500 yıllık tarihe naylon örtüldü

İstanbul'un Fatih ilçesinde yer alan ve Osmanlı'nın sekizinci padişahı Sultan II. Bayezid’in sütannesi Asude Hatun’un yattığı Tahir Ağa Camii'nin son hali dikkat çekti. Sandukaların naylona sarıldığı, toz ve toprak içinde olan yapıma ilişki yetkililerin yaptığı açıklama da tepki topladı.

İstanbul’da Cibali Mahallesi Esrar Dede Sokak’taki Tahir Ağa Camisi’ni, Sarayı Hümayun Kapıcıbaşışı Seyyid Mehmet Tahir Ağa 1760-1761 yıllarında inşa ettirildi.

Surre eminliği yapan, dönüşte Şam’da şehit olan Mehmet Tahir Ağa’nın kesik başı, İstanbul’a getirilerek cami yakınındaki tekkenin civarında gömüldü.

Sultan II. Bayezid’in (1447-1512) sütannesi Asude Hatun’un türbesi, cami yapılmadan çok önce inşa edildi. 

5 asırdır ayakta kalmayı başarmış çokgen kubbeli ve sülüs kitabeli türbenin bakımsız hali dikkat çekti.

Hürriyet’ten Aydemir Kadıoğlu'nun haberine göre, Asude Hatun’un sandukası inşaatlarda çimento torbalarını yağmurdan korumak için kullanılan naylona sarılmış, türbenin içi molozlar, toz ve toprakla dolu...

Türbenin son halinin içler acısı olduğunu belirten vatandaşlar, örümcek ağları, duvarlarda salyangozların yer aldığı türbeye aylardır el sürülmediğini belirtti. 7 penceresi bulunan türbenin, camlarının da kırıldığı, çerçevelerinin yer yer yok olduğu ortaya çıktı.

''MEŞGULLER''

Mail yoluyla ulaşılan Vakıflar Genel Müdürlüğü Basın Müşaviri Aslı Ceren İnanç, söz konusu türbenin durumu için, “Mülkiyet bizde görünüyor fakat şu an bütçe görüşmelerimiz var, ilgili daire başkanı da genel müdür de meşgul” dedi.

500 yıllık tarihe naylon örtüldü

‘'TARİHİMİZE SAHİP ÇIKMIYORUZ’'

Cibali Mahallesi’nde yaşayan Berkcan Öksüz, Tahirağa Camisi’nde kıldığı her namaz sonrası türbede dua ettiğini belirterek, “23 yaşındayım, çocukluğumdan beridir buraya gelerek dua ederim. 1 aydır bu türbe böyle, kimin ne amaçla yaptığını bilmiyorum ama burası bir türbeden çok tarih. Geçen sene Fransa’ya gittim, her yerini gezdim sadece bu Fatih ilçesi kadar tarihi yerleri yok. Çok az tarihi yerleri var oraları da çok iyi korumuşlar. Bizim Fatih’te her mahallede hatta her sokakta ayrı bir tarih var. Tarihimize sahip çıkmıyoruz, türbenin içi çok pis, temizlenmesi gerek. Üzerindeki naylon çok alakasız olmuş, çatı su mu damlatıyordu da böyle korumak için mi yaptılar bilemiyorum” dedi.

500 yıllık tarihe naylon örtüldü ile ilgili etiketler Fatih semti İstanbul Vakıflar Genel Müdürlüğü türbe bakım iddia
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.