EYT, TBMM’ye geldi; sırada taşeron işçiler var! İşte yeni düzenleme

EYT düzenlemesinin TBMM’ye devredilmesinin ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın gündemi değişti. Bu kez taşeron işçiler için harekete geçen Bakanlık, geçici kadroları daimi yapmak için bir düzenleme gerçekleştirecek. İşte detaylar…

2022 yılından bu yana pek çok düzenlemeyi hayata geçirmiş olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, ilk olarak hayata geçirdiği 3600 ek gösterge ile memurların şartlarını iyileştirdi. Ardından sözleşmeliye kadro düzenlemesi üzerine çalışmaya başlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bu düzenlemeyi de Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) onaylattı. Bu düzenlemeyle birlikte kamuda çalışan sözleşmeli personellere memurluk yolu açıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın sıradaki durağı ise belli oldu.

Sözleşmeliye kadro düzenlemesinin ardından bir düzenlemeyi daha hayata geçiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, aralık ayının son haftasında Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesini TBMM’ye taşıdı. Şimdilerde Plan ve Bütçe Komisyonu’nda olan düzenleme, 7 Şubat 2023 tarihinde TBMM tarafından görüşülecek ve karara bağlanacak. Düzenleme ile birlikte 2,2 milyon kişi emekli olabilecekken; yıllar içerisinde toplamda 5 milyona yakın kişi emekliliğini alabilecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bu kez rotasını kamudaki geçici ya da taşeron olarak adlandırılan işçilere çevirdi.

TAŞERON İŞÇİLER, ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI GÜNDEMİNDE

Geçici ya da taşeron denilen kadrosuz işçilerin çalıştığı kadrolara el atmaya hazırlanan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, düzenleme kapsamında taşeron işçileri kadroyu almaya planlıyor. Aynı zamanda çalışma süreleri 5 ay 29 gün ile 9 ay 29 gün arasında değişen geçici ya da mevsimlik işçilerin de çalışma sürelerinin yeniden düzenlemesine ilişkin bir yasa teklifi geliştirilmesi bekleniyor.

Taşerona kadro, geçici işçiye ise daha iyi şartlar sunmak için harekete geçtiği konuşulan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı; Devlet Demiryolları, Orman Genel Müdürlüğü, Şeker fabrikaları ve benzeri kurumlarda görev yapan işçilerin şartlarını iyileştirmek için çalışmalara başladı. Düzenlemenin detayları ise, ortaya çıkmaya başladı.

GEÇİCİ İŞÇİLERİN ŞARTLARI İYİLEŞTİRİLECEK; TAŞERONA KADRO VERİLECEK

Hem taşeron hem de geçici işçilerin şartlarını iyileştirmek için bir düzenleme gerçekleştireceği konuşulan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 60 bin kişiden oluşan geçici işçilerin çalışma süresini 12 ay çalışılacak bir model üzerinde duruyor. Son taşeron yasasından yararlanamayanlar için de kadro düşünen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yerel yönetimleri de kapsama alacak gibi.

 Düzenlemeye ilişkin henüz resmi bir açıklama gelmemekle birlikte bu kadrolarda çalışan kamu işçilerinin sosyal haklarda iyileştirmeler yapılması bekleniyor. Hatta geçici işlerin kadrolu işçi şartlarından yararlanması da gündemde.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan şehit polisin ailesine başsağlığı mesajı Şırnak'ta askeri araç devrildi! 1 asker şehit oldu, 3 asker yaralı... Ömer Çelik, AK Parti MYK toplantısı sonrası açıklama yapıyor!
Sonraki Haber