45 meslekte erken emeklilik hangi meslekler! Sağlık çalışanlarına 5 yıla kadar erken emeklilik!

Ülkemizdeki milyonlarca çalışan uzun yıllar sonrasında emekliliğin karşılığını kısa zamanda almak istiyor. Bunun içinde 45 meslekte erken emeklilik hangi meslekler sorusuna da cevap arayanlar yıpranma yapından 8 yıl daha erken emekli olma hakkına sahip olabiliyorlar.

Erken emekliliğin yolları vatandaşlar tarafından sıklıkla araştırılmakla birlikte 45 meslekte erken emeklilik hangi meslekler grubuna dahil olduğu da yakından takip ediliyor. Yıpranma payından 5 ila 8 yılda erken emeklilik şansı doğarken bunun için öncelikle yıpranma payı yüksek olan mesleklerde çalışıyor olmak ve SGK’ya başvurulacak olan şartlarında yerine getirilmesi gerekiyor.

Erken emeklilik her ne kadarda her çalışanın hayali olsa da yasal anlamda belirli şartlarında yerine getirilmesinin yanında bazı kurallar çerçevesinde bu işler yürütülüyor.

Türkiye’de erken emeklilik imkanı sağlayan 45 meslek grubu yeniden gündemde yer aldı. Yıpranma payı, fiili hizmet süresi, çalışma süresine eklenerek, işe giriş tarihi belli bir oranda daha erkene çekiliyor. Bu süreler 5 yıldan fazla alınamazken tek istisna olan Türk Silahlı Kuvvetleri, MİT ve emniyet mensupları için bu süre 8 yıla kadar çıkabiliyor.

45 meslekte erken emeklilik hangi meslekler! Sağlık çalışanlarına 5 yıla kadar erken emeklilik!

Eğer sizde 45 meslek grubundan birine dahilseniz 5 yıla kadar sigorta başlangıcınız geriye kadar çekme şansıza sahip oluyorsunuz. Bunun için gerekli olan şartlardan bazıları da; yer altındaki işlerde 1800, diğer sigortalı işlerde ise 3600 gün fiili hizmet süresi kapsamında çalışmış olmak gerekiyor.

İlk defa uzun vadeli sigorta kollarına prim ödenerek çalışılan gün giriş olarak kabul ediliyor. Emekli olabilmek için çalışma yılı, gün sayısı, yaşın dolması zorunlu hale geliyor. Yaştan emeklilik sigortalı olunan tarihe göre değişiklik gösteriyor. 18 yaşından önceki sürelere ait sigorta günleri kaybolmazken, emeklilikte aranan prim gün sayısında hesaba katılıyor.

Bu yaştan önceki çalışmaların emekliliğe etkisi de Nisan 1981 tarihi önem kazanıyor.

Çimento, cam, kurşun, demir ve çelik fabrikaları, yeraltı işleri, askeri görevlerde, emniyet başta olmak üzere 45 iş konulunda yıpranma nedeniyle erken emekli olunabiliyor. Bu mesleklerde çalışanlar için ödenen primler daha fazla kabul ediliyor ve yaş şartında indirim yapılıyor. Ağır bir meslekte çalışıyorsanız yıpranma payı ile erken emeklilik mümkün olabiliyor.

Erken emeklilik imkanı verilen meslek grupları arasına son katılanlar arasında sağlıkçılar da yer alıyor. Sağlık çalışanlarına tanınan yıpranma hakkı, 3 Ağustos 2018 tarihinden sonraki çalışmalara uygulanıyor.

45 meslekte erken emeklilik hangi meslekler! Sağlık çalışanlarına 5 yıla kadar erken emeklilik! - Resim : 2

Çalışılan her 360 güne karşılık 60 gün ilave ediliyor. Sağlık çalışanları yıpranma hakkından 5 yıla kadar yararlanabilecek.5 yıl yıpranma hakkı elde edilen sağlık çalışanı 2.5 yıl erken emekli olabiliyor. 30 yıl çalışanlar, 35 yıl çalışmış kabul edilerek, emekli aylıkları 35 yıl hizmet üzerinden bağlanıyor.

Madenlerde çalışanlar için bu süre daha fazla 180 gün, yani 6 ay. Yeraltı madenlerinde çalışan bir işçi 360 gün çalıştığında fiili hizmet süresi zammı uygulandığında 540 gün çalışmış sayılıyor; bu da emekliliği öne çekiyor.

Ceza infaz kurumlarında çalışanlara sağlanan yılda 90 günlük yıpranmadan ceza infaz kurumu müdürü, idare memuru, infaz ve koruma baş memuru, infaz ve koruma memuru unvanlı kadrolarda bulunlar ile ceza infaz kurumlarında hükümlü ve tutuklularla bilfiil irtibat içinde olan diğer görevliler yararlanabiliyor.

45 meslekte erken emeklilik hangi meslekler! Sağlık çalışanlarına 5 yıla kadar erken emeklilik! ile ilgili etiketler emeklilik erken emeklilik Sağlık Çalışanlarına
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.