ABD'nin Türkiye seyahat uyarısı nedir? Yeni güncellemede neler var?

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'ye yönelik yeni seyahat uyarısını güncelledi. Dışişleri Bakanlığı’nın resmi sitesinde yayınlanan ABD'nin Türkiye seyahat uyarısı nedir? Yeni güncellemede neler var? Türkiye en riskli ülkelerde kaçıncı sırada? Detayları bu haberde bulabilirsiniz.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'ye yönelik yeni seyahat uyarısını bugün itibariyle güncelledi. Dışişleri Bakanlığı’nın resmi sitesinde yayınlanan seyahat uyarısı bülteninde, Türkiye'nin bazı bölgelerinde risklerin arttığı belirtilerek "seyahati yeniden gözden geçirin" uyarısı yapıldı. Bir önceki uyarının ardından misilleme yapan Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın bu seferki tepkisi merakla bekleniyor. Peki ABD'nin Türkiye seyahat uyarısı nedir? Yeni güncellemede neler var? Türkiye en riskli ülkelerde kaçıncı sırada? Konuyla ilgili bilgileri ilerleyen satırlarda detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz.

ABD'nin Türkiye seyahat uyarısı nedir? Yeni güncellemede neler var?

Dışişleri Bakanlığı’nın resmi sitesinde yayınlanan seyahat uyarısı bülteninde ABD'nin seyahat uyarısı kategorisinde en güvenli ülkelere 1'inci kategoride yer verilirken, Türkiye'nin en riskli ülkeleri kapsayan 4'üncü kategorinin bir altındaki, 3'üncü kategoride yer almayı sürdürdüğü belirtildi. Açıklamada, Türkiye'nin Güneydoğu ve Suriye sınırındaki bölgeler ise 4'üncü kategoride yer aldı ve 'Bu bölgelere seyahat etmeyin' uyarısında bulunuldu.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın 28 Haziran'da güncellediği 'seyahat uyarısında', Türkiye'ye seyahat etmeyi planlayan Amerikan vatandaşları olası terör eylemlerinin yanı sıra 'keyfi gözaltılara' karşı da uyarıldı. Bültende "Terör nedeniyle Türkiye-Suriye sınırı boyunca uzanan bölgelere ve Güneydoğu bölgesinde Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Şırnak, Diyarbakır, Van, Siirt, Muş, Mardin, Batman, Bingöl, Tunceli, Hakkâri ve Bitlis'e seyahat etmeyin" dendi.

Terör örgütlerinin Türkiye'de saldırılar planlamayı sürdürdüğü savunulan bültende şu ifadeler yer aldı: "Terör örgütleri açıkça Batılı turistleri ve yabancıları hedef alıyor. Teröristler küçük ya da hiçbir uyarı olmadan saldırabilir, turistik yerler, ulaşım merkezleri, pazarlar, alışveriş merkezleri, yerel hükümet kurumları, oteller, kulüpler, restoranlar, ibadet yerleri, parklar, büyük çaplı spor ve kültürel etkinlik alanları, eğitim kurumları, havalimanları ve kamuya açık başka alanlar hedef alınabilir. Olağanüstü Hal altında güvenlik güçleri on binlerce kişiyi gözaltına aldı. Bunlar arasında, kısıtlı ya da gizli kanıtlara dayanarak ve siyasi güdümlü görünen gerekçelerle, terör örgütü olduğu iddia edilen gruplarla bağlantıları olduğu şüphesiyle tutuklanan ABD vatandaşları da var. ABD vatandaşları ayrıca, Türkiye'den ayrılmalarını engelleyen seyahat yasakları ile de karşı karşıya kaldı. Türkiye Hükümeti'nin açıkça onaylamadığı toplanmalar, protestolar ve gösterilere katılmak gözaltı ya da tutuklamalarla sonuçlanabilir. ABD yönetimi Türkiye'deki personelini ileride değiştirilebilecek belirli güvenlik kısıtlamalarına tabi tutmaktadır."

Bültende, Türkiye'ye seyahat etmeyi planlayan Amerikalılardan, yerel medyayı izleyerek bilgi edinmeleri de istenirken ve turistlerin sıkça uğradığı alanlardan uzak durmaları, güvenlik önlemlerine sahip otellerde kalmaları çağrısı yapıldı.

ABD'nin Türkiye seyahat uyarısı nedir? Yeni güncellemede neler var? - Resim : 2

ABD'NİN 10 OCAK TARİHLİ BİR ÖNCEKİ SEYAHAT UYARISINDA HANGİ MADDELER VARDI?
ABD Dışişleri Bakanlığı, tüm ülkelere yönelik seyahat uyarılarında yeni bir düzenlemeye gitti. 10 Ocak günü yürürlüğe giren yeni uygulamada, dünyadaki ülkeler güvenlik açısından dört ana kategoriye ayrılıyor:

1- Normal önlemlerinizi alın
2- Önlemlerinizi artırın
3- Seyahat edip etmemeyi gözden geçirin
4- Seyahat etmeyin

Türkiye, bu kategorilerin üçüncüsünde, yani ‘Seyahat edip etmemeyi gözden geçirin’ uyarısı yapılan ülkeler arasında yer aldı. Bu listede Türkiye’nin yanı sıra şu ülkeler sıralandı: Sudan, Rusya, Venezuela, Pakistan, Guatemala.

