Aleyna Tilki'nin IQ açıklamasına gerek var mıydı? IQ testi nedir? IQ seviyesi nasıl hesaplanır?

Aleyna Tilki son röportajında iki defa IQ testi yapıldığını ve 140 IQ ile üstün zekalı çıktığını söyledi. Peki bu açıklamayı neden yaptı? IQ açıklamasına gerek varmıydı? Bu açıklamanın ardından herkes IQ testi nedir? Nasıl yapılır? IQ seviyesi nasıl heasplanır? sorularını sormaya başladı . Bizde size yardımcı olsun diye küçük bir araştırma yaptık. İşte Aleyna Tilkinin açıklaması ve IQ testiyle ilgili merak edilenlerin cevabı....

Aleyna Tilki son röportajında çocukken kendisine iki defa IQ testi yapıldığını ve 140 IQ ile üstün zekalı çıktığını söyledi. Hiperaktivite tedavisi gördüğünü ve 4 yaşında kendi başına okumayı söktüğünü söyledi. Peki bu açıklamaya gerek var mıydı? İşte Aleyna Tilkinin açıklaması ve IQ testiyle ilgili cevaplar...

593ab06e61361f1a5c52f6fc

Ruhsar dizisini hemen herkes hatırlar.

'Ruşen Amca’nın oğlu Sedat' karakteri, dizi boyunca asla görünmedi ama ismi hep söylendi.

Başrol Mazhar’ın ne zaman bir eksikliği görülse Mazhar’ın annesi Menkibe Hanım 'Ruşen Amca’nın oğlu Sedat'ın iyi yanlarından bahsederdi.

Ve Sedat her şeyin en iyisiydi!

Arabası son model, işi kusursuz, kazancı bol, evliliği harika, çocukları mükemmel, yakışıklılığı dillere destan... Kısacası aklınıza gelecek her alanda zirvede bir karakter.

4481P3ujUCTT5_3

BÜTÜN NUMARALAR BENDE, SEN DE VAR BENİM FARKIMA

Aleyna Tilki, güzeller güzeli gencecik bir kız. Sesi de güzel. Zengin de oldu. Çocukken de herkes ona hayrandı, parmakla gösteriliyordu.Şimdi de IQ’sunun 140 çıktığını öğrendik, yani ileri zeka. Görüldüğü üzere kendisi Ruşen Amca’nın oğlu Sedat’ın kız kardeşi.

Belki de Orta Direk Şaban’daki Erkan’ın bir yakınıdır!

AZ LAF ÇOK İCRAAT

Yaptığı işler toplumun bir kesimi tarafından kabul görmeyen, yaptığı sanata saygı duyulmayan ve hatta sanattan sayılmayan, kalitesiz işler yapmakla suçlanan kişiler, her dönemde bu tip çıkar yollara başvurmuştur.

Zaten çocukluğundan itibaren zirvede olduklarını, sahip olduğu tüm yeteneklerin kendilerine doğuştan bahşedildiğini, deyim yerindeyse 'seçilmiş kişi' olduklarını anlatırlar.

Kendilerine suni bir başarı hikayesi ve sahip olmadıkları ama hep olmayı istedikleri bir üstün kimlik yaratırlar.

752x395-duygusal-zekasi-yuksek-cocuklar-yetistirmeye-odaklanin-1502200245108

IQ TESTİ NEDİR?

Alfred Binet, dünya üzerinde ilk zeka testini yaratan kişidir. Düşünce, düşük ve geri kalmış zeka seviyesinde olan çocuklara iyi bir eğitim vermek amaçlı ortaya çıkmıştır.Bu testler ile o çocuklar seçilebilecekti. Binet'in bulduğu bu zeka testi, öğretmenleri tarafından ayrılan aynı yaştaki öğrenciler üzerinde kullanılmaya başlandı. Bundan sonra testler daha fazla soru ile kullanılır oldular.

NASIL ORTAYA ÇIKMIŞTIR?

