99 yıllık dönem sona erdi: Birleşmiş Milletler açıkladı

Dünya çapında 99 yıldır kullanılan kurşunlu benzinin kullanımı sona erdi. Birleşmiş Milletler Çevre Programı'ndan yapılan açıklamada "Kurşunlu benzin yasağının başarılı bir şekilde uygulanması, küresel sağlık ve çevremiz için büyük bir kilometre taşıdır" ifadeleri yer aldı.

BM Çevre Programı (UNEP), geçtiğimiz ay Cezayir’de benzin istasyonlarının satışını durdurmasının ardından, 99 yıldır kullanımda olan kurşunlu benzinin kullanımının sona erdiğini duyurdu.

İlk olarak 1922 yılında kullanılan kurşunlu benzin, tetraetil kurşun içeriği nedeniyle ciddi sağlık sorunları ortaya çıkıyordu. 1970'li yıllardan itibaren ise yaygın bir şekilde kullanılmaya başlandı.

CNN'de yer alan habere göre, ABD'de kurşun zehirlenmelerinin artması sonrasında kurşunlu benzinin neden olduğu sağlık felaketi net olarak anlaşıldı. Bilim insanları yaptığı araştırmalarda ufak çapta bile kurşuna maruz kalmanın özellikle çocukların beyninde hasara ve zeka geriliğine neden olduğunu ortaya koydu. Yakıt ayrıca kalp hastalığı, felç ve belirli kanser türleri ile bağlantılıydı.

20 YILDIR KAMPANYA YAPIYORDU

Birleşmiş Milletler Çevre Programı'nın (UNEP) 20 yıldır yaptığı kampanya sonuç verdi ve kurşunlu benzinin kullanımı yasaklandı.

UNEP İcra Direktörü Inger Andersen yaptığı açıklamada, "Kurşunlu benzin yasağının başarıyla uygulanması, küresel sağlık ve çevremiz için büyük bir kilometre taşıdır." dedi. Amerika Birleşik Devletleri ilk olarak 1973'te benzinde kurşunu aşamalı olarak kaldırmak için harekete geçti ve bunu bir dizi başka ülke izledi.

YILDA 2,45 TRİLYON DOLARLIK TASARRUF

UNEP'e göre, karayolu araçlarında kurşunlu yakıt kullanımının yasaklanması, yılda 1,2 milyondan fazla erken ölümü önledi. California Eyalet Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, çocuklar arasında zeka seviyelerini iyileştirdi ve küresel ekonomi için yılda 2,45 trilyon dolar tasarruf sağladı.

HAVACILIK SEKTÖRÜNDE KULLANILIYOR

Ancak 99 yıl sonra karayolu taşıtlarında kullanımının sona ermesi, kurşunun tüm yakıtlarda aşamalı olarak kaldırıldığı anlamına gelmiyor. Kurşun zehirlenmesi çocukları tehdit eden bir sağlık sorunu olmaya devam ediyor.

Havacılık endüstrisi, kişisel ve iş seyahatleri, uçuş dersleri, çiftçilik ve yangınla mücadele için kullanılan piston motorlu küçük uçaklara güç sağlamak için kurşun içeren bir yakıt olan Avgas'ı yakmaya devam ediyor.

99 yıllık dönem sona erdi: Birleşmiş Milletler açıkladı ile ilgili etiketler Birleşmiş Milletler kurşunlu benizn yasak kullanım
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.