ABD'nin Türkiye yaptırımlarına yanıt! Kim ne dedi? Bakanlardan açıklama!

ABD'nin Türkiye'ye yönelik yaptırımları gelmeye devam ediyor. Rahip Andrew Brunson'ın serbest bırakılması için Ankara'ya baskı yapan ABD'den önce İçişleri ve Adalet Bakanlarına yaptırım açıklaması gelirken, daha sonra F-35 yaptırımı da gecikmedi. ABD'nin Türkiye yaptırımlarına yanıt! Kim ne dedi? Bakanlardan açıklama! Ayrıntılarla tüm açıklamalar haberimizde...

Rahip Andrew Brunson'ın serbest bırakılması için Türkiye Cumhuriyeti'ne baskı yapan ABD'den yaptırım üstüne yaptırım gelmeye başladı. Brunson'ın tutukluluğundan sorumlu tuttukları Türk İçişleri Bakanı ve Adalet Bakanı'na yaptırım uygulanması kararının ardından ABD Senatosu'nda da F-35 yaptırımı onayı çıktı. Bu kararlara tepki olarak Ankara'dan sert tepkiler gecikmedi. ABD'nin Türk yaptırımlarına yanıt? Kim ne dedi? Bakanlardan açıklama! Tepkiler ve gelişmeleri bu haberde bir araya getirdik.

ABD'nin Türkiye yaptırımlarına yanıt! Kim ne dedi? Bakanlardan açıklama!

Bakan Akar'dan ABD'ye yaptırım tepkisi...
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD’nin Türk bakanlara yönelik yaptırım kararı hakkında sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından açıklama yaptı.

Akar mesajında, “ABD'nin bakanlarımıza yönelik skandal yaptırım kararı Türkiye'nin kutlu yürüyüşünü durdurmaya yöneliktir. Türkiye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde yürüyüşüne devam edecektir. Kimsenin gücü bu yürüyüşü durdurmaya yetmeyecektir” ifadelerini kullandı.

 Bakan Gül'den ABD'nin yaptırım kararına ilk yorum!
ABD'nin hakkında yaptırım kararı aldığı Adalet Bakanı Abdülhamit Gül konuyla ilgili açıklama yaptı.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Bakan Gül, ''Benim bu topraklarda yaşamak ve bu topraklarda ölmek dışında bir düşüm olmadı. ABD'de veya Türkiye dışında herhangi bir ülkede ne bir dikili ağacım, ne bir tek kuruş param da yoktur. Nasip olursa belki bir gün memleketim Gaziantep'te küçük bir zeytinlik alırım.'' ifadelerini kullandı.

Bakan Çavuşoğlu'ndan yaptırım kararına tepki...
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ABD'nin iki bakan hakkındaki yaptırım kararına sert tepki gösterdi. Bakan Çavuşoğlu sosyal medya hesabından konuyla ilgili yaptığı açıklamada kararın karşılıksız kalmayacağını belirtti.

Çavuşoğlu ''ABD’nin iki Bakanımıza yaptırım uygulamaya kalkışması karşılıksız kalmayacaktır. ABD Yönetimi hukuk dışı taleplerini bu yöntemle elde edemeyeceğini idrak etmediği sürece sorunlarımızı çözemeyiz.'' ifadelerini kullandı.

 Türkiye'den ABD'nin yaptırım kararına cevap
Dışişleri Bakanlığı'ndan ABD'nin skandal yaptırım kararıyla ilgili yazılı bir açıklama yapıldı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi;
HUKUK VE ADALET KAVRAMLARIYLA İZAH EDİLEMEZ
''ABD Hazine Bakanlığının ülkemizle ilgili olarak açıkladığı yaptırım kararını şiddetle protesto ediyoruz. İki Sayın Bakanımızı hedef alan sözkonusu karar ne devlet ciddiyetiyle bağdaşmakta ne de hukuk ve adalet kavramlarıyla izah edilebilmektedir.''

KARŞILIĞI GECİKMEKSİZİN VERİLECEK
''Hukuk sistemimize saygısızca müdahale niteliği taşıyan bu kararın ABD ile ilişkilerimizin özüne aykırı olduğuna ve iki ülke arasındaki sorunların çözümü yönünde sürdürülen yapıcı çabalara büyük zarar vereceğine kuşku yoktur.ABD yönetimini bu yanlış karardan geri dönmeye çağırıyoruz.Hiçbir amaca hizmet etmeyecek sözkonusu saldırgan tutumun karşılığı gecikmeksizin aynıyla verilecektir.''

Yapılan açıklamanın ardından bir Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile ABD'li iki bakana yaptırım uygulanması bekleniyor.

 Brunson krizine Ankara'dan ilk yorum...
ABD'nin, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e yönelik yaptırım tehdidine Ankara'dan yanıt geldi. Gelen ilk açıklamada, 'ABD tarafı bir adım atarsa bu adımlara cevap verilecektir' denildi.

Habertürk'te yer alan habere göre; Bir Hükümet yetkilisinin yaptığı açıklamada "aklıselim" vurgusu yapılırken "ABD tarafı bir adım atarsa bu adımlara cevap verilecektir. Kurulan diyalog mekanizmasının işletileceğini, ABD tarafında aklı selimin ve diplomasinin galip geleceğini umuyoruz. Aksi takdirde iki ülke ilişkileri onarılmayacak şekilde zarar görecektir" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
"ABD MAKAMLARI İLE GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR"
"Şu anda ABD makamları ile görüşmeler sürüyor. Bu görüşmeler karşılıklı anlayışa dayalı ve oldukça yapıcı bir atmosferde sürüyor. İki ülkenin de geçmişten gelen güçlü bağları ve stratejik işbirliği var. Görüşmelerde iki taraf da bu ilişkileri koruyacak iradeyi ortaya koydu.

