Dünya Bankasına göre küresel zenginlikteki artış gelecekte refaha işaret etmiyor

Yayınlanan rapora göre dünya çapındaki zenginlik ve servet artışı, fırsat eşitsizliği ve gelir dağılımındaki düzensizliği artırarak gelecekteki refah pahasına gerçekleşiyor.

Dünya Bankası “Ulusların Değişen Zenginliği” raporunun 2021 yılı yayınında 1995 yılından 2018’e küresel zenginlikte ciddi artış yaşandığını ve orta gelirli ülkelerin yüksek gelirli ülkelerle arayı kapattığını aktardı. “Gelecek İçin Varlıkları Yönetme” başlıklı raporda gerçekleşen servet artışının dünyadaki doğal varlıkların aleyhine gerçekleştiği işaret edilirken, 1995-2018 arası dönemde düşük ve orta gelirli ülkelerde kişi başına düşen orman alanlarında yüzde 8 azalma olduğu aktarıldı.

Aynı dönemde denizlerdeki balıkların olumsuz çevre politikaları ve kötü avlanma nedeniyle yüzde 83 azaldığı kaydedilirken giderek kendini belli eden iklim değişikliği tehlikesinin bu kaybı daha da körükleyebileceği ifade edildi.

Bu olumsuzlukların önüne geçilip, finansal kalkınmanın dünyayı yaşanabilir hale gelmekten alıkoymaması için fosil yakıtların yanlış fiyatlandırılıp aşırı değerlenme ve ve aşırı tüketime yol açılmaması raporda vurgulandı.

DÜŞÜK GELİRLİ ÜLKELERİN KÜRESEL ZENGİNLİKTEKİ PAYLARI HALEN AZ

Küresel zenginlik dağılımı konusunda rapor, düşük gelirli ülkelerin küresel servetteki payının 1995’ten 2018’e çok az değiştiğini belirtirken, bu ülkelerin dünyadaki nüfusun yüzde 8’ini barındırmalarına rağmen küresel zenginlikteki paylarının yüzde 1’in altında olduğunu aktardı. Düşük gelirli ülkelerin üçte birinden fazlasında kişi başına düşen servet de azalırken, bu ülkelerdeki yenilenebilir doğal varlıklarda da gerileme görüldü.

Gerçekleşen zenginlik artışının ekosistem için esas olan doğal sermaye pahasına olduğunu aktaran rapor gerçekleşen servet artışının kısa vadede gelir ve tüketim lehine olup dünyadaki yenilenebilir doğal ve beşeri kaynaklar için olumsuz bir durum meydana getirdiğini belirtirken, son 25 yıldaki finansal kalkınma yöntemlerinin önümüzdeki dönem için elverişli olmadığı ifade edildi.

İddialar sonrası Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek'ten KDV açıklaması! Yarışmacılardan Filistin mesajı geliyor! 8 Mayıs 2024 at yarışı programı belli mi? Hangi hipodromlarda koşu var
Sonraki Haber