Afganlar tarihlerinin en büyük açlık krizini yaşıyor: “Ekmek ve su” tüketerek hayatta kalmaya çalışıyorlar!

Afgan kadınlar ve çocuklar tarihlerindeki en belirgin açlık krizini yaşıyor! Taliban, bölgeye giden hayati yardımların kadın ve çocuklara ulaşmasını engelliyor, işte detaylar…

Afganlar tarihlerinin en büyük açlık kriziyle karşı karşıyayken, Taliban’ın kadınların çalışmasını yasakladığı duyuru, krizi daha da körükledi. Üstelik kadınlar, yoksulluk yardımına yanlarında erkek olmadan erişemiyor. Kadınlar, yardımı alabilmek için bir erkek akrabaya sahip olmak zorunda. İnsani yardım ekiplerinin erkekler tarafından oluşturulduğu bölgede, bir kadının erkek personelden yarım alması mümkün değil.

Save the Children baş işletme görevlisi David Wright, Afganistan'ı sürükleyen insani krizin “ölçeği ve de ciddiyetinin” daha önce hiç tanık olunmayan bir boyuta ulaştığını açıkladı. “Yaklaşık 20 milyon çocuk ve yetişkin aşırı açlıkla karşı karşıya. Birçok aile şimdi sadece ekmek ve su tüketerek hayatta kalıyor.

AFGANİSTAN’DA, -20 DERECEDE AÇLIK VE SOĞUKLA ÇETİN BİR MÜCADELE GERÇEKLEŞİYOR

Afganlar tarihlerinin en büyük açlık krizini yaşıyor: “Ekmek ve su” tüketerek hayatta kalmaya çalışıyorlar!

“Çocuklar dondurucu, sefil bir kıştan kurtulmak için mücadele ediyorlar. Bazıları sıcaklıklar -20 santigrat derecenin çok altına düştüğü için ölüyor. Isıtmalı evler sıradan aileler için söz konusu değildir ve ebeveynler battaniye veya kışlık kıyafet bile alamıyorlar.” İfadelerini kullanan Wright durumun vahametini bir kez daha gözler önüne serdi.

Wright “Taliban’ın kadın çalıştırmama yasağı sadece kadınların ve çocukların ihtiyaçlarının artmasına sebep oluyor.” Dedi. Bay Wright, Taliban'ı yasağı tamamen elden geçirmeye ve Taliban’a bağlı STK'ları “kadın ve erkek personel” ile birlikte faaliyet göstermeye davet etti.

KADINLAR YANLARINDA ERKEK OLAMAYINCA YARDIM KURULUŞLARINA GİDİP ERZAK ALAMIYOR

Özellikle kadın ve çocuklarda yaşanan mağduriyetin, erkek ve kadının yan yana gelmesinin yasak olmasından kaynaklandığını belirten Wright, bu sorunun çözülebilmesi için kadınların da STK’larda etkin rol oynaması gerektiğinin altını çizdi.

İş ve okul hayatından soyutlanan Afgan kadınlar, yardım kuruluşlarının temel ihtiyaç malzemelerinden faydalanamayınca büyük bir kriz yaşamaya başladı. Erkek yakını olmayan kadınların dışarı çıkması, herhangi bir erkek görevliyle konuşması yasak. Afganistan’da yaşanan açlık krizinin, gerekli adımlar atılmadığı sürece çözülmesi mümkün değil diyen Wright, insan hakları aktivistlerini bu konuda ses çıkarmaya çağırıyor.

Afganlar tarihlerinin en büyük açlık krizini yaşıyor: “Ekmek ve su” tüketerek hayatta kalmaya çalışıyorlar! ile ilgili etiketler Afganistan
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.