Bu protein insanların ömrünü uzatabilir!

Uzun bir süredir bilim insanları, birçok canlının daha soğuk ortamlarda daha sıcak ortamlara göre daha uzun yaşam sürelerine sahip olduklarını gözlemlemişlerdir. Yapılan son araştırmalar, bu uzun ömürlülüğün, sinir sistemindeki çeşitli cilt, kemik ve bağ dokusunun birincil bileşeni olan kolajen üretimini düzenleyen spesifik bir proteinle bağlantılı olabileceğini gösterdi.

Bilim insanları tarafından inceleme altına alınan bir protein, insanlar da dahil olmak üzere diğer türlerin potansiyel olarak insan yaşlanmasını yavaşlatmak ve özellikle yaşam süresini uzatmak için kollajen üretimini manipüle edip daha uzun bir ömür sunabilir. Artan küresel sıcaklıklar bağlamında.

Washington Eyalet Üniversitesi'nden bir ekip tarafından yürütülen araştırmanın makale yazarı Yiyong Liu, "Hayvan araştırmalarına dayanarak, bilim insanları iklim değişikliği ortam sıcaklığını artırdıkça gelecekte insan ömrünün kısalacağını tahmin ediyorlar" dedi.

"Kısa ömre yol açan sıcak sıcaklıkların daha önce düşünüldüğü gibi pasif, termodinamik bir süreç olmadığını, sinir sistemi tarafından kontrol edilen düzenlenmiş bir süreç olduğunu bulduk. Bulgularımız, gelecekte sıcaklık arttıkça insan ömrünü uzatmak için bu sürece müdahale etmenin mümkün olabileceği anlamına geliyor.”

Araştırmacılar, yaşlanma araştırmalarında yaygın olarak kullanılan bir model organizma olan küçük toprak solucanı ve insanlarda bulunan NPR-8 olarak bilinen bir sinir sistemi proteinine baktılar. Çalışmaları sırasında, NPR-8'den yoksun solucanların yaşlandıkça daha az cilt kırışıklığına sahip olduklarını gözlemlediler. Ayrıca, 25°C (77°F) sıcaklıkta tutulan mutant solucanların kollajen ekspresyonunu artırdığı için vahşi tip solucanlardan daha uzun yaşadığını ve solucanlar 20°C veya 15°C'de tutulduğunda bunun gerçekleşmediğini beklenmedik bir şekilde keşfettiler.

Makalenin bir diğer yazarı olan araştırma görevlisi Durai Sellegounder, "Gördüğümüz şey, NPR-8'in yokluğunun, solucanların stres direncini ve ömrünü artıran ve aynı biyolojik yaştaki vahşi tür solucanlardan daha genç görünmelerini sağlayan kolajen ifadesinde bir artışa neden olduğuydu" dedi. 

Isı ile yaşam süresinin kısalması olgusu geleneksel olarak, ısının bir organizmanın metabolizmasını hızlandırdığını ve sınırlı metabolik enerji deposunu daha hızlı kullanmasına neden olduğunu öne süren yaşayan oranı teorisiyle açıklanıyor. Araştırmacılar hala bu fikri destekleyen kanıtlar bulurken, çalışma bulguları sinir sisteminin de bu süreçte aktif rol oynadığını gösteriyor.

KILIÇDAROĞLU’NUN DANIŞMANI GİZLİ TANIĞI NASIL KAÇIRDI? Faizsiz evlilik kredisinde ödemeler bugün başlıyor Koç Holding’den Yapı Kredi’nin satışı ile ilgili jet açıklama
Sonraki Haber