24 Kasım Van'da okullar tatil mi?

Kar, beyaz, parlak, çoğunlukla altıgen şekilli, buz kristallerinden oluşan bir yağış çeşididir. Buz kristalleri 0 °C altında su buharının Yoğunlaşması ile oluşur. Çok sayıda kar kristal çeşidi olmasına rağmen hepsi altı köşelidir. Kar tanelerinin kristal yapıları birbirinin tıpa tıp aynısı değildir. Mikroskopla büyütülen kar taneleri üzerinde yapılan araştırmalarda, kristal yapıları birbirinin aynı olan iki kar tanesine rastlanmamıştır. Kış aylarının gelmesiyle birlikte öğrenciler "Okullar tatil mi sorgusunu?" aratıyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarılarla birlikte 24 Kasım perşembe günü yurdun belli bölgelerinde çok şiddetli kar yağı gözüküyor. Peki, 24 Kasım Van'da okullar tatil mi? Hangi illerde okullar tatil? Valilik açıkladı mı? Son dakika bilgileri ve detaylar haberimizde...

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarılarla birlikte 24 Kasım perşembe günü yurdun belli bölgelerinde çok şiddetli kar yağışı gözüküyor Meteoroloji bazı iller için 5 ile 20 santim arasında kar yağacak uyarısı yaptı. Çok sayıda kar kristal çeşidi olmasına rağmen hepsi altı köşelidir. Kar tanelerinin kristal yapıları birbirinin tıpa tıp aynısı değildir. Van sabah saatlerinde karla karışık yağmur ve hafif kar yağışlı, İstanbul, çok bulutlu, sabah saatlerinde Anadolu yakası yağmurlu geçeceği tahmin ediliyor. Kış aylarının gelmesiyle birlikte öğrenciler "Okullar tatil mi sorgusunu?" aratıyor. Peki, 24 Kasım Van'da okullar tatil mi? Valilik açıkladı mı? Son dakika açıklamaları ve detaylar haberimizde...

yazA_van

VAN 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU

van_5_gAn

KAR NASIL MEYDANA GELİR

Kar yağarken bulut ile yer arasındaki hava sıcaksa bu kar taneleri yere düşene kadar yağmur tanesi haline dönüşebilirler, ama soğuksa yere kadar kar tanesi olarak inmeyi başarabilirler Hafiflikleri nedeniyle yere o kadar yavaş inerler ki 3000 metreden inmeleri 2 saat alabilir Bazen bulutun altındaki sıcaklık öyledir ki, bir kısmı kar, bir kısmı yağmur damlası halinde düşerler, biz buna ‘sulu sepken’ diyoruz Yani yağmur veya kar yağmasını belirleyen ana unsur, bulut ile yer arasındaki hava sıcaklığıdır.

Kar yağışına benzer şekilde dolu yağışı daha ziyade ılıman iklimlerde ve bahar aylarında görülür Isınan hava ile yükselen su buharı, hava akımları ile daha da yükselerek 12000 metre civarında -50 derece hava sıcaklığında buz kristallerine dönüşür Buradaki güçlü hava akımları ile bu buz kristalleri de birleşerek buz tanelerini oluşturur
Bu buz taneleri ağırlıkları nedeni ile o kadar hızlı düşerler ki bulut ile yer arasındaki sıcaklık ne olursa olsun eriyecek zaman bulamazlar Çapı 5 milimetreden büyük dolular halinde yeryüzüne ulaşırlar Aslında tüm bu şartların oluşması çok enderdir ve bu nedenle dolu yağışı hem çok az görülür, hem de çok kısa sürer.

Kış aylarında güneş ışınları çok güçlü olmadığı için, bulutlarınbulundukları yüksekliklerde hava sıcaklığı çok düşük olunca, yükselensu buharı, sublime denilen şekilde sıvı hale geçmeden, bu aşamayıatlayarak doğrudan buz kristali haline dönüşür.

110120171359207312714_2

0.l milimetreçapındaki buz kristalleri birbirlerine yapışarak kar tanelerini oluştururlar.

Eğer bulut ile yer arasındaki hava sıcaksa bu kar taneleri yere düşenekadar yağmur tanesi haline dönüşebilirler, ama soğuksa yere kadar kartanesi olarak inmeyi başarabilirler. Hafiflikleri nedeniyle yere okadar yavaş inerler ki 3000 metreden inmeleri 2 saat alabilir. Bazenbulutun altındaki sıcaklık öyledir ki, bir kısmı kar, bir kısmı yağmurdamlası halinde düşerler, biz buna 'sulu sepken' diyoruz. Yani yağmurveya kar yağmasını belirleyen ana unsur, bulut ile yer arasındaki havasıcaklığıdır.

Genel kanının aksine kar yağması havayı ısıtmaz, aksine ısınan havakarın yağmasına sebep olur. Çok soğuk havanın içine su alma kapasitesidaha azdır. İçine alamadığı su ya 'don' şeklinde yeryüzünde kalır ya da'kırağı' oluşur. Bu şartlarda kar kesinlikle oluşamaz. Hava 3 derecegibi biraz ısınınca, su buharı yeryüzünden yükselebilir, çok yüksekliklerdeki soğuk hava tabakalarına ulaşabilir ve kar yağışımeydana gelebilir. Biz de sanki kar yağdığı için hava ısınmış gibi algılarız.

