21 Aralık nar saat kaçta kırılır? Yılbaşında neden nar kırılır?

21 Aralık nar kırma geleneği yılbaşı öncesinde ya da yılbaşı gününde de gerçekleştirilebilen bir hadisedir. 21 Aralık tarihinin en uzun gece olması ile birlikte yılbaşında neden kırıldığı araştırılır oldu.

Satürn ve Jüpiter gezegenlerinin kavuşması olarak adlandırılan 21 Aralık her sene dünya üzerinde bazı değişimlerin yaşanmasına sebebiyet verir. Jüpiter; refah, bolluk, cömertliği simgelerken Satürn ise hizaya getirme ve düzen kurma olarak adlandırılır. Bu iki gezegenin 21 Aralık’ta aynı hizaya gelmesi ile birlikte yeni bir çağın başlayışı gösterilir.

21 Aralık; Kuzey Yarım Küre’de kış, Güney Yarım Küre’de ise yaz ekinoksunun başlangıcı olarak kabul edilirken genel anlamda da nar kırma geleneği de Anadolu’dan gelen bir uygulamadır. Yılın en uzun gecesi olan 21 Aralık tarihi çifte gezegen buluşması ile insanlık adına aslında büyük bir şanstır.

21 ARALIK’TA NEDEN NAR KIRILIR?

Bolluk ve bereket anlamları taşıyan Nar, aynı zamanda doğum ve çoğalma manasını da içerisinde barındırır. Bir yaşam sembolü olan nar, Osmanlı’da sevilen bir kıza gönderilen evlilik teklifidir. Anadolu’da evlerin içinde nar patlatılarak nar tanelerinin evinin içine dağılmasına izin verilir ve böylece de eve bolluk ve bereket getirileceğine inanılır.

21 Aralık nar saat kaçta kırılır? Yılbaşında neden nar kırılır?

NAR KIRMA GELENEĞİ NEDİR?

Antik Yunan çağlarına kadar dayanan nar, eski Mısır içinde en önemli besin maddeleri arasında yer almıştır. Eski Mısır’da din adamları da narı kutsal sayar ve nar tanelerinin de bir yaşam sembolünü nitelendirdiğini söylerlerdi.

Kış gündönümünün özel bir meyvesi olarak görülen nar, her ülke için farklı anlamlar taşımaktadır. Ancak pozitif enerji verdiği herkes tarafından kabul görülür. Hristiyanlık'ta nar, sonsuz hayat ile kıyametin sembolü olarak gösterilirken, Budizm'de hayatın tüm olumlu etkilerinin toplandığı bir öz olarak algılanır. Kur'an-ı Kerim'de de Enam Suresi 99 ile 141. sureleri ve Rahman Suresi 68. ayette olmak üzere nardan üç yerde bahsedilir.

 

21 Aralık nar saat kaçta kırılır? Yılbaşında neden nar kırılır? ile ilgili etiketler 21 Aralık 21 Aralık nar kırma nar saat kaçta nar kırma
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul Boğazı köpürüyor! Korkutan görüntü...

İstanbul Boğazı'nın bir ucundan diğer ucuna doğru uzanan köpük yoğunluğu korkuttu. Havadan çekilen köpük yoğunluğu akıllara müsilajı getirdi.