17 milyar dolarlık proje! Körfez ülkeleri Avrupa’ya Türkiye üzerinden bağlanacak

Körfez ülkelerini, Irak ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya bağlayacak Kalkınma Yolu Projesi’nde yatırım aşamasına geçildi. İşte detaylar...

İbrahim Acar
İbrahim Acar

‘Yeni İpek Yolu’ olarak tanımlanan projeyle, Irak tarafında demiryolu ve otoyol inşası için 17 milyar dolarlık yatırım yapılacak. Projenin ilk ayağı sayılan Basra’daki Büyük Fav Limanı’nda ise inşa çalışmaları sürüyor.

17 milyar dolarlık proje! Körfez ülkeleri Avrupa’ya Türkiye üzerinden bağlanacak
 
Irak Hükümeti, Türkiye, Suudi Arabistan, İran, Suriye, Ürdün, Kuveyt, Bahreyn, Katar, BAE ve Umman’dan gelen temsilcilerin katılımıyla Bağdat’ta Kalkınma Yolu Konferansı gerçekleştirdi. Toplantıya gerekçe olan Kalkınma Yolu Projesi, 1200 kilometrelik demiryolu ve otoyol ile Basra Körfezi’ndeki Fav Limanı’nı Türkiye’ye bağlayacak. Yeni İpek Yolu olarak tanımlanan proje, Avrupa’dan Körfez ülkelerine kadar geniş bir bölgeyi etkileyecek ve ortak fayda sağlayacak. Toplantıda, demiryolu ve otoyollar için 17 milyar dolarlık bir yatırım paketi de duyuruldu.

BAŞLANGIÇ LİMANI

Diğer taraftan, Kalkınma Yolu Projesi’nin ilk ayağı sayılan Basra kentindeki Büyük Fav Limanı’nda da inşa çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Irak’ın en önemli stratejik projelerinden biri sayılan liman, aynı zamanda Fırat ve Dicle nehirlerinin denize dökülmeden önce birleştiği yer olan Şattülarap’ın ağzında yer alıyor. Ortadoğu’nun en büyük konteyner limanı olarak bilinen Dubai’deki 67 rıhtımlı Cebel Ali’yi geride bırakması öngörülen Büyük Fav Limanı’nın 2025’te tamamlanması planlanıyor. Projenin, şu an tren hızının saatte 70 kilometreyi geçmediği 600 kilometrelik Bağdat-Basra hattı dahil olmak üzere Irak’taki 2 bin 893 kilometre uzunluğunda ve kullanılamaz durumdaki demiryolu ulaşım ağını da modernize etmesi bekleniyor. Kalkınma Yolu’nun ayrıca Çin ile Avrupa arasındaki mesafeyi, Süveyş Kanalı’ndan geçen deniz yoluna göre kısaltarak zamandan ve maliyetten tasarruf imkanı sunacağı da belirtiliyor.
 
LOJİSTİK KOLAYLAŞACAK

Kalkınma Yolu Projesi’nde; Irak hükümeti saatte 300 kilometre hıza kadar yük ve yolcu taşıyan yüksek hızlı trenler, yerel sanayi merkezlerine bağlantılar ile petrol ve gaz boru hatlarını da içerebilecek bir enerji bağlantısı öngörüyor. Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Kalkınma Yolu konferansında yaptığı konuşmada, Irak’tan Türkiye’ye uzanan kara ve demiryolu ulaştırma koridoru olan Kalkınma Yolu’nun tarih, kültür ve ortak çıkarların buluşmasında umut verici bir fırsat olduğunu söyledi. Sudani, proje çerçevesinde inşa edilecek otoyollar ile demiryollarının, ürün sevkiyatını kolaylaştıracağını ve bunların gerçekleşmesi için sağlanacak istihdamın bölge halklarını kalkındırma yolunda olumlu bir adım olacağını da kaydetti.

ENERJİ DE OLACAK

Irak tarafının paylaştığı bilgiye göre; proje kapsamında 1200 kilometre demiryolu altyapısı inşa etmek ve yeni trenler için 10.5 milyar dolar harcanacak. Otoyolların inşasına ise 6.5 milyar dolar harcama yapılacak. Ulaşım ağının 2028 yılında faaliyete geçmesi planlanıyor. Irak Hükümet sözcüsü Basim Avvadi, projenin daha da geliştirileceğine işaret ederek, “Irak, 2028’den sonra Kalkınma Yolu’nu, gelecekteki enerji tüketim gereksinimlerini karşılamak üzere Irak ve komşu ülkelerden Türkiye ve Avrupa’ya gaz ve ham petrol ihracatı için yeni bir pencere olacak şekilde genişletmeyi hedefliyor” açıklamasını yaptı. Avrupa’yı Körfez ülkelerine bağlamak hedefi açısından Türkiye’nin önemli konumda olduğunu belirten Avvadi, iki ülkenin bu hususta ciddi adımlar atmayı planladığını da ifade etti.

ANKARA’DAN DESTEK

Kalkınma Yolu Projesi, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani’nin mart ayındaki Ankara ziyaretinde de gündeme gelmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ortak basın toplantısında projeyi ‘Yeni İpek Yolu’ olarak tanımlamış, “Basra’dan Türkiye sınırına uzanan kara ve demiryolu ulaştırma koridoru inşasına yönelik ‘Kalkınma Yolu’ projesinin hayata geçirilmesi için birlikte çalışma kararlılığımızı vurguladık. Kabul ettiğimiz ‘Ankara Bildirisi’ ile bu hedef doğrultusunda ortak çalışma irademizi gösteren kritik bir adım attık. Kalkınma Yolu, sadece Türkiye ile Irak için değil, tüm bölge için stratejik önemi yüksek bir projedir” demişti.

17 milyar dolarlık proje! Körfez ülkeleri Avrupa’ya Türkiye üzerinden bağlanacak ile ilgili etiketler ekonomi Körfez
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.