KAR_YAGISI

Kar tanesinin oluşumu hakikaten bir tabiat mucizesidir. Gerçi bazıkayak merkezlerinde, kar yağışı yetersiz olduğu zamanlarda suni karüretiliyor ama bu görüldüğü kadar kolay değil. Doğal kar tanelerininortasında çekirdek olarak toz parçacıklarının olduğunu biliyoruz. Eğerbunlar olmazsa saf su -40 derecede bile kristalleşemiyor.

İlk olarak 1975 yılında Berkeley, California Üniversitesinden Prof.Steve Lindow 'snomax' denilen bir proteini toz parçacıkları yerinekullanarak suni kar üretmeyi başardı. Bu madde sayesinde daha hafif vekuru kar tanelerinin üretilmesi sağlandı ve Norveç'te yapılan 1994 kışolimpiyatlarında çok yaygın olarak kullanıldı.

Kar kristalleri altıgen bir şekil içindedirler. Her bir koldan 3 ve12'li kollar çıkar. Bu dizilişin sebebinin oksijen atomlarının dizilişşekli olduğu sanılıyor.

Dolu yağışı daha ziyade ılıman iklimlerde ve bahar aylarında görülür.Isınan hava ile yükselen su buharı, hava akımları ile daha dayükselerek 12.000 metre civarında -50 derece hava sıcaklığında buzkristallerine dönüşür. Buradaki güçlü hava akımları ile bu buzkristalleri de birleşerek buz tanelerini oluşturur.

Bu buz taneleri ağırlıkları nedeni ile o kadar hızlı düşerler ki bulutile yer arasındaki sıcaklık ne olursa olsun eriyecek zaman bulamazlar.Çapı 5 milimetreden büyük dolular halinde yeryüzüne ulaşırlar. Aslındatüm bu şartların oluşması çok enderdir ve bu nedenle dolu yağışı hemçok az görülür, hem de çok kısa sürer.

KAR'IN BEYAZ RENK OLMASINI SEBEBİ NE?

Bir elma kırmızı görünür, çünkü elma yüzeyi ışıktaki renklerin çoğunu yutar ve sadece kırmızı ışık gözümüze yansıyınca elma yüzeyini kırmızı olarak görürüz Benzer şekilde, bir kar kristalinin üzerine güneş ışığı düştüğünde güneş ışığı kar kristali tarafından bir kaç kez saçılır Işığın hiçbir kısmı diğerine nazaran daha fazla yutulmaz, ve saçılmaz Böylece, ışıktaki tüm renkler eşit olarak geri yansıtıldığından karın rengi güneş ışığı gibi beyaz olarak görülür.

erciyes-e-kar-yagdi-2873438

KAR KRİSTALLERİNİN YAPISI

Altıgen bir şekli olan kar kristalleri, her kolundan 3 ve 12’li farklı kollara ayrılır. Söz konusu dizilişin sebebi olarak ise oksijen atomlarının dizilişi gösterilmektedir, ancak bu önerme henüz kanıtlanmamıştır.

BİR DİĞER KRİSTAL YAĞIŞI; DOLU!

Daha çok ılıman iklimlerde ve bahar aylarında görülebilen dolu yağışları, kar tanelerinin oluşumuna benzer bir sürece sahiptir. Isınan havanın taşıdığı su buharı, hava akımlarının da destek olması ise çok daha yüksek noktalara ulaşır. Neredeyse 12.000 metre (12 km) yüksekliğe çıkan bu su buharı, bu alanda -50 derecelik bir hava sıcaklığı ile karşılaşır. İşte burada doğrudan buz kristallerine dönüşen su buharı, yine bu alandaki güçlü hava akımları ile birbirlerine yapışırlar ve buz taneleri haline gelirler. Yani kristal taneler daha da irileşir ve birleşmenin verdiği bir büyüklük söz konusu olur.

Birleşen kristallerin tane haline gelmesi ile bu tanelerin ağır oldukları da fark edilebilir. Ağırlığından dolayı hızlı şekilde yeryüzüne inmeye başlayan buz taneleri, yeryüzü ile bulutlar arasındaki mesafe boyunca sıcaklık ne olursa olsun erimeye pek vakit bulamazlar. Kar tanelerinde olduğu gibi sıcak havada eriyip yağmur olma, soğuk havada formunu koruma durumu yoktur; doğrudan buz taneleri olarak yere düşme mevzu bahistir. Buz tanelerinin, yani doluların çapları en düşük 5 milimetre olarak ifade edilebilir.

24 Kasım Van'da okullar tatil mi? ile ilgili etiketler kar Van 24 kasım perşembe okullar tatil mi
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul Boğazı köpürüyor! Korkutan görüntü...

İstanbul Boğazı'nın bir ucundan diğer ucuna doğru uzanan köpük yoğunluğu korkuttu. Havadan çekilen köpük yoğunluğu akıllara müsilajı getirdi.