Zorunlu deprem sigortasından ödeme alınacak! İşte 2023 yılı DASK tutarı

Deprem sonrası evlerinde hasar olan vatandaşların merak ettiği ‘Zorunlu deprem sigortası DASK neleri karşılıyor, vatandaşa ne kadar ödeme yapılıyor?’ soruları yanıt buldu. İşte DASK tutarı…

Acı kayıpların yaşandığı merkez üssü Kahramanmaraş olan depremin yarattığı yıkım, tüm Türkiye’yi yasa boğdu. Can kaybının her an arttığı, depremin etkisi altında olduğu 10 ilden haberler gelmeye devam ederken; depremi, binadaki hasar ile atlatan vatandaşlar ise, ‘Zorunlu deprem sigortası DASK neleri karşılıyor, vatandaşa ne kadar ödeme yapılıyor?’ sorularına yanıt aramaya başladı. Sigorta uzmanları DASK’a dair her şeyi anlattı.

Zorunlu olduğu için Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) denilen bu sigorta türü; temellerden ana duvarlara, bağımsız bölümleri ayıran duvarlardan, bahçe ve istinat duvarlarına kadar tüm yapıyı koruma kapsamına almıyor. Tavan ve tabanlar ile merdivenlerin de dahil olduğu DASK kapsamında; asansörler, sahanlıklar, koridorlar, çatılar, bacalar ve yapının tamamlayıcı bölümleri teminat altına alınabildiği için pek çok vatandaş deprem sonrası ödeme alabilecek. Ödemeler de ise belirli bir üst sınır bulunuyor.

HER BİNAYA DASK YAPILAMIYOR

Zorunlu deprem sigortasından ödeme alınacak! İşte 2023 yılı DASK tutarı

DASK kapsamına girebilmesi için binanın birtakım şartları sağlıyor olması gerekiyor. Bu kapsamda, tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete sahip taşınmazlar üzerinde mesken olarak inşa edilen binalar DASK’tan yararlanabilirken; 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamındaki bağımsız bölümler ile bu binalar içerisinde yer alan ve ticarethane, büro gibi amaçlarla kullanılan bağımsız bölümler de DASK’tan yararlanabiliyor.

Doğal afetlerden dolayı devlet tarafından yaptırılan ya da verilen kredi ile inşa edilen meskenlere de sigorta yapılması zorunlu tutulurken, aynı şekilde; kat irtifakı durumu olan binalar, tapuda henüz cins tahsisi yapılmamış olan binalar ile tapu tahsisi henüz yapılmamış kooperatif evleri de kapsamda değerlendiriyor. Diğer yapılar için ise DASK istenmiyor.

BU SENE 640 BİN TL ÖDEME YAPILACAK

Her sene belirli ölçümler ile belirlenen DASK’ın deprem halindeki geri ödemeleri, 2023 yılı için de geçtiğimiz günlerde belli oldu. Ödeme türünün inşaat maliyetlerine göre hesaplandığı DASK’ta yeni tutar 640 bin TL olarak belirlendi.

Öte yandan 640 bin TL üst tutar. Yani depremde evi hasar alan her vatandaş bu ödemeden yararlanamayacak. DASK kapsamında ödenecek olan teminat tutarı meskenin yeniden inşa edilmesinin maliyeti esas alınarak, ilgili kamu kurumunca belirlenecek.

Zorunlu deprem sigortasından ödeme alınacak! İşte 2023 yılı DASK tutarı ile ilgili etiketler DASK deprem sigorta
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.