ABD-Çin gerilimi artıyor: Pelosi Tayvan'a giderse ABD bedel öder!

Çin ile Tayvan arasında başlayan gerilimde savaş çanları çalıyor. Son olarak Çin'den yapılan açıklamada, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan'ı ziyaret etmesi durumunda; ABD'nin bedel ödeyeceği ifade edildi.

Çin'den yapılan açıklamada, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan'ı ziyaret etmesi durumunda; ABD'nin bedel ödeyeceği ifade edildi:

"ABD ile iletişim halindeydik. Umuyoruz ABD bu olayın ciddiyetini ve ne kadar hassas olduğunu anlamıştır. Eğer ziyaret gerçekleşirse kararlı önlemler alacağız. ABD'nin Çin'in tekrarlanan ve ciddi uyarılarını görmezden gelmesi karşısında Çin'in alacağı karşı tedbirler gerekçeli ve gerekli olacaktır. Tayvan, ABD’nin attığı adımdan dolayı ‘feci sonuçlarla’ karşı karşıya kalacak. ABD de Çin'in egemenlik haklarına zarar vermenin bedelini kesinlikle ödeyecek."

ABD-Çin gerilimi artıyor: Pelosi Tayvan'a giderse ABD bedel öder!

 

"BU AKŞAM TAYVAN'A İNECEK" İDDİASI

Tayvan gazetesi China Times haberinde, Pelosi'nin bugün yerel saatle 22.30'da (TSİ 17.30) Taipei'ye geleceği ve geceyi Ada'da geçireceği belirtildi. Haberde, Pelosi'nin yarın sabah da Tayvan lideri Tsai Ing-wen ile görüşeceği, ardından yerel saatle 10.00'da (TSİ 05.00) Ada'dan ayrılacağı kaydedildi.

ABD-Çin gerilimi artıyor: Pelosi Tayvan'a giderse ABD bedel öder! - Resim : 2

PELOSİ'NİN ASYA PASİFİK TURU

Beyaz Saray'dan yapılan resmi açıklamada, Pelosi'nin Pasifik Turu kapsamında; Singapur, Malezya, Güney Kore ve Japonya'yı ziyaret edeceği belirtilmiş, açıklamada Tayvan adı geçirilmemişti. 82 yaşındaki Pelosi'nin, nisan ayında Tayvan'a yapmayı planladığı ziyaret; Kovid-19'a yakalandığı gerekçesiyle iptal edilmişti.

ABD-Çin gerilimi artıyor: Pelosi Tayvan'a giderse ABD bedel öder! - Resim : 3

ÇİN-TAYVAN ANLAŞMAZLIĞI

Çin'de İkinci Dünya Savaşı'nın ardından çıkan iç savaşta Mao Zedong liderliğindeki Çin Komünist Partisinin (ÇKP) 1949'da iktidarı ele geçirmesi ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunu ilan etmesi üzerine Çan Kayşek liderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi (Kuomintag) üyeleri, Tayvan'a yerleşip 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarının Ada'da devam ettiğini ileri sürerek bağımsızlık ilan etmişti.

ABD-Çin gerilimi artıyor: Pelosi Tayvan'a giderse ABD bedel öder! - Resim : 4

Bu girişim, Çin tarafından kabul edilmese de Tayvan temsilcileri, 1971'e kadar Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda Çin'i temsil etmişti. 1950'ler ve 1960'larda çok sayıda ülkenin diplomatik ilişki tercihini Çin Cumhuriyeti'nden Çin Halk Cumhuriyeti'ne çevirmesinin ardından 1971'de BM Genel Kurulunda yapılan oylamada, Pekin hükümetinin Çin'in tek meşru temsilcisi kabul edilmesiyle Tayvan'ın uluslararası örgütlerdeki konumu belirsiz hale gelmişti.

Pekin yönetimi, "Tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan'ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunuyor.

Çin, boğaz ve çevresindeki askeri varlığının yanı sıra Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, BM'de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.

ABD-Çin gerilimi artıyor: Pelosi Tayvan'a giderse ABD bedel öder! ile ilgili etiketler Çin ABD tayvan pelosi
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.