Kim bu gazeteciler? Faruk Bildirici: Cumhuriyet'teki "para karşılığı haber" skandalının arkasında bazı gazetecileri kullanan Trendyol var!

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici, Cumhuriyet Gazetesi'ndeki "para karşılığı manipülatif haber" skandalının arkasında e-ticaret alanında tekelleşmeyi önleyen yasaya karşı lobi yapan ve bu iş için medyayı ve bazı gazetecileri kullanan Trendyol firmasının olduğunu belirtti.

Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Tuncay Mollaveisoğlu'nun gazeteden ayrılmasına giden "para karşılığı manipülatif haber" skandalı ile gündemde. 

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici ise Cumhuriyet'te yaşananlarla gündeme gelen e-ticaret yasasının hikayesini anlatarak dikkat çeken bir iddiayı gündeme getirdi. 

Bildirici, Cumhuriyet Gazetesi'ndeki "para karşılığı manipülatif haber" skandalının arkasında e-ticaret alanında tekelleşmeyi önleyen yasaya karşı lobi yapan ve bu iş için medyayı ve bazı gazetecileri kullanan Trendyol firmasının olduğunu iddia etti.

KAMPANYAYA KATILAN GAZETECİLER

Konuya dair bir yazı yayınlayan Bildirici, o dönemde tekelleşmeye karşı yasa aleyhine kampanyaya bazı gazetecilerin katıldığını belirtti.

Bildirici, "Ayrıca yasadan rahatsız olan Trendyol da bu kampanyadaki rolü konusunda kamuoyunu aydınlatmalı." dedi. 

İşte Faruk Bildirici'nin yazısının bir bölümü: 

    2022 Kasım-Aralık aylarında birçok medya kuruluşunda yasa aleyhine yazı ve haberler yayımlandı. Bunlardan biri de Halktv.com.tr yazarı Barış Soydan’ın “Ali kıran baş kesen yeni E-Ticaret Kanunu” başlıklı yazısıydı. 

    Türkiye gazetesi yazarı ve TGRT programcısı Cem Küçük de geçen kasım ayından itibaren e-ticaret yasasına karşı kampanya başlattı. Küçük, 11 Kasım’da “Yeni e-ticaret kanununda bazı meseleler”, 23 Kasım’da “Yeni e-ticaret kanununu muhaliflerin desteklemesi tuhaf değil mi?”, 5 Aralık’ta “Yeni e-ticaret Kanunu’ndaki bazı çelişkiler ve yanlışlar”,  28 Aralık’ta “E-Ticaret kanunundaki yanlıştan dönülsün” başlıklarını taşıyordu.

      Kasım ve aralık aylarında e-ticaret yasası aleyhine BloombergHT ve Aydınlık’ta da haber ve yazılar yayımlandı. Ancak bu iki medya kuruluşunun diğerlerinden farkı, yasanın TBMM’den geçtiği zaman da yasaya karşı çıkmış olmalarıydı. Bloomberg HT’de 1 Temmuz 2022’de “E-Ticaret Kanunundaki değişiklik Super APP’lerin önünü kapadı” başlıklı bir haber yayımlanmıştı. Aydınlık’ta da Recep Erçin, “E-Ticaret düzenlemesi sektöre gem vurabilir” yazısını kaleme almıştı.

      T24 yazarı Füsun Sarp Nebil ise tüm bu yazarların aksine dönemin Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile söyleşi de yaparak, yasa lehine yazı serisi hazırlamıştı.  

FARUK BİLDİRİCİ'NİN YAZISININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

ERDOĞAN-ÖZEL GÖRÜŞMESİ CHP’DE KİMLERİ RAHATSIZ ETTİ? Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 1 Mayıs mesajı! Paul Auster kimdir, nereli, neden öldü, kaç yaşında öldü?
Sonraki Haber