"İLİŞKİLERE GERİ DÖNÜLEMEZ ŞEKİLDE ZARAR VERME ÇABASI KABUL EDİLEMEZ"
ABD tarafında, bu görüşmelere ve kurulan diyalog mekanizmasına rağmen, kamuoyuna yansıtıldığı gibi bir “ekonomik yaptırım” çalışması içerisine girilmesi talihsizlik olur. Görüşmeler bu kadar yapıcı bir havada geçerken, bu sürece geri döndürülemez şekilde zarar verilme çabası kabul edilemez.

"HÜKÜMETİMİZ, KARŞI BİR YAPTIRIM LİSTESİ HAZIRLAMAK ÜZERE ÇALIŞMALAR BAŞLADI"
Türkiye bu diyalog sürecinin iki ülke için de olumlu sonuçlar vermesini amaçlıyor. Ancak elbette, ABD’den olası bir yaptırım kararına mütekabiliyet esasına göre cevap verilecektir. Bu kapsamda hükümetimiz, ABD’nin kararına karşı bir yaptırım listesi hazırlamak üzere çalışmalara başladı. Türkiye, elbette tedbirlerini alacak, ABD tarafı bir adım atarsa bu adımlara cevap verecektir.

Kurulan diyalog mekanizmasının işletileceğini, ABD tarafında aklı selimin ve diplomasinin galip geleceğini umuyoruz. Aksi takdirde iki ülke ilişkileri onarılmayacak şekilde zarar görecektir"

NE OLMUŞTU?
Büyük skandal! ABD'den iki Türk bakana yaptırım...
ABD'den yapılan açıklamada Türk İçişleri ve Adalet Bakanlarına yaptırım uygulanacağı açıklandı. Yaptırımın gerekçesi ise Rahip Brunson'un tutukluluğu konusunda iki bakanın sorumluluğunun olması olarak açıklandı. Yaptırım kararını ABD Hazine Bakanlığı uygulayacak.

Bu iki bakan ve bakanlıklar ABD'den herhangi bir kişi ya da kurumun ilişki kurması yasaklandı. Bakanların ABD'deki mal varlıklarına el konulabilecek. Ayrıca iki bakanın ABD'ye girişi de engellenebilecek.

HAZİNE BAKANI'NDAN AÇIKLAMA
Sanders'ın bu açıklamalarının ardından ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin de ABD Başkanı Donald Trump'un Türkiye'den Rahip Brunson'ın derhal serbest bırakılmasını beklediğini belirtti. Mnuchin "Rahip Brunson'ın haksız yere ev hapsinde tutulması ve devam eden davası kabul edilemez" diye konuştu.

HAZİNE BAKANLIĞI KARARINDA SKANDAL İFADELER
Hazine Bakanlığı'nın gerekçeli kararında Brunson'ın ev hapsine alınmasında Türk İçişleri Bakanı ve Adalet Bakanı sorumlu tutuluyor. İki Bakan, Türk Hükümeti'nin örgütsel işleyişinde liderler olarak tanımlanıyor. Bu iki bakan insan hakları ihlalleri ile suçlanıyor. Yine her iki bakanın iştiraki olan ticari yapılar ile ilişkide olan şirketlere de yaptırım öngörülüyor.

 ABD Senatosu, F-35 için yaptırım kararı aldı
ABD yönetiminin iki Türk bakana yönelik yaptırım kararı almasından sadece saatler sonra, bir Türkiye karşıtı karar da

ABD Senatosu, daha önce komisyondan geçen, Rusya'dan S-400 alan Türkiye'ye karşı, F-35 savaş uçaklarında yaptırım uygulanmasına ilişkin kararı Genel Kurul'da da 87'ye karşı 10 oyla onayladı.

TRUMP'UN ONAYINA KALDI
Senato'nun da kabul etmesinin ardından, Türkiye'ye F-35 yaptırımlarını da öngören kararın yürürlüğe girmesi için tek onay mercisi ABD Başkanı Donald Trump kaldı. Trump'ın imzalaması halinde, Türkiye'ye F-35 yaptırımı da resmileşecek.

Yaptırım kararı, ABD'nin 765 milyar dolarlık savunma politikası bütçesine dahil edilmesi nedeniyle, Trump'un bunu veto etmesi zor görünüyor. Ancak ABD yasa yapma sisteminde, bu tip kararlar kongre onayından sonra, başkan imzası aşamasındayken de de değişebiliyor. Ancak ABD yönetiminin de tutuklu Amerikalı Rahip Andrew Brunson nedeniyle, iki Türk bakan, Süleyman Soylu ve Abdülhamit Gül'e yaptırım kararıyla birlikte, Trump'un önüne gelen F-35 kararında yumuşamaya gitmesinin pek olası görünmediği ifade ediliyor.

 

ABD'nin Türkiye yaptırımlarına yanıt! Kim ne dedi? Bakanlardan açıklama! ile ilgili etiketler ABD türkiye yaptırımı türkiyeden yanıt bakanlardan açıklamalar kim ne dedi