70 yaşındaki gazi komutan İsmail Han'ı elleriyle Taliban'a verdiler!

'Herat'ın Aslanı' lakaplı Taliban karşıtı milis komutanı İsmail Han, Taliban'a esir düştü. Yerel kaynaklar, detayları verilmeyen bir anlaşmanın ardından halkın komutanı kendi elleriyle teslim ettiklerini ifade etti. 70'li yaşlarında olan gazi komutan İsmail Han, 1979'da Sovyetler'e karşı başlayan savaşın ilk kıvılcımını çakan, bölgede efsaneleşmiş ve tüm milisler üzerinde nüfuz sahibi olan bir kişiydi.

Taliban militanları, Afganistan'ın en modern kenti olan ve 'Horasan'ın İncisi' ismiyle de bilinen Herat'ın büyük kısmını işgal etmiş durumda. 

Herat'ın düşüşü, seri halde günler içinde birbiri ardına düşen Afgan şehirlerinden sadece biri. ABD askerlerinin çekilmesinden yalnızca haftalar sonra Eşref Gani liderliğindeki Afganistan Devleti en büyük sınavını vermeye başladı.

Bölgenin konsey üyesi Ghulam Habib Hashimi ise yaptığı açıklamada 'Taliban, teslim olan hükümet yetkililerine herhangi bir zarar verilmeyeceği konusunda bizimle anlaştı' dedi. 

'HERAT'IN ASLANI' KOMUTAN İSMAİL HAN ESİR DÜŞTÜ

Dün yaşanan bu gelişmenin ardından üzücü bir haber daha geldi.

Cuma günü yerel kaynakların verdiği bilgilere göre, bölgedeki milisleri Taliban'a karşı eğiten ve komuta eden yerel bir komutan olan İsmail Han, Taliban tarafından esir alındı. 

KOMUTANI KENDİ ELLERİYLE TALİBANA TESLİM ETTİLER

Hashimi'nin Reuters'a verdiği bilgilere göre Taliban, Herat'ı ele geçirdiğinde bir anlaşmaya varılarak İsmail Han, Taliban'a teslim edildi. Hashimi, yapılan anlaşmaya dair bir bilgiye sahip değil. 

Taliban sözcüsü Zabiullah Mujahid tarafından da onaylanan Ismail Han'ın esir düştüğü bilgisi, Herat şehrindeki en güçlü ve önemli direniş sembolünün de Taliban'ın kontrolüne geçtiği gerçeğini gün yüzüne çıkardı.

İSMAİL HAN KİMDİR?

70'li yaşlarında olduğu düşünülen komutan İsmail Han, bölgenin en önde gelen gazi bir milis komutanı.

İsmail Han, bölgede 'Herat'ın Aslanı' olarak biliniyor. Kendisinin Afganistan'daki savaşlara olan dahli, 1979'da Sovyet işgaline karşı hükümete karşı başlayan ayaklanmayı başlattığı gün başladı. Bölgede bir efsaneye dönüştü. 

İsmail Han'ın, geçtiğimiz haftalarda cehpeye dönüşü, Herat için yaklaşan tehlikenin sinyallerini çoktan vermişti.

SOSYAL MEDYADA PAYLAŞILDI

Resmi makamlarca doğrulanmamış olsa da İsmail Han'ın Taliban'ın elinde esir düşmüş haldeki video ve fotoğrafları sosyal medyada sıkça paylaşıldı.

 

 

 

70 yaşındaki gazi komutan İsmail Han'ı elleriyle Taliban'a verdiler! ile ilgili etiketler Taliban Afganistan Han ismail han herat ismail aslan
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.