ABD Dışişleri’nin internet sitesinin ilgili bölümünde, her ülke için hangi uyarının niçin yapıldığı da ayrıntısıyla anlatıldı. Türkiye bölümünün ilk cümlesi şöyle: “Terörizm ve keyfi gözaltılar nedeniyle Türkiye’ye seyahat etmeyi tekrar düşünün. Bazı bölgelerdeki risk arttı.”
Uyarıda “Buralara seyahat etmeyin” denilerek, “Türkiye-Suriye sınırındaki bölgeler ve Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Şırnak, Diyarbakır, Van, Siirt, Muş, Mardin, Batman, Bingöl, Tunceli, Hakkâri ve Bitlis’ terörizm nedeniyle gitmeyin” uyarısı yapıldı. Bakanlık, “Terörist gruplar Türkiye’de muhtemel saldırılar planlamayı sürdürüyor. Batılı turistleri ve ülkede yaşayan yabancıları açıkça hedef alıyorlar” ifadelerini kullandı; ulaşım merkezleri, marketler, AVM’ler, yerel hükümet binaları, otel, kulüp, restoran, ibadethane, park, büyük etkinlikler, eğitim kurumları, havalimanları, hedef alınabilecek yerler arasında sayıldı.

OHAL ELEŞTİRİSİ
Uyarıdaki OHAL eleştirisi de dikkat çekti. Bakanlık şu ifadeleri kullandı: “Mevcut OHAL kapsamında güvenlik güçleri insanları, kısıtlı veya gizli kanıtlara dayanarak ve siyasi görünen gerekçelerle, terörle bağlantılı olma suçlamasıyla gözaltına alındı. Amerikan vatandaşları ayrıca Türkiye’den çıkmalarını engelleyen seyahat yasaklarına maruz bırakıldı. Türkiye hükümetinin açıkça onay vermediği toplantı veya protestolara katılmak tutuklamayla sonuçlanabilir. Türkiye hükümeti Amerikan vatandaşlarını avukatları veya aile üyeleriyle görüştürmeden gözaltına aldı ve sınırdışı etti. Ve Türkiye vatandaşlığı da bulunan gözaltındaki Amerikan vatandaşlarının konsolosluk yetkilileriyle görüşmesine izin vermedi.”

"TURİSTİK NOKTALARA DİKKAT"
ABD Dışişleri, Türkiye’yi ziyaret edenlere yönelik şu uyarılarda bulunmuştu:
- Yüksek riskli yerlere dair internet sitemizi ziyaret edin.
- Batılıların sık sık gittiği yerlerde, özellikle de İstanbul’daki popüler turistik noktalarda dikkatli olun.
- Eylemlerden ve kalabalıklardan uzak durun
- Görünür güvenlik önlemleri alan otellerde kalın
- Yerel medyayı izleyin ve planlarınızı yeni bilgilere göre ayarlayın.

ABD'nin Türkiye seyahat uyarısı nedir? Yeni güncellemede neler var? - Resim : 3

TÜRKİYE DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NIN ABD İÇİN SEYAHAT UYARISI NELERDİR?
Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı'nın "misilleme" olarak adlandırılan 11 Ocak 2018 tarihli "ABD İçin Seyahat Uyarısı Güncellemesi"nin detayları ise şöyle:

"ABD’de yaşanan terör saldırıları ve şiddet olaylarında son zamanlarda artış olduğu gözlenmektedir. Bombalı veya silahlı terör eylemlerinin yanısıra, araçların kalabalık üzerine sürülmesi suretiyle gerçekleştirilen saldırıların, şehir merkezleri ile kültürel etkinlikleri, metro istasyonlarını, kamu binalarını, ibadet yerlerini hatta okul kampüslerini hedef almaya devam etmesi muhtemeldir.

Ohio Üniversite Kampüsünde, Fort Lauderdale-Hollywood Havalimanında, Minnesota’da Dar Al-Farooq Camiinde, Teksas’taki bir kilisede düzenlenen saldırılar, Charlottesville ve New York’ta araçların kalabalığa sürülmesi suretiyle gerçekleştirilen saldırılar ve son olarak da New York metrosundaki bombalı saldırı, ABD’de yaşanan terörizme ve/veya aşırı sağcı/ırkçı eylemlere örnek teşkil etmektedir.

Ayrıca, resmi görevle ABD’ye seyahat eden kamu görevlisi vatandaşlarımız dahil Türk vatandaşları, muteber olmayan kaynakların ifadelerine dayanılarak keyfi tutuklamalara maruz kalmakta; vatandaşlarımıza yönelik olarak açılan davalarda, FETÖ terör örgütü mensubu ya da sempatizanı tanıkların önceden kurgulanmış asılsız iddialarına ve iftiralarına itimat edilmek suretiyle vatandaşlarımız hakkında adli kararlar verilebilmektedir.

Bu şartlarda, ABD’ye seyahat edecek olan vatandaşlarımızın seyahat planlarını gözden geçirmelerinde ve seyahat etmeleri durumunda tedbirli olmalarında fayda görülmektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

ABD'nin Türkiye seyahat uyarısı nedir? Yeni güncellemede neler var? ile ilgili etiketler ABD Türkiye Dışişleri Bakanlığı seyahat uyarısı güncelleme
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.