Berat Kandili ne zaman?

Berat Kandili ne zaman? Kutsal üç aydan ikincisi olan Şaban ayına girdik. Bu önemli ay içerisinde tek kandil günü olan Berat Kandiline az bir zaman kaldı. Tüm Müslüman aleminin heyecanla beklediği bu tarihin hangi güne denk geldiği şimdiden araştırılıyor. Peki Berat Kandili ne zaman? Hangi güne denk geliyor? İşte detaylar...

Berat Kandili ne zaman? Üç ayların yarısına geldiğimiz şu günlerde İslam dünyasında en merak edilen konuların başında 'Berat Kandili'nin ne zaman' olduğu sorusu geliyor. Tüm Müslümanların gün saydığı bu özel tarihte neler oldu? Peki Berat Kandili ne zaman? Bütün sorularınız cevabını haberimizde bulabilisiniz...

BERAT KANDİLİ NE ZAMAN?

19 Nisan 2019 Cuma günü Berat Kandili'ne denk gelen tarihtir.

KANDİLİN ÖNEMİ NEDİR?

Berat Kandili, İslamiyet'te kutsal görülen tarihlerden biridir. Şaban ayının on dördüncü gününü on beşinci gününe bağlayan gecesine Berat gecesi denir. Osmanlı Devleti'nde II. Selim'den itibaren minarelerde kandil yakılmasıyla kandil ismini alır.

Berat, Arap dilinde temize çıkmak anlamına gelmektedirir. İslamiyet inancına göre bu tarihin bereketli ve feyizli bir gece olması nedeniyle Mübarek Gece; günahların affedilmesi ve kulların temize çıkarılması nedeniyle de Berat Gecesi ve kulların ihsana kavuşmaları sebebiyle de Rahmet Gecesi gibi isimler de verilmiştir.

Bir kısım Müslümanlar bu geceyi ibadetle geçirmenin birçok sevabı ve feyzi olduğuna inanmaktadır. Bu durumda İslam peygamberi Hz.Muhammed'in bir hadisi bulunmkatadır:

"Şaban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünde (kandilden sonraki gün) oruç tutunuz. Çünkü o gece güneş batınca Allah-u Teâlâ o andan fecir oluncaya kadar: 'Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir belâ ile) müptelâ olan yok mu, ona kurtuluş vereyim' buyurur." (İbn Mâce)

Bunun yanı sıra Berat gecesi, Kur'an-ı Kerim'in Levh-i Mahfûz'dan Dünya semasına toptan indirildiği tarihtir. Bu olaya "inzâl" denilmektedir. Kadir Gecesi'nde ise Peygamber'e ilk defa ve kısım kısım indirilmeye başlanmıştır. Buna da "tenzîl" denir.

HZ. MUHAMMED KİMDİR?

Hz. Muhammed (S.a.v.), 20 Nisan 571 yılında Mekke’de dünyaya geldi.

Annesinin adı Amine, Babasının ismi ise Abdullah. Babası Abdullah, o daha dünyaya gelmeden önce hayatını kaybetmiştir. Süt annesi Halime onu 4 yaşına gelinceye kadar büyütmüştür.

6 yaşına geldiğinde annesi Amine de vefat etmiştir. 6 yaşından sonra kendisine dedesi Abdulmuttalip bakmaya başlamıştır.

8 yaşına geldiğinde dedesi de ölünce Peygamber Efendimize amcası Ebu Talip bakmaya devam etmiştir.

Peygamberimiz Hz. Hatice ile 25 yaşında dünyaevine girdi. Hz. Hatice ise bu sırada 40 yaşındaydı. Hz. Hatice ile olan evliliklerinden altı çocukları dünyaya geldi. İsimleri ise Abdullah, Zeynep, Rukiye, Ümmü Gülsüm, Kasım, Fatıma'dır.

Çocuklarından Hz. Fatıma dışında bütün çocukları Peygamberimizden önce vefat etmişlerdir. Hz. Hatice ise Peygamber Efendimize Peygamberliğin gelişinin 10. yılının Ramazanında hayata veda etmiştir.

PEYGAMBERLİK GÖREVİ

610 yılında Hz. Muhammed (S.a.v.) 40 yaşında Peygamber olmuştur. Hz. Resullullah’a (S.a.v.) Hira Mağarası’nda ilk vahiy ile Peygamberlik görevi gönderilmiştir.

Hz. Muhammed (S.a.v.) bir Müslüman grubunu Habeşistan’a gönderdi, 615 yılında bu olay Müslümanların ilk hicreti olmuştur. 

622 yılında Hz. Ebubekir ile uzun ve tehlikeli bir yolculuktan sonra Medine’ye hicret ettiler.

Peygamberimiz 55 yaşındayken, Hz. Ebubekir’in kızı Hz. Aişe ile evlilik gerçekleştirdi.
Hz. Aişe cennet ile müjdelenen on kadından biriydi. Hz. Muhammed’in
(S.a.v.) Hz. Aişe’den çocuğu yoktur.

Hz. Muhammed (S.a.v.) vefatından önce humma hastalığına yakalandı, bu hastalık 13 gün boyunca devam etti.

PEYGAMBERİMİZ’İN ÖLÜMÜ

Hz. Muhammed (S.a.v.) hicretin 11.yılında (Miladi 632) Medine’de hayatını kaybetti. Öldüğünde kameri seneye göre 63, şemsi seneye göre 61 yaşındaydı.

Sasa Polyester’de 100 lot 800 lota çıkacak Reytinglerde kim birinci oldu? İşte 19 Mayıs reyting sonuçları... İRAN CUMHURBAŞKANI REİSİ’NİN HELİKOPTERİ NASIL DÜŞTÜ?
Sonraki Haber