilometre pedal çevirdi