Açlıkla mücadele eden Afganistan'a Türkiye yardım eli uzattı!

Afgan halkı, terör, savaş ve Taliban'ın ardından şimdi de açlıkla vuruldu. Afganistan, kıtlıkla mücadele ederken, Türkiye’den Afganistan’a gönderilen 100 ton buğday tohumu, Afganistan’a doğru yola çıktı. Yapılan yardım, insani krizde kritik bir rol üstlenecek.

Terör, savaş ve Taliban'ın ardından şimdi de kıtlığın vurduğu kardeş Afganistan'a, Türkiye'den, insani krizde çok kritik bir rol oynayacak bir yardım gönderildi. 

Açlıkla mücadele eden Afganistan'a Türkiye yardım eli uzattı!

EN ÇOK İHTİYACI OLAN ŞEHİRLERDE EN ÇOK İHTİYACI OLAN İNSANLARA GİTTİ

Afganistan halkı için “Yalnız Bırakma!” sloganıyla başlatılan kampanya kapsamında insani yardım ekipleri tarafından başkent Kabil, Ghazni, Meydan Şar, Saidabad, Tahar, Kunduz, Baglan ve Kandahar şehirlerinde bulunan 15 bin Afgan’a gıda kumanyası ulaştırıldı.

60 tonu bulan yardımlar en uzak köylerde yaşayan yetim aileleri ve engelli vatandaşların yanı sıra mülteci kampları ve hastanelere ulaştırıldı.

100 TON BUĞDAY TOHUMU YOLA ÇIKTI

Afganistan’daki projelerini çeşitlendirerek çalışmalarını artıran insani yardım ekipleri son olarak bölgeye Türkiye’den tohum gönderdi.

Türkiye Tarım Bakanlığı tarafından üretilen REİS, BAYRAKTAR 2000, ES26 ve SÖNMEZ 2021 tohumları, 3 farklı ilden 5 farklı tıra yüklenerek Afganistan’a gönderildi.

10 GÜN İÇERİSİNDE VARMASI BEKLENİYOR

10 gün içerisinde Afganistan’a varması planlanan tohumlar, ekimi yapıldığında bin ila 2 bin ton arasında tohum elde edilmesi hedefleniyor. 5 yıl boyunca verim özelliklerini kaybetmeden tohumluk olarak çoğaltılabilen ürünler, ortalama 1 dekara 25 kilogram tohum ekildiğinde 515 kilogram verim elde edilebiliyor.

AFGAN COĞRAFYASINA ÖZEL OLARAK SEÇİLDİLER

Afganistan coğrafyası göz önünde bulundurularak tercih edilen 4 farklı tohum çeşidi, kendi özelliklerine göre farklı fiziki şartlara haiz tarım arazilerine ekilecek. 100 ton tohum, hayırseverlerin destekleriyle Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün Eskişehir, Kırşehir ve Konya depolarından satın alınarak tırlara yüklendi.

İklim, toprak yapısı, gübreleme, yağmur ve sulamaya göre verimi değişen tohumlar, verim alınmaya başlandığında hem Afgan çiftçiler için hem de gıdaya ulaşmakta zorluk çeken Afgan halkı için umut vesilesi olacak. Afganistan Tarım Bakanlığı’na teslim edilecek olan genetiği değiştirilmemiş tohumlar, çiftçilere dağıtılarak buğday üretimleri gerçekleştirilecek. Üretimin ardından buğdaylar, un haline getirilerek bölgede yaşanan insani krizle mücadelede büyük rol oynayacak.

6 TIR YOLDA

5’i buğday tohumu, biri ise battaniye, gıda kolisi, hijyen paketi, kıyafet ve kışlık bot dolu insani yardım tırı, Afganistan’a uğurlandı.

Açlıkla mücadele eden Afganistan'a Türkiye yardım eli uzattı! ile ilgili etiketler Afganistan Türkiye kıtlık açlık yardım
GÜNÜN VİDEOSU

Sur Belediyesi'nde DEM Partililerden büyük skandal! Atatürk ve Erdoğan'a hakaret ettiler...

DEM Partili yöneticiler Sur Belediyesi makamında bulunan Mustafa Kemal Atatürk ve Erdoğan'ın fotoğraflarını işaret ederek hakaret etti. "Kaldırın bu kebrağların (p...venklerin) fotoğraflarını" sözlerini sarf eden DEM Partililer büyük tepki çekti.