15 gündür ortaya çıkmayan Nazarbayev öldü mü?

Kazakistan'daki protesto gösterilerinin ardından ülke çapındaki OHAL uygulamaları şehir şehir kaldırılırken, aradan geçen 15 güne rağmen kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in ortaya çıkmaması şüpheleri artırdı.

Akaryakıt zamları ile başlayıp tüm ülkeyi saran protesto gösterileri ile başlayan karışıklığı geride bırakan Kazakistan’da Kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in öldüğü iddia ediliyor.

Akrabaları tutuklanan, kızları ülkeden kaçan ve damatları görevinden alınan Nazarbayev'in öldüğüne yönelik şüphelerin arttığını söyleyen Kazak gazeteci Gulsum Khalilova, "15 güne yakındır Nazarbayev'e ait bir ses ve görüntünün olmaması, onun adına Lukashenko gibi birinin konuşması, Kazak devlet televizyonlarının 'Nazarbayev, Cumhurbaşkanı Tokayev etrafında toplanın açıklaması yaptı' demesi, akla ciddi sorular getiriyor. Şimdiye kadar Kazakistan yetkililerinin halka ve dünyaya Nazarbayev hakkında şeffaf bilgi vermemeleri de bölgedeki durumu özetler nitelikte." dedi.

Sosyal medya hesabından bir video yayınlayan Kazak gazeteci Gulsum Khalilova'nın açıklamaları şöyle:

"Nursultan Nazarbayev, 20 seneden fazla Sovyetler yönetiminde, 32 sene de Kazakistan'a liderlik yaptı. Bütün dünyada kendisine büyük lider ünvanı verdirdi. Hakkında kitaplar yazdırdı, kendisi için Türk Dünyasının Aksaçlısı dedirtti. Havalimanları, okullar, bankalar, şehirlere adı verildi. Her bölgede heykelleri yaptırıldı. Allah var, şimdi hakkını yemeyelim; Nazarbayev, Kazakistan halkı için gerekli demografik yapının, Kazak halkının lehine değiştirilmesi, Rus nüfusun kuzeye sürülmesi, Kazak Türklerinin nüfus artımı, bazı ekonomik reformlar, özellikle birçok ülkenin yapmadığı şekilde Rusya ile sınır antlaşması yapılması gibi önemli ve faydalı işler de yaptı.

Ama şimdi gücünü kaybetmeye başladığının ertesi gün; akrabaları tutuklanıyor, kızları ülkeden kaçıyor, damatları görevden alınıyor. İsmi olan başkentin adının değiştirilmesi için imzalar toplanıyor. Sokaklardan, devlet binalarından ismi siliniyor. 15 güne yakındır Nazarbayev'e ait bir ses ve görüntünün olmaması, onun adına Lukashenko gibi birinin konuşması, Kazak devlet televizyonlarının Nazarbayev Cumhurbaşkanı Tokayev etrafında toplanın açıklaması yaptı demesi, akla ciddi sorular getiriyor. Şimdiye kadar Kazakistan yetkililerinin halka ve dünyaya Nazarbayev hakkında şeffaf bilgi vermemeleri de bölgedeki durumu özetler nitelikte.

Aslında Nazarbayev meselesinden çıkarılacak en büyük ders de şu: Ne kadar iyi işler de yapsan, demokratik haklar, gelir eşitsizliği, baskıcı sistem problemleri birçok şeyi gölgeliyor ve bir yerden sonra insanları isyana sürüklüyor. Yıllardır Nazarbayev'i göklere çıkaranlar, başkentlere onun adını verenler, Nazarbayev adına şiirler, hikayeler, kitaplar yazanlar şimdi ona yapılanlara tek ses etmiyorlar. Gerçekten de büyük insanlar, kendilerinden sonra iyi bir sistem bırakanlar, lider ve büyük insan yetiştirenlerdir."

15 gündür ortaya çıkmayan Nazarbayev öldü mü? ile ilgili etiketler Kazakistan Nursultan Nazarbayev

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Mardin'de okuldan atılan kız öğrenci tabanca ile okulu bastı! Korku dolu anlar kamerada...

Mardin'de okuldan atılan lise son sınıf öğrencisi kız, tabanca ile gelerek okulu bastı. Okula girmeye çalışan, kapıya tekmeler atan ve havaya birkaç el ateş eden kız öğrenci, polis tarafından gözaltına alındı. Korku dolu anlar saniye saniye kameraya yansıdı.