Dünya bu tarihi ziyareti konuşuyor: ABD Başkanı Biden, Rusya’ya meydan okudu ve Kiev’e gitti!

Dünyanın en güçlü adamı ABD Başkanı Joe Biden, Avrupa'nın kalbindeki bu savaş bitene kadar Amerika ve Batı desteğinin devam edeceği mesajıyla Ukrayna'ya gitti. İşte, siren sesleri ve güvenlik uyarılarına meydan okuyan Biden’ın tarihi ziyareti…

Diplomatlara göre ABD Gizli Servisi, Dışişleri Bakanlığı ile birlikte Joe Biden'ın Kiev'e ziyaretinin güvenlik nedeniyle yapılmasını istemedi. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelensky'nin, ABD başkanının şu anda resmi bir ziyarette bulunduğu Polonya'dan sınırın ötesinde onunla buluşmasını istediler. Ancak Başkan Biden başkente gitmeye kararlıydı ve bu nedenle gezinin, Polonya sınırından geçen bir tren yolculuğu da dahil olmak üzere aceleyle gizlilik içinde düzenlenmesi gerekiyordu.

Kiev'in merkezindeki alanlar sabah kapatıldı ve devlet daireleri arasında bir haber karartması uygulandı. Joe Biden süvari alayıyla başkente vardığında hava saldırısı sirenleri duyuldu, bu da bir drama duygusu kattı. Bu ziyaret Biden'a, ülke genelinde vatandaşların yaklaşık 12 aydır uğraştığı şeye bir göz atma fırsatı verdi: İstila! Ziyaretine, Başkan Zelensky'ye, savaşta şehit düşen Ukraynalı askerleri onurlandıran St Michael Katedrali yakınlarındaki anıta yürüyüşte eşlik ederek ciddi bir şekilde başladı.

BAŞKAN BIDEN: “KIEV’E GERİ DÖNMEK GÜZEL!”

ABD başkanının ziyareti, 2014'te Moskova yanlısı cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in devrilmesine yol açan gösteriler olan Maidan protestoları sırasında, "İlahi Yüzler" olarak bilinen yüz kişinin öldürüldüğü günün yıldönümüne denk geldi ve bunun bir tesadüf olmadığı çok açıktı… Başkan Putin'in müttefikinin kaybına tepkisi, Kırım'ı ilhak etmek ve Ukrayna'nın doğusuna asker göndermek oldu, bu da ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk cumhuriyetlerinin kurulmasına yol açan çatışmayı kışkırttı ve mevcut savaşın tohumlarını attı.

"Kiev'e geri dönmek güzel," diyen Biden, bunun Ukrayna'ya yaptığı sekizinci ziyaret olduğunu da sözlerine ekledi. Ülkeye yaptığı geziler, Barack Obama’nın başkan yardımcısı olduğu zaman, önceki Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroshenko ile yakın bir çalışma ilişkisi kurmak amacıyla düzenlenmişti.

“UKRAYNA, DEMOKRASİSİNE SARSILMAZ BİR ŞEKİLDE BAĞLI”

Ancak bu, Bay Biden'ın başkan olarak ilk ziyaretiydi ve Zelensky’e ilettiği en önemli mesaj “destek mesajlarına devam edecekleri” oldu. Amerika'nın "Ukrayna'nın demokrasisine, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne sarsılmaz bağlılığının" altını çizmek için Ukrayna'da olduğunu vurguladı. Putin yaklaşık bir yıl önce işgalini başlattığında Ukrayna'nın zayıf olduğunu ve Batı'nın bölünmüş olduğunu düşünüyordu. Biden, Putin’in fena halde yanıldığını belirtti.

Joe Biden’ın sürpriz ve çok gizli ziyareti, dünya basınında büyük bir şaşkınlıkla karşılandı. Biden bütün güvenlik uyarılarına ve bölgede süren savaş tehdidine rağmen Kiev’e giderek Putin’e adete meydan okudu.

Erdoğan ile Özgür Özel görüşmesinin saati ve yeri belli oldu Diyarbakır'da kan donduran olay! Lise öğrencisi, müdürü bıçakladı! Merkez’den faiz oranlarıyla ilgili kritik açıklama geldi
Sonraki Haber