Adenovirüs nedir, nasıl bulaşır? Adenovirüs belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl yapılır?

Solunum yolu hastalıklarına yol açan adenovirüsler zaman zaman gözlerde de ciddi enfeksiyonlara neden olabiliyorlar. Son haftalarda adenovirüse bağlı konjonktivit (göz iltihabı) vakalarında salgın düzeyinde ciddi bir artış yaşanırken Adenovirüs nedir, nasıl bulaşır sorularına yanıt aranıyor.

Adenovirüsler gözün önünde yer alan ve kornea olarak adlandırılan saydam tabakada görmeyi azaltabilen ve tedavisi oldukça güç lekelenmelere yol açabilmektedir. Adenovirüs enfeksiyonları, nadiren zatürre, mide ve bağırsak problemleri gibi daha ciddi sorunlara ve hatta ölüme neden olabilmektedir.

Adenovirüs Nedir?

Çeşitli yaş gruplarında rastlanabilen adenovirüsler, doğada her yerde olabildiği gibi üst solunum yolları hastalıklarına yol açan bir grup DNA virüsüdür.

Adenovirüs Nasıl Bulaşır?

Havadan solunum yoluyla, gıdalar ile ağızdan ve en çok dış ortama temas sonucu eller yoluyla bulaşır. Dış ortama dayanıklı olan adenovirüsler uzun süre canlı kalır. Ortama elle temas edip daha sonra ellerin ağız, göz, buruna dokundurulması ile virüs bulaşır.

Adenovirüs nedir, nasıl bulaşır? Adenovirüs belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl yapılır?

Adenovirüs Belirtileri Nelerdir?

Soğuk algınlığı belirtileri gösteren virüs; burun akıntısı, boğaz ağrısı ile de kendini gösterebilir. Konjonktivit, bronşiolit, zatüre, orta kulak enfeksiyonu veya ateş de görülebilir. Boğmaca gibi sert öksürük, göz içi kanlanmalar olabilir. Bazı türleri bağırsakları etkiler ve kramp şeklinde karın ağrılarına ve ishale neden olur. Çok nadiren menenjit ve ensefalite de neden olabilir. İmmün sistemi ciddi olarak baskılanmış çocuklarda ise çok daha ağır seyreder.

Adenovirüs Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hastalığın belirtilerinden çok tedavisinin nasıl yapıldığı merak ediliyor. Bu virüs hastalığının tedavisi bazı yollarla yapılabiliyor. Tedaviler kişinin belirtilerine göre değişiklik gösterebiliyor. Bu hastalıkta uygulanan net bir tedavi şekli yoktur. Hastanın dinlenmesi ve bazı ağrı kesici ilaçlar almasıyla iyileştirilmesi sağlanır. Neyden kaynaklandığı bilinmediği için kesin bir tedavisi bulunmuyor. Hastaların dikkatli olması ve sürekli dinlemeleri tedavi sürecinde yapılacaklar arasında yer alıyor. Bulaşıcı bir hastalık olduğundan mutlaka kalabalık ortamlara girilmemesi büyük önem taşıyor. Kişilerde bu virüs görülüyorsa, her zaman doktorların verdiği tavsiyelere uygun hareket edilmelidir.

 

 

 

Adenovirüs nedir, nasıl bulaşır? Adenovirüs belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl yapılır? ile ilgili etiketler tedavi adenovirüs
GÜNÜN VİDEOSU

Antalya'da huzurevinde çifte cinayet! Saldırı görüntüleri ortaya çıktı... İki elinde bıçakla kaçtı..

Antalya'da huzurevinde işlenen çifte cinayetin kamera görüntüleri ortaya çıktı. Güvenlik kamerası kayıtlarında, koridora iki elinde bıçakla çıkan İ.S'nin, kendisine doğru gelen güvenlik görevlisini görüp peşinden gittiği, yere düşen görevlinin kalkıp kaçtığı görülüyor.