Aytun Çıray CHP'den neden ayrıldı?

CHP'nin 36. Olağan Kurultayı, hafta sonunda Ankara Spor Salonu'nda yapıldı. Kurultay'da genel başkanlık seçimi gerçekleşti.

Kemal Kılıçdaroğlu, 790 oy alarak Genel Başkanlığa yeniden seçildi. Muharrem İnce, 447 oyda kaldı.

Kurultaya damga vuran olaylardan birisi de dağıtılan yemeklerden çok sayıda partilinin zehirlenerek hastaneye kaldırılması oldu.

Posta gazetesi yazarı Nedim Şener ise bugün köşesinde kurultay sonuçlarını ve Kılıçdaroğlu'nun "seçim zaferini" masaya yatırdı.

"Kazandığı tek seçim CHP Genel Başkanlığı seçimi oldu. Kurultay sonuçlarına en çok sevinen CHP’lilerden çok, hepsinin kendine göre sebepleri bulunan AKP’liler, İyi Parti’liler ve HDP’liler. Bu bile bir şeyi anlatıyor sanırım." diye yazan Şener, CHP'lilerin Aytun Çıray'ın partiden neden ayrıldığını sorgulaması gerektiğinin belirtti.

İşte o köşe yazısı;

- CHP’liler Aytun Çıray’ın neden gittiğini hiç merak etti mi?

Bir muhalefet partisi milletvekilinin iktidar partisine geçmesinin izahı vardır; bakanlık, koltuk, çıkar…vs.

Bir iktidar partisi milletvekilinin muhalefet partisine geçmesinin de izahı vardır; beklentilerinin karşılanmaması, koltuk sahibi olamama, çıkar…vs.

Ama iktidar adayı bir ana muhalefet partisi milletvekilinin henüz adı bile belli olmayan, kadroları oluşmamış, teşkilatlanmasını gerçekleştirmemiş yeni kurulan bir partiye geçmesinin tek izahı vardır; umutsuzluk. CHP Milletvekili Aytun Çıray’ın İyi Parti’ye geçmesinden söz ediyorum.

Aytun Çıray’ın MHP’den ayrılıp İyi Parti’yi kuran milletvekillerinden ayrılan bir tarafı var. MHP milletvekilleri parti içi ayrılık yaşadıkları için İyi Parti’yi kurdular. Eski CHP’li Aytun Çıray’ın durumu hepsinden farklı. Kimileri “Aytun Çıray, zaten sağ siyasetten gelme” diyerek kendini avutuyor.

Merak eden bir de Aytun Çıray’a sorsun. Ben ilk günden beri üzerinde düşündüğüm, aslında cevabını da tahmin ettiğim soruyu kendisine yönelttim;“Elbette CHP’de yaşadığım umutsuzluk, yalnızca AKP karşıtlığı üzerinden üretilen muhalefet ve halkın gözünde alternatif olamama” cevaplarını verdi. Partinin HDP çizgisine hızla kaydığını gören Çıray, “Umutsuzluktan İyi Parti’ye ben kendim gittim, ‘beraber çalışalım’ dedim” diyor.

Sevinenlere bak anla

Dünkü Kurultay CHP’de bu tablonun devam edeceğini gösteriyor. HDP il başkanı olacak özelliklere sahip İstanbul İl Başkanı C.K. ile bırakın İstanbul’da Belediye Başkanlığı kazanmayı, partinin Türkiye genelinde oy kaybedeceğini tahmin eden çok sayıda CHP’li var. Cumartesi günkü kurultay tüm bunların su üstüne çıkmasına neden oldu.

Düşünün Kemal Kılıçdaroğlu 2010’dan beri girdiği 8 seçimi kaybetmiş hala yeni başlangıçtan söz ediyor. 1081 delegenin imzasıyla aday gösteriliyor ancak 790 kişiden oy alabiliyor.

Son derece etkili bir konuşma yapan muhalif aday Muharrem İnce 165 delege imzasıyla aday gösteriliyor ama 447 oy alıyor. Parti içi korku iklimini gösteren daha iyi gösterge olur mu?

Kılıçdaroğlu 2010 yılındaki ilk aday olduğu kurultayda 1200 delegenin imzasıyla aday gösterilmişti ve 1189 oy almıştı. O yıl adaylığı için imza verenlerin tamamının desteğini alan Kılıçdaroğlu yıllar içinde kendi delegesinin güvenini kaybetti.

8 yılda kaç yüz Parti Meclisi üyesi, kaç yüz MKYK üyesi, kaç genel başkan yardımcısı değişti. Ama o delege oyunlarıyla yerini korumayı başardı.

Kazandığı tek seçim CHP Genel Başkanlığı seçimi oldu. Kurultay sonuçlarına en çok sevinen CHP’lilerden çok, hepsinin kendine göre sebepleri bulunan AKP’liler, İyi Parti’liler ve HDP’liler. Bu bile bir şeyi anlatıyor sanırım.

KANDİL İSTEDİ, DEM HAREKETE GEÇTİ, CHP DESTEK VERDİ! ASIL PLAN NE? Davinson Sanchez'in yeni adresini resmen duyurdular! İtalya yolcusu... Erkek öğrencileri etek giydirip oynattılar! Soruşturma başlatıldı...
Sonraki Haber