8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedir, önemi ne, ne zaman ve nasıl ortaya çıktı?

8 Mart Dünya Kadınlar Günü, her yıl 8 Mart'ta kutlanan ve kadın haklarına odaklanan uluslararası bir etkinliktir. Bu özel gün, Birleşmiş Milletler tarafından her yıl 8 Mart'ta kutlanması şeklinde belirlenmiştir. Bu bağlamda bu özel günün anlam ve önemi merak ediliyor. Peki, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nasıl ve ne zaman ortaya çıktı? 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün önemi nedir? İşte, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü hakkında merak edilenler...

8 Mart, dünya genelinde her yıl kutlanan ve kadın haklarına odaklanan uluslararası bir etkinlik olan Dünya Kadınlar Günü'nün tarihidir. Bu özel gün, Birleşmiş Milletler tarafından her yıl 8 Mart'ta kutlanması şeklinde belirlenmiştir. Dünya genelinde büyük bir öneme sahip olan bu gün, kadınların sosyal, ekonomik ve siyasi alanlarda elde ettiği başarıları ve mücadelelerini vurgulamaktadır.  Peki, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nasıl ve ne zaman ortaya çıktı? 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün önemi nedir? Detaylar haberimizde...

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedir, önemi ne, ne zaman ve nasıl ortaya çıktı?

DÜNYA KADINLAR GÜNÜ'NÜN ÖNEMİ NEDİR?

Dünya Kadınlar Günü, kadınların siyasi, sosyal ve ekonomik başarıları ile insan hakları temelindeki mücadelelerini kutlamayı amaçlamaktadır.

DÜNYA KADINLAR GÜNÜ'NÜN NASIL ORTAYA ÇIKTI? DÜNYA KADINLAR GÜNÜ'NÜN NE ZAMAN ORTAYA ÇIKTI?

Dünya Kadınlar Günü'nün kökeni, 1800'lü yıllarda bir tekstil fabrikasındaki trajik bir olaya dayanmaktadır. 8 Mart 1857'de ABD'nin New York kentinde bir tekstil fabrikasında çalışan 40 bin kadın işçi, daha iyi çalışma koşulları talebiyle bir greve başlamıştır. Ancak grev, polisin fabrikayı kilitlenmesi sonucunda içeride çıkan yangınla faciayla sonuçlanmış, 129 kadın işçi hayatını kaybetmiştir.

Dünya Kadınlar Günü'nün anısına ilk teklif, 26-27 Ağustos 1910'da Danimarka'da düzenlenen İkinci Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı'nda yapıldı. Ancak 8 Mart'ın resmi olarak "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak anılması 1921'de gerçekleşti. Alman Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin'in önerisiyle, 1911 yılında ilk anma yapıldı.

Bazı ülkeler, Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yıllarında Kadınlar Günü kutlamalarına getirilen yasaklar ve kısıtlamalar nedeniyle etkinlikleri durdurmak zorunda kaldı. Ancak 1960'lı yılların sonunda, kadınlar 8 Mart'ı yeniden anmaya başlayabildiler. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977'de, 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak resmi olarak anılmasını kabul etti.

TÜRKİYE'DE DÜNYA KADINLAR GÜNÜ İLK NE ZAMAN KUTLANILDI?

Türkiye'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ise ilk kez 1921'de kutlanmıştır. 1975 yılından sonra kitlesel kutlamalar başlamış, 12 Eylül Darbesi'yle ara verilen kutlamalar 1984'ten bu yana devam etmektedir.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedir, önemi ne, ne zaman ve nasıl ortaya çıktı? ile ilgili etiketler 8 Mart Dünya Kadınlar Günü
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.