2022 Türk kültüründe Pars Yılı… Peki, Pars Yılı'nın anlamı ne?

Prof. Dr. Kürşad Zorlu: Pars yılında savaşların, etkili anlaşmazlıkların ve afetlerin artacağı yönünde bir inanış var...

Türk mitolojisinde 2022 yılının Pars yılı olduğunu belirten Habertürk yazarı Prof. Dr. Kürşad Zorlu, Pars yılının neyi temsil ettiğini köşesinde okurları ile paylaştı.

Prof. Dr. Kürşad Zorlu, "Pars yılında savaşların, etkili anlaşmazlıkların ve afetlerin artacağı yönünde bir inanış olduğunu da ekleyelim." ifadelerini kullandı.

Zorlu, "2022 büyük bozkırda Pars Yılı…" başlığını taşıyan yazısında şunları kaydetti;

"Türk kültüründe ve Türk mitolojisinde hayvansal semboller taşıdıkları anlamın dışında önemli bir ortaklaştırıcı olmuştur.

Geçmişten günümüze Kurt, Kartal, At gibi semboller farklı coğrafyalarda siyasal, sosyal, kültürel içeriklere sahiptir. Bu tür sembolleri kullanırken Türk Dünyasındaki ilgili ülkenin algılama biçimini de dikkate almak gereklidir. Bu şekilde kendi bakış açılarımız nihai noktada buluşacaktır.
Bu sembollerden biri de kaplandır. Daha önce bu konuyu gündeme getirmiştim.

Kaplan, Türk kültüründe kudret, cesaret ve yiğitliğin sembolü olarak da gösterilmektedir. Hatta mitolojik olarak Şamanlarda, dua sırasında doğan, güvercin, kaplan ve pars gibi bir başka canlıya dönüşüldüğüne inanılırdı.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım-Jomart Tokaev bu sembolü giderek öne çıkarıyor.

Yeni yıla girerken yaptığı hakla sesleniş konuşmasında şöyle dedi:
"Kazak geleneksel takvimine göre 2022 yılı Pars yılıdır. Halkımız, yüksek dağlarda ikamet eden vahşi hayvanı kutsal saymıştır. Hoca Ahmed Yesevi'nin türbesi ve Bağımsızlık Anıtı'ndaki pars görüntüsü de bunun bir yansımasıdır.  Bugün kanatlı pars, yeni Kazakistan'ın sembolü haline geldi. Turan kaplanını çoğaltma planını hayata geçiriyoruz. Bu aynı zamanda gelecek yıl için de önemli bir sorumluluk olacaktır.”

Bu arada pars yılında savaşların, etkili anlaşmazlıkların ve afetlerin artacağı yönünde bir inanış olduğunu da ekleyelim. "

YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYIN...

 

 

2022 Türk kültüründe Pars Yılı… Peki, Pars Yılı'nın anlamı ne? ile ilgili etiketler Türkler pars yılı mitoloji Prof. Dr. Kürşad Zorlu
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.