EYT düzenlemesi öncesinde merak konusu haline geldi: Bağ-Kur mu SSK mı daha avantajlı?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin görüşülmesine sayılı günler kala hangi koldan emekli olacakların daha yüksek maaş alacağı tartışmaları başladı. İşte detaylar…

Deprem felaketinin 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelmesi nedeniyle 7 Şubat 2023 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) Genel Kurulu’nda görüşülecek olan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi askıya alındı. 28 Şubat 2023 tarihine kadar çalışmalarına ara veren TBMM, açıldıktan hemen sonra önceliği deprem olmakla birlikte askıdaki tüm gündem maddelerinin de görüşüleceğinin sinyallerini verdi. Bunlardan biri de elbette EYT oldu.

TBMM Genel Kurulu’na 28 Şubat 2023 tarihinden sonra gelmesi beklenen EYT’nin görüşülmesine sayılı gün kala, EYT’lilerin aklı da doğal olarak alacaklara maaşa döndü. İlk maaşın mayıs – haziran ayı aralığına kaldığını düşünen uzmanlar, hangi sigorta kolundan emekli olmanın ya da iki sigorta kolunda da prim varsa hangi sigorta kolundan emekli olunacağının açıklamasını gerçekleştirdi. Peki maaş açısından SSK (4A) mı Bağ-Kur (4B) mu daha avantajlı? İşte detaylar…

EMEKLİ OLMADAN ÖNCE SON 7 YILA DİKKAT

Bilindiği üzere SSK’nın yeni adı 4A hizmet dökümü olurken; Bağ-Kur’un yeni adı ise 4B hizmet dökümü oldu. Bu kapsamda her iki sigorta kolundan da günü olan EYT’liler ya da diğer emekli olacaklar için uzmanlar, son 3,5 yıla yani 1.260 güne bakılacağını bildirdi. Bu kapsamda “1994 yılında Bağ-Kur'lu oldum, son 3,5 yıldır SSK'lı olarak çalışıyorum. Hangi kurum üzerinden emekli olamam daha avantajlıdır?” sorusuna yanıt veren uzmanlar, SSK’lıların daha yüksek emekli aylığı aldığını bildirdi. Bu nedenle SSK üzerinden emekli olmayı avantajlı bulan uzmanlar, son 7 yılı yani 2.520 günün çoğunluğunu SSK’dan doldurmayı öneriyor.

EN FAZLA PRİM OLAN KOLDAN EMEKLİ OLUNUYOR

1 Ekim 2008 tarihi itibariyle değişen yasa kapsamında bu tarihten önce emekli olan kişilerin emekli maaşının bağlanması için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK); prim günü, aylık bağlama oranı ve prime esas kazanç tutarı gibi birçok etkeni göz önüne almaya başladı. Bu kapsamda uyarılarda bulunan uzmanlar, son 7 yılın daha önemli olduğunu söyleyerek, SGK’nin buradaki primlere ağırlık vereceğini belirtti. Dolayısıyla kişiler, son 7 yılın 3,5 yılını hangi koldan doldurduysa oradan emekli olma hakkı kazanacak.

11 bin puanı aştı Çılgın Sayısal Loto sonuçları 22 Mayıs 2024! SASA’nın patronu konuştu
Sonraki Haber