1987, 2002 ve 2004'teki kar fırtınası İstanbul'a geliyor! Tulpar soğuk hava dalgası nedir?

İstanbul’da beklenen kar yağışı sonunda geliyor. Daha öncesinde 1987, 2002 ve 2004 yıllarında yaşanan kar felaketinin bir benzerinin yeniden yaşanması gündemde. Tulpar kar fırtınası olarak adlandırılan soğuk hava dalgasının 12 Şubat akşamında başlaması bekleniyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Dr. Deniz Demirhan, İstanbul başta olmak üzere Marmara’yı vurması beklenen yoğun kar yağışı ve Tulpar kar fırtınasının 12 Şubat Cuma akşamından itibaren etkili olması beklenmekte.

Kuvvetli kar yağışı ile beraber Tulpar adı verilen kar fırtınasının felaket olarak nitelendirilecek derecede olmayacağını söyleyen Demirhan, verilere bakıldığı zaman gerçek bir kış mevsiminin geri geleceğini söyledi.

1987, 2002 ve 2004'teki kar fırtınası İstanbul'a geliyor! Tulpar soğuk hava dalgası nedir?

Meteoroloji uzmanlarının tahminleri ışığında Cuma günü başlayacak olan ve Türkiye'nin büyük bölümünü etkisi altına alacak Tulpar soğuk hava dalgasının günlerce etkili olacağı dile getirildi. Doğu Avrupa üzerinden gelen soğuk hava ve Orta Akdeniz'den gelen siklonla Türkiye'yi etkisi altına alacak kar yağışının 1987, 2002 ve 2004'teki kar yağışları gibi etkili olacağı söylendi.

1987 yılının Mart ayında İstanbul'da kar yağışı etkili olmuş ve bazı noktalarda kar kalınlıkları 1 metreye kadar ulaşmıştı. Kandilli Rasathanesi’nden alınan son veriler ışığında İstanbul'da 1987'de 4-14 Mart tarihleri arasındaki günlük ortalama hava sıcaklığı sıfırın altında 2,2 derecelere kadar ulaşmıştı.

1987, 2002 ve 2004'teki kar fırtınası İstanbul'a geliyor! Tulpar soğuk hava dalgası nedir? - Resim : 2

Cuma günü Türkiye'nin büyük bölümünü etkisi altına alması beklenen soğuk hava dalgası, sıcaklıkları ortalama 5 ila 15 derece arasında düşmesine neden olacak.

TULPAR SOĞUK HAVA DALGASI NEDİR?

Tulpar Fırtınası; ender şekilde görülen ve çok kuvvetli soğukları içerisinde barındıran bununla beraber de ekstrem hava koşullarına neden olan bir soğuk hava dalgasıdır.

1987, 2002 ve 2004'teki kar fırtınası İstanbul'a geliyor! Tulpar soğuk hava dalgası nedir? ile ilgili etiketler İstanbul kar fırtınası Tulpar soğuk hava dalgası
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.