Afrika Uluslar Kupası için koronavirüsten daha büyük bir tehlike var: Oyuncular risk altında

Salah ve Mane gibi yıldız oyuncuların mücadele edeceği Afrika Uluslar Kupası'nın ertelenmesi için çağrılar yapılıyor. Ancak bunun sebebi koronavirüs salgını değil, turnuvanın yapılacağı Kamerun'daki şiddet oyunlarının sürmesi... Kamerun hükümeti ve Afrika Futbol Konfederasyonu ise turnuvanın yapılmasındaki ısrarını sürdürüyor.

Kamerun'da düzenlenecek Afrika Uluslar Kupası'nın başlamasına sayılı günlerin kalmasına rağmen tartışmalar bitmiyor. Organizasyon komitesi koronavirüs salgınında artan vakalara rağmen turnuvayı iptal etmemekte ısrar ederken insan hakları örgütleri farklı bir konuda uyarı yaptı. Aktivistler, Kamerun'da artan şiddet olaylarından turnuvaya katılacak oyuncuların da etkilenebileceği hatta saldırıların hedefi olabileceği konusunda uyarı yaptı.

Daily Mail gazetesine konuşan insan hakları aktivistleri milli akım oyuncuları ve teknik heyetlerin ciddi risk altında olabileceklerini söyledi. Aktivistler, 9 Ocak'ta başlayacak turnuvanın iptal edilmesini ya da en azından en tehlikeli olarak kabul edilen Güney Batı bölgesinden taşınması gerektiğine inandıklarını belirtti.

3 BİN KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Kamerun'da hükümetin, Anglofon Güney ve Kuzeybatı bölgesindeki okul ve mahkemelere İngilizce bilmeyen öğretmen ve hakimleri atamasının ardından 2016'nın son aylarında bölgede gösteriler düzenlenmeye başlamış ve Anglofon krizi patlak vermişti.

Ayrılıkçı gruplar, ülkenin 1961-1972'deki federalizme geçişinin yıl dönümü 1 Ekim 2017'de "Ambazonya" adını verdikleri sembolik devlet kurduklarını açıklamış ve resmi dili de İngilizce ilan etmişlerdi.

Son verilere göre, Anglofon krizinde ordu ile ayrılıkçılar arasındaki çatışmalarda en az 3 bin kişi yaşamını yitirdi, 679 bin kişi yerinden oldu, on binlerce kişi ise komşu ülkelere sığınmak zorunda kaldı.

TURNUVANIN MASKOTU ÇELİK YELEK GİYMEK ZORUNDA KALDI

Güneybatı Kamerun'un geniş bir bölgesi şu anda gece sokağa çıkma yasağı altında. Turnuvanın maskotu Aslan Mola bile geçen hafta çatışmalı bölgeyi gezerken kurşun geçirmez yelek giymişti. Mola'nın gezisi sırasında ağır silahlı askerler de koruma görevi üstlenmişti. Kamerun'daki Küresel Barış ve Adalet Kampanyası üyesi Rebecca Tinsley Afrika Uluslar Kupası'nın hükümetle ayrılıkçı grupların ateşkes ilan ederek müzakerelere başlanana kadar ertelenmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Afrika Uluslar Kupası için  koronavirüsten daha büyük bir tehlike var: Oyuncular risk altında

Hükümet, güney batı ve kuzey batı bölgelerinden gelen tehdit karşısında hiçbir zayıflık göstermemeye kararlı olduğu için, ateşkes ilanı ve müzakere için çok az ihtimal olduğu belirtiliyor.

Afrika Futbol Konfederasyonu (CAF) Başkanı Patrice Motsepe, Kamerun Devlet Başkanı Paul Biya ile bir araya geldi ve gösterinin planlandığı gibi devam edeceği konusunda ısrar etti. 9 Ocak'ta başlayacak Afrika Uluslar Kupası'nda Avrupa'da oynayan birçok yıldız isim mücadele edecek.

Afrika Uluslar Kupası için koronavirüsten daha büyük bir tehlike var: Oyuncular risk altında ile ilgili etiketler Kamerun Şiddet afrika uluslar kupası
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.