Binet testinde, çocuklara bir zeka yaşlarını göstermek için bir sayı veriliyordu. Zeka yaşı, uygulanan testte aynı puanı alan çocukların ortalama yaşı olarak hesaplanmaktadır. 14 yaşındaki bir çocuk, testten 45 aldı ise, bu puan 10 yaşındaki çocukların puanına denk geliyorsa, çocuğun zeka yaşı 10'dur. Benzer şekilde 14 yaşındaki çocuk, testten 80 aldıysa, bu değerde 17 yaş aralığına denk geliyorsa çocuğun zeka yaşı 17'dir. Bu sistem, aynı yaştaki diğer çocuklara göre nasıl olduklarını gösteriyor, fakat aynı yaşta olmayanların zeka derecelerini karşılaştırmakta problem yaratıyordu. Daha sonraları Binet testi geliştirilerek, zeka derecesini belirlemek üzere, zeka yaşı yerine bir değer kullanılmaya başlandı.

IQ SEVİYESİ NASIL HESAPLANIR?

IQ= ( zeka yaşı/gerçek yaş ) x 100 olarak hesaplanmaya başlandı. Yani, zeka yaşı, gerçek yaşa bölünüyor ve 100 ile çarpılması ile ortaya çıkıyor. Formülden de görüldüğü gibi, gerçek yaş ve zeka yaşı aynı ise, IQ'su 100 olarak çıkacaktır. Bu temel kavram aynı olmasına rağmen, günümüzde IQ dereceleri standartlaşmış bir grubun ortalama sonuçlarının kullanıldığı, istatistiksel ve matematiksel hesaplamalar içeren karmaşık bir yöntem ile yapılmaktadır.

IQ testi içinde yer alan sorular genelde sözel yetenek, mantık, akıl yürütme, matematiksel sorunları çözebilme ve zamanı etkin kullanabilme özelliklerini ölçmeyi amaçlar.

Test sonucunu hesaplarken bir çok değişken ve formül kullanılmaktadır. Hesaplanan skor zihinsel yaş ile kronolojik (yani doğum tarihine göre hesaplanan) yaşın birbiriyle kıyaslanmasına imkan tanır. Bir başka anlatımla, ortalama bir zekaya sahip bir insanın zihinsel yaşı ve kronolojik yaşı aynı olacağından IQ skoru ortalama bir değerde yani 100’e yakın olacaktır. Bu da bir çan eğrisi oluşturur. Buna göre 100 puan ortalama olduğundan toplumun büyük bir bölümü bu puandadır. Düşük ya da yüksek zekaya sahip kişiler çan eğrisinde yüzde olarak az bir kesimi temsil ederler.

Zeka testlerinin puanlanması sırasında kullanılan bu ortalama (100 puan) dinamik olarak normalize edilmektedir. Böylece daha güvenli test sonuçları elde edilir.

BİLİNEN IQ DERECELERİ İSE ŞÖYLEDİR;

0-25 arası ağır gerilik
26-50 arası orta gerilik
51-75 arası hafif gerilik
76-90 arası sınır zeka
91-110 arası normal zeka
111-125 arası ileri zeka
126-140 arası üstün zeka
140-155 arası çok üstün zeka
156 ve üzeri deha

1429170187944

IQ TESTLERİNİN GEÇERLİLİĞİ VE GÜVENİLİRLİĞİ

Bir psikolog tarafından kişisel görüşme sırasında yapılacak bir IQ testinin en güvenilir sonuçları verdiği unutulmamalıdır.

Zeka Testi Merkezinin amacı kullanıcılarına internet ortamında alabilecekleri en güvenilir sonuçları sağlamaktır. Testler profesyonel zeka testlerinde kullanılan sorulardan oluşturulmuş geniş bir veri tabanından seçilen sorulardan oluşturulmakta ve sürekli güncellenmektedir. Puanlama sırasında ölçülmesi amaçlanan konuya özel hesaplama teknikleri kullanılmaktadır. Zeka Testi Merkezi internet üzerinden ulaşılabilecek en güvenilir sonuçları sağlar.

Aleyna Tilki'nin IQ açıklamasına gerek var mıydı? IQ testi nedir? IQ seviyesi nasıl hesaplanır? ile ilgili etiketler Aleyna Tilki ıq testi zeki
GÜNÜN VİDEOSU

Fatih Portakal milli yas algısını bakın nasıl düzeltmek zorunda kaldı

Fatih Portakal canlı yayında İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin ölümü üzerinden milli yas algısı yapacakken yalanını reji ortaya çıkardı.